Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ! ΤΩΡΑ ! (Μίκης Θεοδωράκης)


Από το περιοδικό ΡΕΣΑΛΤΟ

ΔΗΛΩΣΗ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΕΝ ΟΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ 60η ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Δεν ξέρω πώς ηχεί στα αυτιά των άλλων λαών της Ευρώπης η λέξη «ΝΑΤΟ», όμως στα αυτιά του ελληνικού λαού ακούγεται σαν κατάρα. Γιατί σημαίνει ξένες επεμβάσεις, εμφύλιο πόλεμο, εθνικές καταστροφές, αστυνομοκρατία, δικτατορία και εθνική αιμορραγία λόγω των υπέρογκων οικονομικών δαπανών που η Ατλαντική Συμμαχία μας επιβάλλει σε βάρος της οικονομικής και της κοινωνικής μας ανάπτυξης και ευημερίας.

Στην ουσία το ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα πειθήνιο όργανο στη διάθεση της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής , υπεύθυνο για τα χιλιάδες ανθρώπινα θύματα και τις αμέτρητες καταστροφές με στόχο αθώους λαούς στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στην Γάζα. Ένας μηχανισμός πολέμου που επιμένει να διατηρεί την οικουμένη σε ζώνες καλές και κακές και σε λαούς Α και Β κατηγορίας με όπλο την αναζωπύρωση του μίσους και της διχόνοιας.

Σήμερα με τη βαθειά οικονομική κρίση που βυθίζει με γρήγορους ρυθμούς σε χάος την υπερδύναμη και τους δορυφόρους της, καταντά γελοία και επικίνδυνη η διατήρηση αυτού του κολοσσιαίου μηχανισμού που απορροφά δισεκατομμύρια Ευρώ εν ονόματι ενός κοινωνικού και οικονομικού συστήματος που βρίσκεται σε πλήρη διάλυση.

Πώς είναι λοιπόν δυνατόν, αυτοί οι δήθεν «ανώτεροι» λαοί που αποτελούν το ΝΑΤΟ να εξακολουθούν να διατείνονται ότι εκπροσωπούν τον ελεύθερο και γι’ αυτό «ανώτερο» κόσμο με το δικαίωμα να τιμωρούν τους «κατώτερους» λαούς για να τους επιβάλουν το σύστημά τους; Και ποιο σύστημα; Της άγριας εκμετάλλευσης και της θεοποίησης του Χρήματος που σήμερα τους καταδικάζει σε στρατιές ανέργων και αύριο πεινασμένων και εξαθλιωμένων εργαζομένων;

Δεν φταίνε όμως μόνο οι εξουσιαστές, οι ολιγάρχες και οι πολιτικοί και στρατηγοί που τους στηρίζουν αλλά φταίνε και οι λαοί που τους ανέχονται. Πού είναι τα συνδικάτα; Πού είναι τα φλογερά νιάτα; Πού είναι οι στρατιές των εργαζομένων που ειδικά γι’ αυτούς έφτασε ήδη η ώρα της μεγάλης δοκιμασίας;

Και πώς η Ευρώπη των 300 εκατομμυρίων επιτρέπει σε μία χούφτα πολιτικούς και στρατηγούς να δαπανούν δισεκατομμύρια Ευρώ εν ονόματι δήθεν της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν η μεγάλη κρίση χτυπά τις ίδιες τις χώρες τους και η μοναδική ελευθερία που τους απομένει είναι η ελευθερία στην ανεργία, στην υπανάπτυξη και αύριο στην εξαθλίωση;

Δεν είναι λοιπόν μόνο ανήθικο να τολμάμε σήμερα να θεωρούμε το ΝΑΤΟ δύναμη ελευθερίας και δικαιοσύνης αλλά και καταστροφικό για την οικονομία της Ευρώπης. Σκεφθείτε μόνο πόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα εξασφάλιζε αυτός ο πακτωλός των χρημάτων που τώρα διατίθεται σε πολέμους, καταστροφές και σφαγές αμάχων.

Γι’ αυτό έπαψε πια η εποχή των λόγων και είναι ιστορική ανάγκη να μπούμε στην εποχή των έργων. Με σύνθημα τη διάλυση του ΝΑΤΟ, που εκτός όλων των άλλων σαν τυφλό όργανο των στρατηγών του Πενταγώνου και της αμερικανικής πολιτικής έχει αποστολή να μην αφήσει την Ευρώπη να ορθοποδήσει. Μια Ευρώπη που θα ανήκει στους λαούς της και όχι στους στρατηγούς των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ.

Αθήνα, 30.ΙΙΙ.2009

Φοβού τους Δαναούς ...


Κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει το γεγονός ότι το περιεχόμενο και ο αντικειμενικός ορισμός των εννοιών καθορίζεται σε βάθος χρόνου, από την πρακτική εμπειρία και τις άμεσες παραστάσεις που προκύπτουν για κάθε έναν από εμάς σε σχέση με τις έννοιες αυτές.

Ο συνηθισμένος ‘καθημερινός’ άνθρωπος με το περιορισμένο ίσως θεωρητικό υπόβαθρο και τον ακόμη ποιο περιορισμένο (από τις καθημερινές ανάγκες) χρόνο για σκέψη δεν είναι σε θέση να ορίσει πχ την έννοια της Δημοκρατίας.

Μπορεί όμως – σε διαισθητικό επίπεδο – να αντιληφθεί ότι η έννοια της Δημοκρατίας καθ’ αυτή είναι φθαρμένη και αμφίβολη δεδομένου ότι έγινε αντικείμενο στρέβλωσης και καπηλείας από σειρά κρατών, κυβερνήσεων και καθεστώτων αρχίζοντας από την ‘Λαϊκή Δημοκρατία’ της Στάζι και καταλήγοντας στην ‘Δημοκρατία’ των Bush.

Με αυτήν την έννοια και ο όρος ‘εθελοντισμός’ είναι φθαρμένος. Η χρήση του παραπέμπει σε κερδοσκοπικές φιέστες τύπου ‘Ολυμπιακοί Αγώνες’, σε αμφίβολα ‘χαμόγελα’ ή λαμπερές από το παιχνίδισμα των διαμαντιών με το φως ‘ελπίδες’.

Εδώ ίσως κάνω μία σύμμειξη του όρου ‘εθελοντισμός’ με τον όρο ‘μη κυβερνητική οργάνωση’ (ΜΚΟ) αλλά δεν είναι από λάθος.

Η επιλεκτική χρηματοδότηση και η αδιαφανής υποστήριξη από τους κρατούντες (επίσημοι φορείς διαχειριζόμενοι από εκλεγμένους) ή από οικονομικά κέντρα (ελεύθερη οικονομία) παραμόρφωσαν τόσο την βάση της προς τα έξω εικόνας πολλών από τους μηχανισμούς ‘εθελοντικής δράσης’ και ΜΚΟ όσο και την προβολή (εμπιστοσύνη ή αξιοπιστία) των κοινωνικών αυτών μορφωμάτων στην συνείδησή μας.

Φοβάμαι ότι κάποιες από τις ‘έννοιες πρότυπα’ έχουν συνειδητά ή όχι φθαρεί στην κατανόηση και σκέψη μας. Αυτό από μόνο του δημιουργεί αρνητισμό, επιφύλαξη και αδράνεια.

Χρειάζεται επανακαθορισμός περιεχομένου και εννοιολογικό ‘καθάρισμα’ πριν δούμε την επανάληψη δημιουργικής πολιτικής και κοινωνικής δράσης [ που να ξεπερνά τα όρια ‘άμορφης διαμαρτυρίας’ ].

Έως τότε ... ‘Φοβού τους Δαναούς ... ‘ ή ακριβέστερα ‘Ας παραμένουμε θετικά υποψιασμένοι’ διατηρώντας όμως την ετοιμότητά μας να αγκαλιάσουμε το αυθεντικό και το καινούργιο. Μέσα στον περίπλοκο συρφετό ... υπάρχουν και αυτά!
.

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Σε βαθιά περισυλλογή ο κύριος Μένδιας !


Σουρεαλιστικό νομικό πρόβλημα ανέκυψε στην χώρα το οποίο σύσσωμος ο νομικός κόσμος προσπαθεί να εξηγήσει και επιλύσει επιστρατεύοντας την ‘κοινή’ ή άλλη λογική.

(εδώ κάνω με πανέξυπνο, ιδιοφυή και ανεπανάληπτο τρόπο, έμμεση αναφορά σε ιδιαζόντως ενδιαφέρον post φίλης blogger).

Στις εκθέσεις τόσο της Διεθνούς Αμνηστίας όσο και του Συνηγόρου του Πολίτη εμφανίζεται επανειλημμένως και εν είδει υδατο-γραφήματος το σύνθημα:

MPATSOI GOYROYNIA DOLOFONOI” !

Υψηλόβαθμοι αστυνόμοι σε έφοδο στα γραφεία των δύο οργανισμών ανακάλυψαν – μεταξύ άλλων – έντεκα εκατομμύρια κουκούλες έτοιμες προς διανομή στο σύνολο του Ελληνικού πληθυσμού !

Ο έκτος στόλος με επικεφαλής τον κύριο Ian Blair καταπλέει επειγόντως στην Μεσόγειο !

Θα είμαστε άμεσα κοντά σας για κάθε νεότερο επί της υποθέσεως !
.
Βιβλιογραφία:
.

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Εάλω η (σκοτεινή) Πόλις


Οι νεο-Έλληνες αφού συναίνεσαν στην καταστροφή της Ακρόπολης και τον εγκιβωτισμό της σε γυάλινα κυτία εντός γυάλινου κτιρίου τώρα πλέον συναινούν και στο σκότος της !

Όλα χάθηκαν !

Καληνύχτα !
.

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Ελληνισμός και Ιουδαϊσμός


Ένα blog δεν είναι ίσως ο κατάλληλος χώρος ώστε να καταπιάνεται κανείς με θέματα που εμφανίζουν την περιπλοκότητα που υπονοεί ο τίτλος. Ωστόσο δεν άντεξα στον πειρασμό να γράψω λίγες σκέψεις που ίσως να οδηγήσουν σε ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Πολλά κείμενα στην προσπάθεια τους να περιγράψουν την καταγωγή του Χριστιανισμού ξεπέφτουν στον μεθοδολογικό χειρισμό των εννοιών «Ιουδαϊσμός» και «Ελληνισμός» ως έννοιες της αυτής τάξης πράγμα που οπωσδήποτε δεν ισχύει ούτε από την πλευρά της σημασίας ούτε από την πλευρά της επίδρασης στην Ιστορία ούτε από οποιαδήποτε άλλη πλευρά που εγώ τουλάχιστον, μπορώ να σκεφτώ.

Χρησιμοποιούνται για παράδειγμα αφορισμοί όπως

«Ο Ιουδαϊσμός και ο Ελληνισμός αντιπροσωπεύουν ... δυο πνευματικά και πολιτιστικά μεγέθη τόσο ασυμβίβαστα μεταξύ τους, ώστε αρκεί να διαπιστωθεί η παρουσία του ενός για να αποκλεισθεί πλήρως η παρουσία του άλλου.»

οι οποίοι έμμεσα εξισώνουν μια περιχαρακωμένη και εσωστρεφή θρησκεία με ολόκληρη την κλασική κληρονομιά της Ανθρωπότητας !

Η πορεία συγκερασμού των δύο αυτών εννοιών οδηγεί στην ισχυροποίηση του Χριστιανικού-Ιουδαϊκού πυρήνα ο οποίος συνειδητά και επιδέξια φορά την Ελληνική χλαμύδα που θα του προσφέρει πληθυσμιακή διεύρυνση των ‘ακροατών’ του μαζί με πανίσχυρο ιστορικό και πολιτιστικό έρεισμα ... αυτό είναι ο ορισμός του σφετερισμού ! Και ο σφετερισμός αυτός γίνεται κατηγορηματικός και αδίστακτος : «οὐκ ἔστι διαστολὴ Ἰουδαίου τε καὶ Ἕλληνος» ! (Παύλος) Ο διαφανής, ελπίζω, στόχος ικανοποιείται πλήρως όταν «οἱ Ἕλληνες γίνονται οὐσιαστικὰ σπέρμα τοῦ Ἀβραάμ» ! (Παύλος)

Η ενότητα και η παγκοσμιότητα της ιστορίας δεν κατακτήθηκε κατά την ταπεινή μου άποψη παρά μόνον από τα ελεύθερα Ευρωπαϊκά πνεύματα που κινήθηκαν περισσότερο στο Επιστημονικό, κατά την Αναγέννηση, επίπεδο παρά σε οποιοδήποτε θεολογικό ή θρησκευτικό ή πατερικό (sic) μονοπάτι.

Ο Ορθόδοξος ισχυρισμός περί αντικατάστασης της «τήρησης του Νόμου» (Ιουδαισμός) με την «πίστη στο πρόσωπο του Χριστού» (Χριστιανισμός) δεν αποτελεί επί της ουσίας ένα υπέρ-εκτιμημένο τέχνασμα αντικατάστασης ενός νόμου με έναν ‘άλλο’; Ένα ιδεολογικό παγώνι που απλώς απλώνει τα φτερά του;

Περισσότερο από την όσμωση του Ελληνισμού με τον Ιουδαϊσμό ο Παύλος πέτυχε στον συγκερασμό της Θρησκείας με την πολιτική εξουσία την συνένωση της πίστης με την πολιτική ισχύ.

Αυτό το Παύλειο (sic) έργο αφού οδήγησε πολύ αργότερα στην καταστροφή (τρίτη και χειρότερη) της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, ύστερα έστειλε στην πυρά τον Τζορντάνο Μπρούνο και πρόσβαλε την φύση καθ’ εαυτή τιμωρώντας το ελεύθερο ανθρώπινο πνεύμα στο πρόσωπο του Γαλιλαίου.

Τι σχέση έχουν αυτά με τον Ελληνισμό ; Και πόση άραγε ζημιά έκανε στην ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού το πηγαίο και χαώδες μίσος των Ελληνο – Ορθόδοξων (πχ Αιτωλός) όχι προς τον Πάπα αλλά προς την Δύση ολόκληρη ;

Ο διαχωρισμός του ανθρώπου από την φύση του και ο «ορισμός του από την σχέση του με τον Θεό» δεν είναι κάτι Ελληνικό και πάντως δεν είναι κάτι που εγώ θα μπορούσα αποδεχτώ ούτε – πολύ περισσότερο - να θαυμάσω.

Αφορμή για το κείμενο μου έδωσε ένα απόσπασμα του βιβλίου «Ελληνισμός – Χριστιανισμός. Η συνάντηση δύο κόσμων», [ Ζηζιούλας, Ιωάννης Δ. ISBN 9789603155003 ] (μπορεί να βρεθεί και εδώ).
.



Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

... - 1453 – 1821 - 1922 - ...



Μήπως αυτό που εμείς ονομάζουμε «επανάσταση του ‘21» έγινε με λάθος ανθρώπους και σε λάθος χρόνο;

Μήπως έτσι εξηγείται ότι μεταξύ 1820 και 1920-22 τα χάσαμε όλα ! (εννοώ την πολιτική και οικονομική ηγεμονία του Ελληνικού στοιχείου στην Πόλη, την εμπορική κυριαρχία στην Μεσόγειο και στην Μαύρη θάλασσα, την ισχυρότατη παρουσία του Ελληνισμού στην Ιωνία, την παρουσία του Ελληνισμού σε όλα τα Βαλκάνια κλπ.).

Μήπως το νεοσύστατο κράτος ήταν καταδικασμένο να μην μπορέσει να απορροφήσει τα πραγματικά εθνικά του κέντρα (Πόλη και Ιωνία) και έτσι να είναι ένα κράτος χωρίς ‘κρίσιμη μάζα’ ώστε να μην είναι (και έως σήμερα) σε θέση να ακολουθεί πραγματική Εθνική Πολιτική ;

Μήπως;

Αν δεν είναι έτσι τότε έχει καλώς !

Αν όμως είναι τότε έχουν πράγματι νόημα τα ερωτήματα και ο προβληματισμός ;

.

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Είμαστε πρώτοι στο σκοτάδι ...



Είναι ημέρες τώρα που ακουω όταν θέλω αλλά και όταν δεν θέλω διάφορα νέα που αφορούν την πρωτοβουλία ‘Η ώρα της Γης’ όπως λέμε η ώρα του παιδιού κλπ.

Κάτι δεν μου κόλλαγε με όλο το ζήτημα, κάτι με ενοχλούσε.

Τελικά μια ενόχληση περισσότερο αισθητικού χαρακτήρα με έκανε να ξεκαθαρίσω τι με πείραζε και τι δεν μου άρεσε στο όλο ζήτημα. Η ενόχληση αυτή ήταν το σβήσιμο του φωτισμού της Ακρόπολης και της Βουλής.

Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι καλό μπορεί να βγει από τον αμφιλεγόμενο συμβολισμό μιας σκοτεινής Βουλής και μιας ακόμη πιο σκοτεινής Ακρόπολης.

Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω τι καλό μπορεί να βγει από την συστηματική μετακύλιση των ευθυνών που αφορούν στα προβλήματα του περιβάλλοντος στον μέσο πολίτη.

Η εντατική και εξαντλητική απομύζηση των πόρων εντάσσεται σε κάποιο σχεδιασμό τον οποίον εμπνεύστηκε ο μέσος πολίτης ;

Η επί δεκαετίες κατεύθυνση των ερευνητικών επενδύσεων μακριά από το πεδίο των ανανεώσιμων πηγών είναι κάτι που το αποφασίσατε εσείς και εγώ ;

Λοιπόν,σωστά δεν μου κόλλαγε αυτό το ‘Η ώρα κλπ’, είχε ένα άρωμα υπεραπλούστευσης και υποκρισίας. Εγώ θα αφήσω τα φώτα μου ανοικτά. Εσείς ;
.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Η Στάζι και ο Blair (το Έπος της μη - κουκούλας)


Όταν είδα την ταινία ‘Οι ζωές των άλλων’ (Das Leben der Anderen) του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Φλόριαν Χένκελ Φον Ντόνερσμαρκ ξεκαθάρισα και αντιλήφθηκα καλύτερα πώς ήταν δομημένη η Ανατολικογερμανική κοινωνία και πως υποβασταζόταν στην πορεία της προς την συνεχή υποβάθμιση των σχέσεων, της πολιτείας, των ανθρώπων, της ζωής της ίδιας.

Μαζί με αυτά όμως αντιλήφθηκα και άλλα πράγματα !

Σήμερα έχω την αίσθηση ότι πολλές από τις ‘προηγμένες’ κοινωνίες της ΕΕ, πολλά από τα πολύτιμα πρότυπά μας, έχουν ήρεμα και αθόρυβα αρχίσει την διολίσθησή τους σε θεσμική υποβάθμιση των κοινωνιών. Στην χρήση του προσφορότερου κάθε φορά μπαμπούλα ώστε να δικαιολογήσουν τον αυταρχισμό, την αυθαιρεσία και στο τέλος την εχθρότητά τους προς τον μέσο πολίτη τον ‘άγνωστο άνθρωπο’.

Θυμάστε πριν από κάμποσο καιρό την πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μέρκελ για δημιουργία βιολογικής βάσης δεδομένων με στόχο την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας (φυσικά !) και της εγκληματικότητας; Αρκετοί Γερμανοί αντέδρασαν τότε και μάλιστα με ευρηματικότητα και χιούμορ οργανώνοντας διαδηλώσεις όπου κυριαρχούσαν ως αξεσουάρ οι ... άπλυτες κάλτσες ως δώρο προς τους αστυνομικούς !

Δεν γνωρίζω ποια ήταν η τελική τύχη αυτής της Γερμανικής ρύθμισης αλλά μου θύμισε και τότε, έντονα, αντίστοιχες μεθόδους στην Ανατολική Γερμανία.

Εκεί, κατά την ‘σοσιαλιστική’ περίοδο οι συλλαμβανόμενοι αντίπαλοι του καθεστώτος κάθονταν σε καρέκλες με ειδικά μαλακά μαξιλαράκια ώστε εκπαιδευμένοι σκύλοι να μπορούν αργότερα να τους ψάξουν με βάση την προσωπική τους ... μυρωδιά !

Ίσως πολλοί από εμάς να το έχουμε πλέον συνηθίσει αλλά η υπερβολική και οπωσδήποτε ενοχλητική διαδικασία που υποχρεωτικά πρέπει να υποστούμε κάθε φορά που ταξιδεύουμε με αεροπλάνο δεν είναι άλλο από μια ‘ανώδυνη’ εκπαίδευση στην υποτέλεια, στην ελαστικοποίηση της αξιοπρέπειας στην ανοχή της καταχρηστικής εξουσίας. Είναι τα προκαταρτικά φίλοι μου, μετά τα προκαταρτικά έρχεται ο έρωτας !

Αλλά το βασικότερο εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για την πλήρη αλλοτρίωση της κοινωνίας δεν ήταν άλλο από την κοινωνία καθ’ εαυτή ! Θα θυμάστε ότι μετά την πτώση του τείχους και αφού δόθηκε ελεύθερη πρόσβαση στα αρχεία της Στάζι έγινε κατανοητό ότι η μυστική αστυνομία χρησιμοποιούσε ως συνεργάτες και πληροφοριοδότες τους μισούς σχεδόν από τους πολίτες της χώρας !

Αφορμή για τις γκρίζες έως κατάμαυρες αυτές σκέψεις ήταν η ανάρτηση του εξαιρετικού ιστότοπου MACEDOINE :
APOCALYPSE....H ΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ

Εκεί, μεταξύ άλλων σοκαριστικών, αναφέρει: “H Βρετανία οργανώνει πολίτες (ρουφιάνους) στην αντιτρομοκρατική, και οι δαπάνες θα είναι £ 3,5 δισ. λίρες το χρόνο..!”

Θα γνωρίζετε βέβαια ότι η κυβέρνησή μας μετά τα ευφυέστατα μέτρα κατά της τρομοκρατίας (sic) που αφορούν στην ποινικοποίηση της κουκούλας και την έμμεση πλην σαφέστατη επαναφορά του νόμου περιύβρισης αρχής, προσέτρεξε στον, από τα παλιά αγαπητό και σεβαστό εταίρο της, την υπέρ - συντηρητική κυβέρνηση των Εργατικών (!) [φανταστείτε τι θα δει η Ευρώπη με τον Κάμερον ], για να αντλήσει επί πλέον συμβουλές και βοήθεια ώστε να μετριάσει ή ακόμη και να καλύψει την αναμφισβήτητη πλέον εχθρότητά της προς τον μέσο Έλληνα και την αποδεδειγμένη παντελή ανικανότητά της.

Η βοήθεια ήλθε (με το αζημίωτο βέβαια) στο πρόσωπο του Ian Blair μεγάλο - αστυνόμου του μεγάλο - βασιλείου του οποίου το βιογραφικό – όπως και των συνεργατών του - βρίθει από επιτυχίες όπως λανθασμένες συλλήψεις, άδικοι θανατηφόροι πυροβολισμοί σε υποτιθέμενους τρομοκράτες κλπ. Ο κος Blair διεκδικεί επίσης και την πατρότητα της μεγαλοφυούς ιδέας να γεμίσει το Λονδίνο με εκατομμύρια κάμερες.

Συνεκτιμώντας όλα αυτά μου δημιουργείται η απορία για ποιο λόγο οι συμπαθείς Ηρακλειδείς της ‘ησυχίας’ της ‘τάξεως’ και της ‘ασφάλειας’, οι διάφοροι μουστακαλήδες (με ανοικτό πουκάμισο παρακαλώ) τιτλούχοι έχοντες την ‘αρχήν’ της Αττικής γης και που δεν τους αρέσει να κωλώνουν (sic) καθώς και οι συμπαρομαρτούντες αυτών, δεν ανατρέχουν στα αρχεία της Στάζι.

Είναι αμεσότερο και οικονομικότερο !

Εκεί θα βρουν αρχές λειτουργίας, μεθόδους οργάνωσης και έρευνας και κάθε είδους τεκμηρίωση ώστε να προσαρμόσουν αντίστοιχα τις υπηρεσίες τους και να επιτύχουν την αποτελεσματικότητα που επιθυμούν.

Όλα αυτά βέβαια εις βάρος της ποιότητας του πολιτεύματος και της ποιότητας της ζωής των πολιτών αυτής της χώρας που παρ’ όλα τα προβλήματά της εξακολουθεί να ‘έρχεται από μακριά’.
.

Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Η ξεχασμένη τέχνη της Δημοκρατίας


Η αρχή έγινε από τον Πρόεδρο της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Η αστυνομία στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

- Ξεχάστε το άσυλο.

Συκοφαντικά και άσχετα δημοσιεύματα και 'συνεντεύξεις' περί επικινδυνότητας και χυδαιοτήτων στο διαδίκτυο.

- Ξεχάστε την ελευθερία στο Διαδύκτιο.

Είναι μια ακόμη συνεισφορά της ‘εθνικόφρονος’ παράταξης και της ψοφοδεούς κυβέρνησής της στον Πολιτισμό και στην Δημοκρατία !
.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Πυρηνική ενέργεια ή ... Τι; (3)





Αυτό είναι τρίτο post με τον ίδιο τίτλο και αντικείμενο εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Εδώ απλά περιγράφω μια σχετικά άμεση λύση που προτείνεται πλέον εμπορικά από την General Fusion. Οι εξελίξεις στο τομέα είναι πράγματι ραγδαίες, ίσως η τελική αποδέσμευση των οικονομιών από τα ορυκτά καύσιμα είναι κοντύτερα από ότι νομίζαμε.

Θα ακολουθήσει σύντομα ένα τέταρτο και τελευταίο post που θα αφορά παραγωγή ενέργειας από κινήσεις ωκεάνιων μαζών (παλίρροιες, ρεύματα, κύματα).

Η συγκεκριμένη μέθοδος παραγωγής ενέργειας έχει κατά την δική μου άποψη τα εξής πλεονεκτήματα:




- Είναι καθαρή και ακίνδυνη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον
- Το καύσιμό της είναι ανεξάντλητο
- Μπορεί να παραχθεί σε πολύ μικρή (10MW) ή σε πολύ μεγάλη κλίμακα
- Η τεχνολογία μπορεί να είναι άμεσα προσιτή σε κάθε χώρα
- Αποδυναμώνονται υπέρ-συγκεντρωτικοί μηχανισμοί όπως οι πετρελαϊκές εταιρείες και το πυρηνικό lobby

Η εταιρεία General Fusion Inc. χρησιμοποιεί την τεχνική MTF (Magnetized Target Fusion) σε συνδυασμό με ένα πρωτοποριακό σύστημα συμπίεσης για την παραγωγή ενέργειας από σύντηξη. Στόχος είναι η κατασκευή μικρών σχετικά αντιδραστήρων σύντηξης με ισχύ της τάξης των 100 MW, όσο τριάντα (30) περίπου ανεμογεννήτριες τρέχοντος τύπου και δυνατοτήτων.


Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι κάθε μονάδα παραγωγής θα έχει συνολικό κόστος περίπου 38 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει κόστος παραγωγής περίπου 3 λεπτά ανά κιλοβατώρα (kWh). Με απρόσκοπτη ροή επενδύσεων της τάξης των 350 εκ. ευρώ θα είναι εφικτή η πρώτη εμπορική εγκατάσταση έως το 2018.

Η εταιρεία θα κατασκευάσει ένα σφαιρικό κάνιστρο γεμάτο με υγρό μέταλλο, μείγμα μολύβδου και λιθίου. Ένα κάθετο κυλινδρικό κενό (vortex) δημιουργείται μέσα σε αυτή την σφαίρα με την χρήση εξωτερικού συστήματος αντλιών.

Δύο δακτύλιοι πλάσματος εμψεκάζονται σε κάθε πλευρά του κυλινδρικού κενού έτσι ώστε να συνενωθούν στο κέντρο του σε έναν ενιαίο στόχο πλάσματος.

Το εξωτερικό της σφαίρας περιβάλλεται από αεροκίνητα (pneumatic) κρουστικά έμβολα που οδηγούνται από πεπιεσμένο αέρα ώστε να επιτύχουν ταχύτητες της τάξης των 50 m/s. Τα κρουστικά έμβολα κτυπούν ταυτόχρονα μια σειρά από ειδικούς άκμονες έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα υψηλότατης ισχύος σφαιρικό κρουστικό κύμα εντός του υγρού μετάλλου. Όταν το κύμα πλησιάσει το κέντρο της σφαίρας οδηγεί στην κατάρρευση της κοιλότητας (vortex) η οποία εμπεριέχει το πλάσμα.


Στις συνθήκες αυτές επιτυγχάνεται μέγιστη συμπίεση οπότε συναντώνται ακαριαία οι συνθήκες σύντηξης οπότε απελευθερώνεται μια δέσμη νετρονίων μεγάλης ταχύτητας. Τα νετρόνια επιβραδύνονται από τη σφαίρα υγρού μετάλλου ώστε αυτό θερμαίνεται έντονα.

Η θερμότητα ενεργοποιεί μία θερμική τουρμπίνα ατμού ώστε να παραχθεί ηλεκτρικό ρεύμα.



Το λίθιο εντός της σφαίρας υγρού μετάλλου, απορροφά τα νετρόνια οπότε παράγεται τρίτιο το οποίο εξάγεται και χρησιμοποιείται ως ‘καύσιμο’ για την συνέχιση της λειτουργίας του αντιδραστήρα. Ο κύκλος αυτός επαναλαμβάνεται περίπου μία φορά το δευτερόλεπτο.

.

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Η χύτρα ταχύτητας, οι κουκούλες και τα μέτρα του Νίκου Δένδια


Παρακολούθησα σήμερα τις εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα της κουκούλας του Νίκου Δένδια από δύο ανθρώπους που σέβομαι και εκτιμώ ιδιαιτέρως. Τον Στέφανο Ληναίο και τον Αντώνη Καφετζόπουλο.

Ότι γράφω τώρα δεν αφορά το πρόσωπό τους αλλά τις συγκεκριμένες θέσεις τους και την αφετηρία αυτών των θέσεων λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον ιδεολογικό χώρο στον οποίο οι δύο αυτοί άνθρωποι κινούνται..

Ο Αντώνης προσπαθεί με ασχημάτιστο και δειλό έως χαριτωμένο τρόπο να αρθρώσει μία λέξη συμπόνιας για τις καημένες τις κουκούλες και για το ενδεχόμενο να μας απολύσει τώρα η εταιρεία μας.

Ο Στέφανος αφού μιλάει για ‘ήρωες’ και ‘αγώνες’ στο μοτίβο του Μάρκου Μπότσαρη και της Μπουμπουλίνας καταλήγει εμμέσως πλην σαφώς να υποστηρίξει το μέτρο που υπαγορεύτηκε στην πολιτεία από συγκεκριμένο χώρο (λαός εκτός από λέξη είναι και ... κόμμα!) και υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση και τον απογοητευτικό Νίκο Δένδια μέσα σε κλίμα πανικού.

Το συμπέρασμά μου;

Ο μεν λόγος της ‘σύγχρονης’ αριστεράς άτολμος και άχρωμος.
Ο δε λόγος της ‘παραδοσιακής’ αριστεράς συγκεντρωτικός, αντιδημοκρατικός, ανυποψίαστος και με αυτό το εμετικό κόλλημα στην πολιτική στήριξης της Δεξιάς !

Όλο δεξιότερα όλο καλύτερα αλλά φοβάμαι να προβλέψω ότι είμαστε όλοι μέσα σε μια χύτρα ταχύτητας χωρίς βαλβίδα εκτόνωσης!

.

Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Η δικαιοσύνη της κομματικής κουκούλας



[ H νομικά τεκμηριωμένη πρόταση της καθηγήτριας κυρίας Αλίκης Μαραγκοπούλου να χαρακτηριστεί η κουκουλοφορία ιδιώνυμο αδίκημα («Κ» 15.2.2009) δεν απαντήθηκε. Αγνοήθηκε και από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση. ]

Με την φωτισμένη αυτή παράγραφο αρχίζει άρθρο του καθηγητή κυρίου Χρήστου Γιανναρά στο blog giannaras.wordpress.com.

Θεώρησα ορθό να σχολιάσω το συγκεκριμένο άρθρο επικεντρωμένος περισσότερο στην αφετηρία του και απλώς ανατυπώνω το σχόλιό μου και εδώ:



Αγαπητέ κύριε καθηγητά,

Μήπως από την αγωνία των καιρών πέσατε και εσείς θύμα των κομματοκρατών ; Μήπως χωρίς συνειδητοποίηση ή πρόθεση εκπροσωπείτε επαξίως τις πλέον εχθρικές προς τον άνθρωπο και την πρόοδο πολιτικές δυνάμεις που ευδοκιμούν στην χώρα ;

Γνωρίζετε προφανώς ότι 'ΛΑΟΣ' εκτός από λέξη της Ελληνικής είναι και κόμμα !

Πάντως για να διευκολύνω τα πράγματα προτείνω εκτός της κουκουλοφορίας (sic) να χαρακτηριστεί ιδιώνυμο αδίκημα και οτιδήποτε υποδηλώνει με οιονδήποτε τρόπο ότι το έθνος αυτό παραμένει ακόμη ζωντανό !
.

Τι μυστικά κρύβει το Κολωνάκι ;



Είχα γράψει πρόσφατα σε σχόλιο φιλικού blog ότι κάθε λογικός άνθρωπος κάθε πολίτης ‘της διπλανής πόρτας’ σαν όλους εμάς που δεν έχουμε πρόσβαση στην ‘βαθιά’ πληροφόρηση ένα μόνο τρόπο έχει για να καταλήξει σε συμπεράσματα όταν ‘πρωτότυπα’ ή ‘ανεξήγητα’ ή ‘ακραία’ γεγονότα σχετικά μεγάλης έκτασης συμβαίνουν.

Ο τρόπος αυτός είναι να θέσει το απλό ερώτημα: ‘ποιος ωφελείται’.

Αυτή η επίθεση hooligans που παρατηρήθηκε μέρα μεσημέρι σε πολυσύχναστο σημείο της πρωτεύουσας είχε πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:

(α) ήταν στην ουσία αναίτια
(β) στερούνταν οποιασδήποτε πιθανότητας για κάποιο – οποιοδήποτε – αποτέλεσμα
(δ) οικοδομεί επιφυλακτικότητα και αρνητισμό σε κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας ή διεκδίκησης γίνει στο μέλλον
(γ) δεν οδήγησε σε καμία σύλληψη (!)

Μου είναι αδύνατον να φαντασθώ (πολύ περισσότερο να αποδείξω) ποιοι μηχανισμοί σχεδιάζουν και εκτελούν τέτοιες ‘επαναστατικές’ πράξεις.

Όμως από την προσοχή μου δεν διαφεύγει ότι την ίδια ώρα που επικρατεί ανησυχία και προβληματισμός από την ‘εξέγερση του Κολωνακίου’ η άκρα δεξιά αποκτά όλο και μεγαλύτερο ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
.

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

STUPIDITY !


-- Πριν από λίγες ημέρες κάποιο νεαρό παιδί το οποίο οπλοφορούσε με πολιτικά και εκτός υπηρεσίας έχασε την ζωή του όταν προσπάθησε να σταματήσει κακοποιό.

Εκφράζω την βαθιά και ειλικρινή λύπη μου για το χαμό του νέου ανθρώπου.

Ήθελα όμως να ρωτήσω:

(α) Εκτός υπηρεσίας και με πολιτικά επιτρέπεται να οπλοφορούμε;
(β) Σε τέτοιες περιπτώσεις διατηρούμε κατά το δυνατόν επαφή με τους κακοποιούς και καλούμε ενισχύσεις ή βγάζουμε το 'κουμπούρι' και ορμάμε; Τι κελεύει η σχετική εκπαίδευση, οι διαδικασίες και οι κανονισμοί;

-- Σήμερα μια νέα γυναίκα έχασε την ζωή της όταν ένα άλλο νεαρό παιδί το οποίο οπλοφορούσε με πολιτικά και εκτός υπηρεσίας αποφάσισε να ανοίξει πυρ μέσα σε κλειστό χώρο γεμάτο κόσμο.

Αναρωτιέμαι ποιος θα γλιτώσει τους Έλληνες πολίτες από την επικίνδυνη και καταστροφική ανικανότητα αυτών των ανθρώπων.

Χρησιμοποιώ τον Αγγλικό όρο που μου φαίνεται περισσότερο ισχυρός για την συγκεκριμένη χρήση : STUPIDITY !
.

Ένας ... δράκος τρωει τον Ομπάμα !


Πριν ο κύριος Ομπάμα ολοκληρώσει την δεύτερη θητεία του το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) της Κίνας θα έχει ισοφαρίσει αυτό των ΗΠΑ. Μέχρι το 2030 θα έχει σχεδόν διπλασιασθεί!

[ Παρόμοια συμπεριφορά παρουσιάζει και η οικονομική εξέλιξη της Ινδίας η οποία περί το 2030 θα έχει πληθυσμό μεγαλύτερο από αυτόν της Κίνας! ]

Οι τεράστια αυτή οικονομία με τον χαώδη στρατιωτικό μηχανισμό (καταναλώνουν περίπου 8% του ΑΕΠ για την άμυνα !!) θα βλέπει τις ΗΠΑ ως ... κουνούπι.



Μήπως αυτά τα ‘σενάρια’ για ενιαίο οικονομικό κέντρο ΗΠΑ,ΕΕ, Καναδά, Μεξικού πρέπει κάπως να ... επιταχυνθούν ; Φοβάμαι ότι δεν θα … προκάνουμε ...



Πόσο άραγε θα επηρεάσει η υπερ-συγκεντρωτική και αντιδημοκρατική Κίνα τον παγκόσμιο πολιτισμό, ποια θα είναι η νέα κουλτούρα του κόσμου;

( source: http://nextbigfuture.com )
.

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Πυρηνική ενέργεια ή ... Τι; (2)

Συνεχίζοντας το προηγούμενο σχετικό post ήθελα να παραθέσω επί πλέον στοιχεία και προβληματισμούς για το θέμα.

Όλες οι προβλέψεις βασισμένες στο επίπεδο της υπάρχουσας τεχνολογίας και το αντίστοιχο ύψος των σχετικών επενδύσεων λένε ότι έως το 2030 οι ανανεώσιμες πηγές θα συμμετέχουν - το πολύ - σε ένα ποσοστό της τάξης του 15% στο σύνολο της παραγόμενης ενέργειας. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει μέσα στα επόμενα 20 χρόνια να έχει υπερ-διπλασιαστεί η εγκατεστημένη βάση των ανανεώσιμων !

Η Ευρώπη αντέδρασε από τους πρώτους θετικά σε σχέση με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών. Ο αγώνας δρόμου που έχει γίνει για χρήση αιολικής με πρωτοπόρους την Γερμανία και την Ισπανία αποτυπώνεται παρακάτω :

Την ίδια στιγμή τα επίπεδα του διοξειδίου στην ατμόσφαιρα αυξάνονται. Σχετικά μετριοπαθείς υπολογισμοί μας δίνουν περιεκτικότητα μέσου όρου στην ατμόσφαιρα μέχρι το 2016 περίπου 500 ppm ! Ταυτόχρονα οι ειδικοί προειδοποιούν ότι περιεκτικότητα μεταξύ 500 και 600 ppm μετατρέπει την κλιματική διαταραχή σε μη αναστρέψιμο φαινόμενο !

Παρακάτω φαίνεται η σχέση ανάμεσα στην τρέχουσα ζήτηση ισχύος (περίπου 15 Terra Watts) και την διαθέσιμη ισχύ από ανανεώσιμες:

Η συντριπτική υπεροχή της διαθέσιμης ηλιακής ενέργειας σε σχέση με οτιδήποτε άλλο είναι φυσικό να σπρώξει προς τα εκεί την έρευνα και την ανάπτυξη της τεχνολογίας ανανεώσιμων. Μέχρι το 2030 υπολογίζεται ότι η ηλιακή θα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής στις ανανεώσιμες ενεργειακές μορφές. Τα θερμοηλιακά εργοστάσια θα είναι από τις βασικές επιλογές.

Ένα από τα κομβικά προβλήματα σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές είναι το ζήτημα της αποθήκευσης ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα - διότι δεν φυσάει πάντοτε ούτε έχει πάντα ήλιο – επί πλέον η κατανάλωση σε μεγάλα δίκτυα δεν είναι ποτέ σταθερή !

Προς την κατεύθυνση αυτή αναπτύσσονται ταχύτατα νέες τεχνολογίες ή τεχνικές όπως :
- Κυψέλες υδρογόνου
- Πεπιεσμένος αέρας
- Δυναμική ενέργεια του νερού
- Μπαταρίες υψηλής απόδοσης
- Υπερ – πυκνωτές
- Σφόνδυλοι

Πρόσφατα η εταιρεία MAGLEV πρότεινε την κατασκευή ανεμογεννήτριας με απόδοση 1 GW. Είναι μια κατασκευή με ύψος 200 μέτρα και διάμετρο 100 μέτρα, σχηματικά φαίνεται παρακάτω:

Φανταστείτε τώρα ότι μία ανεμογεννήτρια των 5 MW (σύντομα θα αρχίσουν να εγκαθίστανται και στην χώρα μας όπου συνήθως χρησιμοποιούμε 1MW και 3ΜW) έχει ύψος πυλώνα 120 μέτρα και διάμετρο προπέλας 126 μέτρα. Η κατασκευή αυτή παράγει 13.000.000 kWh ανά έτος. Ένα μέσο σπίτι – στην χειρότερη περίπτωση – χρησιμοποιεί περίπου 10.000 kWh ανά έτος. Αυτό σημαίνει ότι με μία ανεμογεννήτρια των 5 MW καλύπτουμε τις ανάγκες για 1.300 κατοικίες !

Η κατασκευή της Maglev θα παράγει ενέργεια 200 φορές περισσότερη !

Κινεζική ερευνητική ομάδα πρότεινε μαγνητική ανάρτηση των πτερυγίων η οποία αν χρησιμοποιηθεί αυξάνει (λόγω μείωσης τριβών) την απόδοση της κατασκευής κατά 20% ! Με μια τέτοια κατασκευή μπορούν να υποστηριχθούν περί τις 500.000 κατοικίες δηλαδή ~5 δις kWh. Ένας τυπικός πυρηνικός σταθμός (1 GW) παράγει 8 με 9 δις kWh ανά έτος. Η διαφορά απόδοσης οφείλεται στην μη σταθερή ροή αέρα. Η αεροτουρμπίνα σε ύψος 270 μέτρων όπου η ροή αέρα είναι σχετικά σταθερή έχει απόδοση 40 έως 50%.

Οι συνήθειες του κοινού που έχουν διαμορφωθεί κυρίως τις τελευταίες δεκαετίες επιτείνουν το ενεργειακό πρόβλημα. Κοιτάξτε απαιτήσεις σε κατά κεφαλή ισχύ ανα τον κόσμο στο παρακάτω διάγραμμα (πρωταθλητές όπως πάντα οι Βορειοαμερικάνοι !):

Οι αυξανόμενες απαιτήσεις δικαιολογημένα κατέληξαν στην αύξηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων ανά τον κόσμο με σημεία αιχμής τις μεγάλες οικονομίες του μέλλοντος Κίνα και Ινδία. Τα επιχειρήματα που προβάλλονται είναι τεχνικά δηλαδή μειωμένη κίνδυνοι και αυξημένη απόδοση όπως φαίνεται παρακάτω:

Αλλά και οικονομικά. Παρακάτω φαίνεται πίνακας με τα κόστη παραγωγής ανά μονάδα ενέργειας σε διάφορες χώρες. Είναι σαφές ότι η πυρηνική παραγωγή υπερτερεί έναντι όλων!

Αντίστοιχη είναι η κατανομή κόστους παραγωγής που αφορά την αγορά των ΗΠΑ με σειρά ακριβή προς φτηνή ενέργεια: πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακας, πυρηνικά.

Βέβαια η υποθετική υιοθέτηση της πυρηνικής σε αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων δεν μας γλιτώνει από τους ανταγωνισμούς του τύπου «πρόσβαση στα πετρελαϊκά αποθέματα». Κοιτάξτε πως κατανέμονται παγκόσμια τα αποθέματα καυσίμου (Ουρανίου) :

Αποθέματα ουρανίου σε τόνους
Australia 1,243,000
Canada 423,000
Kazakhstan 817,000
South Africa 435,000
Brazil 278,000
Namibia 275,000
Uzbekistan 111,000
USA 342,000
Niger 274,000
Russia 546,000
Jordan 112,000
Ukraine 200,000
India 73,000
China 68,000
Mongolia 62,000
Άλλο 210,000
Σύνολο 5,469,000

Σχετικά με την τρέχουσα κατανομή στην παραγωγή ενέργειας βρήκα δύο διαγράμματα που έχουν σχετικά μικρή απόκλιση μεταξύ τους μόνο στο ποσοστό παραγόμενης υδροηλεκτρικής:

Και τα δύο διαγράμματα συμφωνούν ότι η συνολικά παραγόμενη ποσότητα ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι ακόμη πάρα πολύ χαμηλή.

Παρακάτω φαίνεται η σταδιακή αποδέσμευση των ενεργειακών αναγκών από τον άνθρακα με προβολή έως το 2030, αφορά την οικονομία των ΗΠΑ. Η συμπεριφορά της αγοράς στην ΕΕ αναμένεται ακόμη πιο αισιόδοξη.

Η χρήση ενέργειας από μη ορυκτά καύσιμα αυξάνεται σημαντικά έως το 2030 σαν ποσοστό χρήσης όμως η τριάδα πετρέλαιο – φυσικό αέριο – κάρβουνο παραμένει σε ένα υψηλότατο 79% !

Παρακάτω φαίνεται πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα της εξάρτησης από τον άνθρακα της απαιτούμενης ενέργειας για τις μεταφορές. Η ναυτιλία η αεροπλοΐα και οι χερσαίες μεταφορές αποτελούν την μέγιστη πηγή ρύπων και την μέγιστη πηγή διοξειδίου του άνθρακα

Στο επίπεδο των μεταφορών οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας έχουν ακόμη πάρα πολύ δρόμο μπροστά τους.

Για την μελλοντική ανάπτυξη των τεχνολογιών και ποια θα είναι η καταλληλότερη ή επικρατέστερη έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται πάρα πολύς λόγος.

Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι η ηλιακές αλλά και οι αιολικές λύσεις έχουν μια δυναμική και μια γκάμα δυνατοτήτων παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας που δεν θα μπορούσαμε να την φαντασθούμε πριν από μερικά χρόνια.

Βασικό κατά την άποψή μου είναι να παραμένουμε ανοικτοί σε λύσεις που μπορούν να ελεγχθούν με κριτήρια απόδοσης, οικονομικής βιωσιμότητας και ασφάλειας, χωρίς αγκυλώσεις και αποκλεισμούς σε τίποτα.

Σαν γενικό συμπέρασμα θα έλεγα ότι – κατά την άποψή μου – στην φάση που βρισκόμαστε ισχύει το «οτιδήποτε εκτός από ορυκτά καύσιμα είναι καλό».


Χρήσιμες συνδέσεις

Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας: http://www.rae.gr/
Υπουργείο Ανάπτυξης: http://www.ypan.gr/
Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών: http://www.mnec.gr/
Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών: http://www.epia.org/
Greenpeace: http://www.greenpeace.org/greece/supportus
ΔΕΗ: http://www.dei.gr/
Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας: http://www.eletaen.gr/
World energy resources and consumption – Wikipedia
World Nuclear Association: http://www.world-nuclear.org
World Energy Council: www.worldenergy.org
nuclearinfo.net: http://nuclearinfo.net
Το blog Next Big Future: http://nextbigfuture.com
Bringing Science Closer to Society: http://www.scitizen.com
Future technological trends and their likely effects on human society, politics and evolution: http://www.futurepundit.com
The European Wind Energy Association: http://www.ewea.org
Energy Information Administration: http://eia.doe.gov
Economics of new nuclear power plants – Wikipedia
University of Pittsburgh: http://www.phyast.pitt.edu
Nuclear Plant Journal: http://npj.goinfo.com
.

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΛΕΙΣΘΑΙ ΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΤΗΣ ΥΜΕΤΕΡΑΣ Η ΤΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ





Το βρήκα τυχαία στο blog http://respentza.blogspot.com

Οι ακραιφνείς Έλληνες του εν' λόγω χωρίου μάλλον θα χρειαστούν μεταφραστή για τον τίτλο ... στην διάθεσή τους!

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Πυρηνική ενέργεια ή ... Τι; (1)


Με αφορμή την εντεινόμενη συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια και την ανάκαμψή της ως σοβαρή επιλογή από πολλές χώρες θέλησα να καταγράψω κάποιες σκέψεις και πληροφορίες για το θέμα.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι από το πετρέλαιο που μυρίζει αίμα και ευθύνεται για την δυστυχία και την κακοποίηση ολόκληρων λαών - χώρια τις δραματικές και άμεσες επιπτώσεις του στο περιβάλλον - εγώ προτιμώ ένα πυρηνικό εργοστάσιο!

Η τοποθέτηση αυτή που είναι σίγουρα υπερ – απλουστευτική, αντέχει σε αντεπιχειρήματα και προσπάθειες ανασκευής πολύ περισσότερο από ότι θα περίμενε κανείς.
Για να εξηγηθεί καλύτερα η έμμεση αντιπαράθεση που γίνεται μεταξύ δύο λύσεων (πυρηνικά / πετρέλαιο) ας σημειώσουμε ότι η γεωθερμία, ο ήλιος, τα νερά και ο αέρας που διαθέτει η χώρα μας δεν φτάνουν (με βάση την τεχνολογία που έχουμε στα χέρια μας σήμερα) ούτε για το 30 με 35% της συνολικής ενέργειας που χρειαζόμαστε - το υπόλοιπο από πού θα το πάρουμε;

Ποιοi έχουν συμφέρον από την πλήρη εξάρτηση μιας χώρας από το πετρέλαιο; (δηλ. από τα γεράκια της Δύσης και το δολάριο;). Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να μην υπερ - απλουστεύουμε τα πράγματα και να μην ανάγουμε το θέμα της πυρηνικής ενέργειας σε ζήτημα 'θρησκείας' από την μια η την άλλη πλευρά. Θα πρέπει να είμαστε περισσότερο 'πονηροί' και 'ανοικτοί'.

Επί πλέον το γεγονός ότι όλες – χωρίς εξαίρεση - οι γείτονες χώρες δημιουργούν νέα ή αναθερμαίνουν τα παλαιά τους πυρηνικά προγράμματα εντείνει τις πιέσεις για χάραξη πολιτικών και λήψη στρατηγικών αποφάσεων. Όλες σχεδόν οι χώρες της βόρειας Ευρώπης έχουν ενεργειακά πυρηνικά προγράμματα. Όσον αφορά τους γείτονες βλέπε Ιταλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, Τουρκία. Ειδικά η Τουρκία έχει πλάνο ανάπτυξης 20 περίπου αντιδραστήρων μέχρι το 2020!

Ακόμα και η Νορβηγία που έχει τεράστια αποθέματα γεωθερμικής ενέργειας στηρίζει σχεδόν όλη την οικονομία της στο εξαγώγιμο πετρέλαιο !














Το γεγονός ότι οι Γάλλοι καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες από τα πυρηνικά τους σε ποσοστό της τάξης του 80% (είναι η 4η ή 5η οικονομία στον κόσμο) περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα και δυσκολεύει τις αξιολογήσεις των λύσεων. Επειδή όλα αυτά έχουν και την ... πολιτική τους διάσταση θέλω να τονίσω ότι η Γαλλία με 80% περίπου απεξάρτηση από το πετρέλαιο είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που κατόρθωσε να ακολουθήσει εθνική πολιτική τα τελευταία 50-60 χρόνια - το 'εθνική' με την καλή έννοια.
























Οι πολλές χιλιάδες (εκατομμύρια;) των ανθρώπων ανά τον κόσμο που είναι επαγγελματίες οικολόγοι (δηλαδή ζουν από αυτό) παραδοσιακά κρατούν μια εντελώς άκαμπτη αρνητική στάση στο ζήτημα. Από πολλούς εγείρεται το ερώτημα μήπως άρχισαν να γίνονται τροχοπέδη υποστηρίζοντας απλώς την ύπαρξή τους και προστατεύοντας τις θέσεις τους; Ίσως μερικοί από τους οικολογικούς κύκλους λειτουργούν πλέον ως ‘καθεστώς’ με κύρια προτεραιότητα την αναπαραγωγή του εαυτού τους κινούμενοι ανεξάρτητα από την μακροπρόθεσμη ωφελιμότητα η μη των θέσεών τους.




















Θα ήθελα να τονίσω ότι προσωπικά, εκτός του πετρελαίου, υποστηρίζω όλες τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας (μόνο για την υδροηλεκτρική διατηρώ πολλές επιφυλάξεις) αλλά επίσης ΚΑΙ την πυρηνική.

Τα περιθώρια χρήσης των ορυκτών καυσίμων έχουν ήδη εξαντληθεί όταν υπάρχουν ήδη επιστημονικές αναφορές για σταμάτημα επί οκτώ ημέρες του ρεύματος του κόλπου (Gulf Stream) το 2007, που προκλήθηκε προφανώς από τις τεράστιες ποσότητες γλυκού νερού που προστίθενται στον Ωκεανό από το λιώσιμο των πάγων του Β. Πόλου.


















Μιλώντας για ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) ας κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι η κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού δεν είναι και εντελώς ‘ακίνδυνη’ για το περιβάλλον. Χρόνος ζωής μιας εγκατάστασης είναι από 15 έως 25 χρόνια, μετά τι γίνεται; και πώς ξεφορτωνόμαστε στρέμματα ολόκληρα από εγκατεστημένα panels;























Ο ίδιος περίπου χρόνος ζωής ισχύει και για μία ανεμογεννήτρια. Έχετε δει τελευταία πως φαίνεται από την Ναύπακτο το Παναχαϊκό όρος με περίπου 40 ανεμογεννήτριες στην κορυφή του; Μπορείτε να το φανταστείτε με 140 ή με 240; Όταν αυτές θα ολοκληρώσουν τον χρόνο ζωής τους θα πάει κανείς να τις μαζέψει; Υπάρχει καμιά σχετική νομική δέσμευση; OXI!

Η τρέχουσα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα είναι περίπου 13.000 ΜWatts. (δεν βάζουμε μέσα την απαιτούμενη ενέργεια για μεταφορές δηλ. αυτοκίνητα, τραίνα, φορτηγά, πλοία κλπ).

- Για να καλύψουμε αυτή την ισχύ με ανεμογεννήτριες θα χρειαζόμασταν πάνω από 10.000 (δέκα χιλιάδες) ανεμογεννήτριες με διάμετρο ογδόντα (80) περίπου μέτρα και χρόνο ζωής 15 με 20 χρόνια, μετά τι θα γινόταν;


















- Για να καλύψουμε αυτή την ισχύ με φωτοβολταϊκά θα χρειαζόμασταν περίπου 250.000 (διακόσιες πενήντα χιλιάδες) στρέμματα γης και επένδυση της τάξεως των 70 (εβδομήντα) δισεκατομμυρίων ευρώ δηλαδή περίπου 25% του ΑΕΠ! Στο κόστος δεν έχει περιληφθεί το κόστος της γης, της εγκατάστασης (υπηρεσίες) και της ετήσιας συντήρησης! (τα νούμερα είναι εκτιμήσεις από πρόχειρους υπολογισμούς ... οπότε μην πυροβολείτε τον πιανίστα). Η ηλιακή δεν αξιοποιείται βέβαια μόνο από τα πάνελ (προβλήματα ανακύκλωσης, ‘περίεργα’ υλικά κλπ), υπάρχουν και τα ηλιακά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας (SollFocus κλπ) που χρησιμοποιούν απλά κάτοπτρα για θέρμανση νερού και παραγωγή ατμού που κινεί τουρμπίνες / γεννήτριες.


















- Η Γεωθερμική Ενέργεια στην Ελλάδα είναι αξιοποιήσιμη σε μικρή έκταση και κυρίως σε νησιά του κεντρικού και νότιου Αιγαίου.

- Κάθε απόπειρα αξιοποίησης βιοενέργειας κατά την άποψή μου είναι απάνθρωπη διότι ανεβάζει το κόστος των τροφίμων και μάλιστα στις πλέον φτωχές και υπό ανάπτυξη χώρες!

- Η αξιοποίηση της ενέργειας των κυμάτων της θάλασσας είναι ακόμα σε επίπεδο έρευνας.

Η μόνη σοβαρή κριτική – κατά την άποψή μου - για τα πυρηνικά είναι
(α) συγκέντρωση ‘εξουσίας’ σε πολύ λίγους ανθρώπους, σε κέντρα παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας. Παράγεται δηλαδή επί πλέον ιεραρχία σε μια ήδη υπερ-συγκεντροποιημένη οικονομία.
(β) απαιτείται σοβαρό θεσμικό πλαίσιο και έλεγχοι που να εξασφαλίζουν την σωστή διαχείριση των αποβλήτων.
(γ) δυσανάλογη πολιτική και οικονομική ισχύς θα συγκεντρώνεται στις χώρες που ελέγχουν τα αποθέματα της καύσιμης ύλης (ουράνιο) και τις διαδικασίες εμπλουτισμού (εξ’ ου και ο καβγάς με το Ιράν ... δεν είναι οι βόμβες που τους καινε).

Η πυρηνική ενέργεια είναι απλώς ένας ακόμη τρόπος παραγωγής ενέργειας, μία ακόμη λύση. Όλες οι λύσεις (ακόμη και οι ΑΠΕ) έχουν κόστος και δημιουργούν προβλήματα στο περιβάλλον. Το ζήτημα είναι να επιλέγεται κάθε φορά η βέλτιστη λύση για το περιβάλλον και τον άνθρωπο και οι πολίτες μας να μην φοράνε παρωπίδες αλλά να σκέφτονται!

Η δαιμονοποίηση της πυρηνικής ενέργειας δεν εξυπηρετεί το κοινό, εξυπηρετεί σκοπιμότητες και συμφέροντα.

- Τα τελευταία 50 χρόνια οι ανάγκες μας (Ελλάδα) σε ηλεκτρική ενέργεια έχουν αυξηθεί περίπου 160 φορές, φανταστείτε χώρες σαν τη Κίνα ή την Αμερική (USA). Παραθέτω αριθμούς σε MWatts :

1960 (80), 1970 (605), 1980 (2.578), 1990 (5.407), 2000 (8.812), 2007 (11.121)

Θα ήθελα να επαναλάβω ότι δεν είμαι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας απλώς δεν μου αρέσουν οι αφορισμοί και πραγματικά φοβάμαι πολύ το πετρέλαιο γιατί πιστεύω ότι οι επιπτώσεις του στο περιβάλλον είναι μακροπρόθεσμα συγκρίσιμες με τα πυρηνικά.

Η οικιακή κατανάλωση αποτελεί μικρό μέρος της συνολικής ενεργειακής ζήτησης. Στις μεγάλες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών μπαίνουν επίσης σοβαρά τεχνικά προβλήματα αποθήκευσης της ενέργειας καθώς επίσης και κανονικοποίησης της ενεργειακής ροής (δεν φυσάει πάντα, δεν έχει πάντα ήλιο). Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε τις μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις των μεταφορών οι οποίες προς το παρόν βρίσκονται ουσιαστικά εκτός συζήτησης.

Με την διαθέσιμη τεχνολογία η βέλτιστη λύση κατά την γνώμη μου είναι ένα μικρό και σταθερό backbone στηριγμένο σε αντιδραστήρες και όλο το υπόλοιπο δίκτυο βασισμένο σε ΑΠΕ. Οι μεταφορές εξακολουθούν να αποτελούν αγκάθι. Τα υβριδικά είναι ακόμη σε πρωταρχικά στάδια και τι γίνεται με τα αεροπλάνα και τα πλοία που είναι και οι κύριες πηγές ρύπων;

Ο περιορισμός κατανάλωσης ενέργειας είναι στόχος εντελώς ανέφικτος. Οι ενεργειακές ανάγκες του είδους (έτσι πρέπει να το βλέπουμε) αυξάνονται – και σωστά - με γεωμετρικό ρυθμό. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς δείκτες πολιτισμού! Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι στον πλανήτη δεν υπάρχουν μόνο τα ‘βολεμένα’ 0,8 δις ης ‘Δύσης’. Υπάρχουν και τα υπόλοιπα 5,4 δις που βρίσκονται σε ανάπτυξη!




















Η μετάθεση του προβλήματος στους πολίτες (βάλτε λάμπες, έχετε μικρά αυτοκίνητα, μην χρησιμοποιείτε air-condition κλπ κλπ) είναι βέβαια θετική κατεύθυνση (ό,τι γλιτώνεις καλό είναι) αλλά στην ουσία αποτελεί επικίνδυνο φαρισαϊσμό! Οι τεράστιες (ασύγκριτα μεγαλύτερες) καταναλώσεις ενέργειας προκύπτουν από την Βιομηχανία και τις Μεταφορές. Η περισσότερο ‘οικο-ανελαστική’ δραστηριότητα είναι οι μεταφορές, εδώ νέες λύσεις εμφανίζονται συνεχώς αλλά ο δρόμος είναι μακρύς.

Η βιομηχανία ενώ θα μπορούσε να αντλεί μεγάλο ενεργειακό ποσοστό από ΑΠΕ διαφαίνεται ότι έχει οριστικά προσανατολιστεί σε περισσότερο ‘άμεσες’ και ‘κεντροποιημένες’ λύσεις δηλ. στα πυρηνικά. Προγραμματίστηκαν 20 εγκαταστάσεις στην Κίνα και 16 στην Ινδία μόνο για τα επόμενα 12 χρόνια!. Με τον όρο ‘κεντροποιημένες’ εννοώ ότι ένας αντιδραστήρας έχει την απόδοση 1.600 με 2.000 ανεμογεννητριών διαμέτρου 80m.

Βέβαια πολλές από τις λύσεις που συζητούμε τώρα αποτελούν ιδεολογικές επιλογές και μία ιδεολογική διαφωνία δεν επιλύεται με διαβήτη και γνώμονα! Οι ιδεολογικές θέσεις δεν ‘αποδεικνύονται’ όπως τα γεωμετρικά θεωρήματα, αποτελούν επιλογές που εξαρτώνται από την διαίσθηση, την παιδεία, το γνωστικό επίπεδο ακόμη και την αισθητική του κάθ’ ενός από εμάς.

Η φθηνή ενέργεια δεν είναι μύθος! Η ενέργεια ως βασικός ρυθμιστικός μοχλός στην οικονομική και πολιτική ισχύ έχει ιστορία βραχύτερη των 90 ετών. Η αφθονία στην ενέργεια αποτελεί μοναδικό δρόμο προς την κατάργηση τόσο των πολέμων όσο και των λίγων ισχυρών που κρυμμένοι στις σκοτεινές πτυχές της ιστορίας καθορίζουν τις τύχες των λαών κατά το συμφέρον τους.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που εξετάζουμε είναι αυτό που υπάρχει και όχι αυτό που θα θέλαμε να υπάρχει. Το μοντέλο ανάπτυξης των νέων πρωταγωνιστών του κόσμου είναι το γνωστό καπιταλιστικό με τις συγκυριακές παραλλαγές του. Οι Κινέζοι με τους όλο και περισσότερους αντιδραστήρες είναι πλέον οι σκληρότεροι καπιταλιστές που γνώρισε ο κόσμος!

Αυτό το κείμενο είναι βέβαια πάρα πολύ μακριά από μια κάπως σφαιρική διερεύνηση του ζητήματος. Υπάρχουν πολλά ζητήματα όπως κόστη υλοποίησης και παραγωγής, επιπτώσεις στην υπερθέρμανση, συγκριτικά στοιχεία και τόσα άλλα που ούτε καν θίχτηκαν. Θα προσπαθήσω να επανέλθω σε επόμενο post το συντομότερο!

Χρήσιμες συνδέσεις
Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας: http://www.rae.gr/
Υπουργείο Ανάπτυξης: http://www.ypan.gr/
Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών: http://www.mnec.gr/
Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών: http://www.epia.org/
Greenpeace: http://www.greenpeace.org/greece/supportus
ΔΕΗ: http://www.dei.gr/
.

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

The Muppet Show



Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στον άφθαστο epicurus !


[ ... Όταν την ίδια στιγμή αποκρύπτεται (έτσι όπως αποκρύπτεται) πχ ότι μία Τράπεζα κρατά στα χέρια της μια βόμβα ίση με το διπλάσιο του παγκόσμιου ΑΕΠ σε αγορά χωρίς κανόνες, χωρίς έλεγχο. Και από πίσω αυτοί που σκάνε - δεν σκάνε, πάνε - δεν πάνε, φορτωμένοι με κάτι "κοτρώνες" αέρα κάποιων τρις $. Σε αυτό το χωνί, χωράει ο πάσα εις οσφυοκάμπτης (ο Μπλαιρ είναι ήδη από πέρυσι στέλεχος, λχ) ... ]

Η Ελληνική Οστ - Πολιτίκ


Με αφορμή ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στο blog infognomonpolitics με τίτλο «Ο αργός θάνατος της ελληνικής Οστ-Πολιτίκ» γράφω αυτό το post ως συμπλήρωμα σε παλαιότερο. Παραθέτω τρία χαρακτηριστικά αποσπάσματα του άρθρου:


[ Με κατάρρευση, ή έστω αργό θάνατο, απειλείται η «‘Οστ-Πολιτίκ» του Κώστα Καραμανλή – από τις ελάχιστες κυβερνητικές πολιτικές που συγκεντρώνουν την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης και από τους λόγους που η ΝΔ κέρδισε οριακά τις εκλογές. Δεν συγκεντρώνει όμως αυτή η πολιτική καθόλου μεγάλη συμπάθεια στη μονίμως αλληθωρίζουσα προς την Ουάσιγκτον ιθύνουσα τάξη της χώρας... ]


[... γιατί το ελληνικό «σύστημα» τείνει αταβιστικά στην «όχι και τόσο επωφελή μονογαμία» με τις ΗΠΑ ... ]


[ ... εκτός από πράσινες ενέργειες υπάρχουν και πράσινα άλογα. ‘Όλη η ελληνική περιφέρεια γεμίζει πυρηνικά εργοστάσια χωρίς καμία αντίδραση και τελικά, όταν ολοκληρωθεί η «περικύκλωση», μάλλον δεν θα δούμε περισσότερες ανεμογεννήτριες, αλλά τον «φίλο» Σαρκοζί να πλασάρει αντιδραστήρα... ]

Πριν λίγες εβδομάδες η ΕΕ μη μπορώντας να ξεπεράσει τα συμπλέγματά της συμπεριφερόταν με τον ίδιο τρόπο στην Ουκρανία και στην Ρωσία με αφορμή την διακοπή της ροής φυσικού αερίου. Ήταν εξίσωση του προβοκάτορα με τον αθώο με αποτέλεσμα την οργή του Ρωσικού επιτελείου. Η καταστροφική και αλλοπρόσαλλη πολιτική της ΕΕ στις σχέσεις της με την Ρωσία φαίνεται και από την παρακάτω είδηση:
Δάνειο ύψους 20 δισ. ευρώ θα χορηγηθεί από την Κινεζική Τράπεζα Αναπτύξεως, διευκολύνοντας τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρίες στην αναχρηματοδότηση του χρέους τους.Η συμφωνία μεταξύ Rosneft και CNPC προβλέπει την εικοσαετή τροφοδοσία της Κίνας με ρωσικό αργό ενώ η συμφωνία μεταξύ Transneft και CNPC προβλέπει την κατασκευή διακλάδωσης του ρωσικού πετρελαιαγωγού Σιβηρία-Ειρηνικός προς την Κίνα.Η μήκους 67 χλμ. διακλάδωση από το Σκοβορόντινο (περιοχή του ποταμού Αμούρ στη ρωσική Άπω Ανατολή) μέχρι τα ρωσο-κινεζικά σύνορα θα επιτρέπει την τροφοδοσία της βόρειας Κίνας με 15 εκατομμύρια τόνους ρωσικού αργού ετησίως δηλαδή 300.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.
Ας μην υπερτιμούμε την βαρύτητα που έχει για την Ρωσία η Ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά ! Οι μεγάλοι και στρατηγικοί ενεργειακοί πελάτες της Ρωσίας φαίνεται ότι είναι η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία κλπ κλπ
Είναι μεγάλος ο κατάλογος και ίσως με την διαφαινόμενη ήττα των ΗΠΑ (της Δύσης;) στο Αφγανιστάν γίνει ακόμη μεγαλύτερος!
Προσέξτε ότι ο αγωγός του Σκοβορόντινο είναι 67 χλμ.! Δηλαδή λίγες εβδομάδες εργασίας για τις Ρωσικές τεχνικές εταιρείες ! Πού να τρέχουν οι άνθρωποι στην Ευρώπη και γιατί να σύρονται – ως φταίχτες – κάθε τόσο από τις –καθόλου τυχαίες – διακοπές ροής των Ουκρανών ή οποιασδήποτε άλλης ενδιάμεσης και ‘υπερατλαντικώς αλληθωρίζουσας’ χώρας ; Έχει και αλλού πορτοκαλιές και μάλιστα χωρίς ενδιάμεσους !
Διαφαίνεται ίσως μια διεύρυνση της απόστασης στο ενεργειακό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης. Διεύρυνση που μόνον δυσάρεστα μπορεί να επιφυλάσσει για τους άβουλους και πολυδιασπασμένους Ευρωπαίους. Η ΕΕ είναι πολιτικά ανύπαρκτη χωρίς στρατηγική αντίστοιχη με το μέγεθος και την ιστορία της. Άγεται και φέρεται από τους υπερατλαντικούς πάτρωνες κοιμώμενη τον ύπνο του δικαίου αλλά ίσως πολύ σύντομα αρχίσει να βλέπει εφιάλτες.
Εκτός εάν παραδεχτούμε πλέον ανοικτά αυτό που ψιθυρίζεται από πολλούς ότι βαδίζουμε προς την δημιουργία ενός ενιαίου οικονομικού κέντρου που θα περιλαμβάνει τις ΗΠΑ ως κεντρικό συστατικό, την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό ! Γίνονται λέτε αυτά ;
.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails