Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Η Πανδημία ως αφορμή κατασίγασης της Δημοκρατίας


Η Πανδημία ως αφορμή κατασίγασης της Δημοκρατίας


[ ... ] Το Νοέμβρη του 2019 στο Παγκόσμιο Forum για τη Δημοκρατία στο Στρασβούργο (World Forum for Democracy), διαπίστωσα ότι η μεγάλη έγνοια όλων ήταν πως θα καταξιώσουν τις ΜΚΟ, αυτές τις συμμορίες δηλαδή που διακινούνται και οικειοποιούνται το Δημόσιο Χώρο παντού,  πως θα τις καταξιώσουν ως την πεμπτουσία της Δημοκρατίας.

Όλη τους η έγνοια επίσης ήταν πως θα κατασιγάσουν, πως θα ελέγξουν τον πολίτη που κινείται ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο και λέει ότι θέλει και αμφισβητεί ότι θέλει και αυτό αποτελεί μείζονα κίνδυνο.

Προφανώς σκεφτόντουσαν ότι όταν υπήρχε μόνο η τηλεόραση, οι εφημερίδες κλπ μπορούσαν εκεί να ελέγξουν τα πράγματα και να περιορίσουν το λόγο του πολίτη στο καφενείο.

Όταν έθεσα το ζήτημα κατά πόσον πρέπει να σκεφτόμαστε με αυτόν τον τρόπο δηλαδή πως θα ελέγξουμε την αυτονομία του πολίτη να εκφέρει το λόγο του έστω και εξωθεσμικά μέσω του διαδικτύου, αντί να ενσωματώσουμε αυτόν τον πολίτη στο Πολιτικό Σύστημα επικράτησε πλήρης αγαπητική σιωπή [ … ]   ---   Γιώργος Κοντογιώργης

Μυρίζει καμένο ο άσπρος καπνός του Eurogroup



Μυρίζει καμένο ο άσπρος καπνός του Eurogroup

Η περιβόητη συμφωνία στο Eurogroup είναι χρηματοδότηση 2% του ΑΕΠ για κάθε χώρα και 100 δις από τον μηχανισμό στήριξης (ESM) υπό όρους λιτότητας. Όλα αυτά δεν είναι παραπάνω από 500 δις συνολικά.
.
Δεν είμαι οικονομολόγος αλλά φοβάμαι πως αυτά τα χρήματα, και με αυτόν τον τρόπο, δεν μπορούν να σώσουν την Ευρώπη.
Δύο - τρείς ισχυρές χώρες έχουν στρογγυλοκαθίσει πάνω στα πλεονάσματά τους, που λείπουν βέβαια από άλλες χώρες, και κυριολεκτικά δεν δίνουν ‘πεντάρα τσακιστή’ για την αλληλεγγύη και την ενότητα της ΕΕ.
.
Οι εθνικές ελίτ είναι εσωστρεφείς, άπληστες και κοντόφθαλμες. Δεν έχουν όραμα και παράλληλα, η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία τους τους στερεί την ικανότητα να αντιληφθούν ότι το Ευρωπαϊκό δίλλημα είναι ζήτημα ύπαρξης της ΕΕ και πως η λάθος απάντηση θα σκάσει μεσοπρόθεσμα πάνω στα κεφάλια τους.

Αν συνεχίσουν έτσι, φοβάμαι πως θα πρέπει ήδη από τώρα να αρχίσουν την αναζήτηση του μελλοντικού αφεντικού τους που θα είναι ή Κινέζος ή Αμερικάνος. Ας διαλέξουν κι ας πάρουν…

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails