Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010

Η άλλη πλευρά του Mundial


Θέσεις το Νόαμ Τσόμσκυ για τα ανταγωνιστικά αθλήματα :

[ … ] πάρτε για παράδειγμα τα αθλητικά, ένα σημαντικό μέρος της προπαγάνδας του συστήματος από την μια επειδή προσφέρει στον κόσμο κάτι ώστε να παρακολουθούν και να εστιάζουν την προσοχή τους σε κάτι το οποίο δεν έχει καμία αξία, που τους αποσπά την προσοχή από το να ανησυχούν για ουσιαστικά πράγματα στην ζωή τους για τα οποία ίσως να έκαναν κάτι.

Είναι εκπληκτικό όταν βλέπεις την ευφυΐα που χρησιμοποιείται από καθημερινούς ανθρώπους στα αθλητικά. Αν προσέξετε τους ακροατές που τηλεφωνούν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς έχουν τις πλέον «εξωτικές» πληροφορίες και βαθιά κατανόηση για τα «απόκρυφα μυστήρια» του αθλήματος.

Στο λύκειο ξαφνικά αναρωτήθηκα γιατί με νοιάζει αν η ομάδα του σχολείου μου κερδίσει το ματς; δεν ξέρω κανέναν στην ομάδα, δεν έχουν καμία σχέση με εμένα γιατί υποστηρίζω την ομάδα μου; Δεν έχει κανένα νόημα.

Αλλά το θέμα είναι ότι έχει νόημα. Είναι ένας τρόπος ανάπτυξης παράλογων συμπεριφορών υποταγής στην εξουσία και ομαδικής συνοχής και ομοιομορφίας κάτω από την κυριαρχία ηγετικών μορφών. Βασικά είναι κατήχηση στον σωβινισμό. Είναι και αυτό χαρακτηριστικό των ανταγωνιστικών αθλημάτων. Αν κοιτάξεις προσεκτικά, τα ανταγωνιστικά αθλήματα έχουν αυτές τις λειτουργίες και γι αυτό ξοδεύεται τόση ενέργεια για την υποστήριξη την χρηματοδότηση και διαφήμισή τους [ … ]

Πηγή: εδώ 

Για τον «περιούσιο» λαό και πάλι …


Με αφορμή κυρίως την εντελώς απρόθυμη διαδικασία «μετριασμού» του αποκλεισμού της Γάζας που έχει ξεκινήσει λόγω (και μόνον) της διεθνούς πίεσης και κατακραυγής για την εν ψυχρώ δολοφονία από τα Ισραηλινά μιλιταριστικά ανδροειδή των ακτιβιστών αλλά και με βάση μια συζήτηση που στην οποία πρόσφατα συμμετείχα θεώρησα πρέπον να σημειώσω και να μοιραστώ μαζί σας μια – δυο σκέψεις μου για το ζήτημα.


Είναι γενικά κατανοητό από πολλούς ότι οι στρατοκράτες του Ισραήλ ακολουθούν την καταστροφική πολιτική που τους υπαγορεύεται εξ’ Αμερικής (από Εβραίους του Μανχάταν – εκ’ του ασφαλούς δηλαδή). Οι στενόμυαλοι αυτοί παραβλέπουν ότι ο Αραβικός πληθυσμός στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ είναι σήμερα λίγο μεγαλύτερος από τον Ισραηλινό. Ο πληθυσμός αυτός αυξάνεται με ρυθμούς τουλάχιστον 2,5 φορές ταχύτερα από ότι ο Ισραηλινός.

Οι ηλίθιοι φανατικοί δεν αντιλαμβάνονται άραγε ότι τα πολιτικά λάθη οι σφαγές και το μίσος που σπέρνουν κάθε μέρα στην Γάζα (αλλά και αλλού) – τελικά – προβάλλονται στο μέλλον ;

Οι εκατέρωθεν απώλειες πό το 2000 έως σήμερα. (από τον Οργανισμό Ifamericansknew):

Νεκρά παιδιά –      Ισραήλ 123,           Παλαιστίνη 1.050
Νεκροί ενήλικες –   Ισραήλ 1.062          Παλαιστίνη 4.876
Τραυματίες –         Ισραήλ 8.341          Παλαιστίνη 33.034

Το κράτος αυτό που λειτουργεί εδώ και εξήντα τρία (63) χρόνια ως «κράτος τρομοκράτης» θα πρέπει να αντιληφθεί στην πράξη ότι κάθε φορά που θα συμπεριφέρεται με επιθετικότητα και χυδαίο μιλιταρισμό θα έχει κόστος.
Μεγάλο κόστος, στο πολιτικό, στο οικονομικό (με 729 αρχίζει το bar code) αλλά κυρίως στο ηθικό επίπεδο.

Όσο συνεχίζονται τα ανθρωπιστικά εγκλήματα του μικρού αυτού κράτους τόσο και εμείς θα ξεπερνούμε τους εαυτούς μας όταν είναι να καυτηριάσουμε και να διαμαρτυρηθούμε για το ατόπημα και την κατάφωρη αδικία που μπροστά στα μάτια ολόκληρης της ανθρωπότητας συντελείται εκεί επί δεκαετίες.

Ένα επιθετικό, άδικο και στρατοκρατούμενο κράτος όπως αυτό του Ισραήλ που έμμεσα κομπάζει διότι “είναι και πυρηνική δύναμη” είναι βαθιά ντροπή και κίνδυνος για όλη την ανθρωπότητα.

Πριν από καιρό είδα μια φωτογραφία που μου έδωσε να καταλάβω πόσο απαίδευτοι, αδίστακτοι και φανατικοί έχουν καταντήσει πλέον οι πολίτες του Ισραήλ. Η φωτογραφία  έδειχνε δεκάδες παιδιά σε Ισραηλινό στρατόπεδο να υπογράφουν, με τις ευλογίες του μπαμπά, τις Ισραηλινές βόμβες που προορίζονταν να πλήξουν χιλιάδες άμαχους στον νότιο Λίβανο.Η ανασφάλεια που προκύπτει από την συμπεριφορά και την γεωγραφική θέση του Ισραηλινού κράτους μετακυλύεται στους πολίτες του και τους οδηγεί σε ένα παραλήρημα επιθετικής βίας. Πρωταγωνιστές στην στάση αυτή είναι φυσικά πάρα πολλοί αν όχι οι περισσότεροι από τους λεγόμενους «ορθόδοξους» Εβραίους. Η «ορθοδοξία» όμως είτε είναι Χριστιανική είτε Εβραϊκή είτε Μωαμεθανική είναι πάντοτε κίβδηλη, υποστηρίζει να συμφέροντά της και μόνον και – το κυριότερο – τραβά τον άνθρωπο προς το σκότος.

Όλο και περισσότερο πείθομαι ότι οι πολίτες του Ισραηλινού κράτους δεν είναι άλλο παρά υποχείρια υπερατλαντικών συμφερόντων. Κάποιο χρησιμοποιούν τους πολίτες του Ισραήλ και το κράτος τους για να κάνει την «βρομοδουλειά» μένοντας (αυτοί οι «κάποιοι») στο απυρόβλητο. Δεν είναι καιρός να σταματήσει αυτό το φρικτό παιχνίδι ;

Όποιος διαφωνεί με την Ισραηλινή πολιτική κατηγορείται ως φασίστας, ως αντισημίτης (sic) και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες μπορεί ακόμη και να διωχθεί ποινικά. Θα πρότεινα στους φίλους Εβραίους, Ισραηλινούς κλπ να χρησιμοποιούν με φειδώ τον όρο αντισημιτισμός διότι από την φύση και την ιστορία του είναι πολύ περισσότερο περίπλοκος από όσο θεωρούμε συνήθως. Μου αρέσει να επισημαίνω ότι ο Φρόυντ είχε προσπαθήσει να εμβαθύνει – με τον δικό του μεγαλειώδη και μοναδικό τρόπο – στο ζήτημα, με το βιβλίο του «Ο άνδρας Μωϋσής …», αλλά κατά την ταπεινή μου άποψη το βήμα του έμεινε εν τέλει μετέωρο.

Ήθελα πάντως να επισημάνω ότι οι έννοιες αντισημίτης, αντισημιτισμός κλπ πολλές φορές χρησιμοποιούνται ως άτεχνα κλισέ άμυνας. Με αυτή την ειδική έννοια, για εμένα ο «τίτλος» του αντισημίτη έχει την ίδια σημασία όσο και ο «αφορισμός από τον δεσπότη» … δηλαδή καμία ! Απολύτως καμία !

Προτείνω σε όλους εδώ μια ανάγνωση του βιβλίου του Finkelstein The holocaust industry”. Η αναφορά μου στον Finkelstein θα εξοργίσει πολλούς … «μη αντισημίτες» συνεχίζοντας όμως προτείνω να παρακολουθήστε αν θέλετε το video – απόσπασμα από μια διάλεξή του εδώ.

Είναι προφανές ότι και εγώ όπως και πάρα πολλοί άλλοι στην Ευρώπη δεν είμαστε υποστηρικτές της Χαμάς. Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι είναι παράταξη (κόμμα;) εκλεγμένο. Αν δεν αρέσει στους Παλαιστίνιους ας μην τους ξαναψηφίσουν. Αν η Χαμάς – όπως λένε πολλοί Ισραηλινοί και άλλοι  – κάνει λανθασμένους πολιτικούς χειρισμούς στο θέμα της Γάζας ας πάρει την πολιτική και ιστορική ευθύνη απέναντι στα εκατομμύρια των Παλαιστινίων. Εμείς οι απ’ έξω γιατί να παίξουμε τον ρόλο του χωροφύλακα ; Δεν φαίνεται αυτό εκ’ του πονηρού ; Δεν φαίνεται ανυπόφορα υποκριτικό η ΕΕ και οι ΗΠΑ σήμερα να μην μιλούν με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους της Χαμάς “διότι είναι τρομοκράτες” ;

Με τις συνεχείς πρωτοβουλίες που παίρνονται από κινήματα και εθελοντές από όλο τον κόσμο και μάλιστα σε εποχές δύσκολες, αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για το Παλαιστινιακό και ίσως να αχνοφαίνονται κάποια σημάδια επίλυσης.

Υποστηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που έχει στόχο την ενίσχυση των Παλαιστινίων και την προστασία τους από την διαρκή εθνοκάθαρση που τους επιβάλλουν εδώ και δεκαετίες οι Ισραηλινοί ανεγκέφαλοι ευχόμενοι την σύντομη επίλυση του προβλήματος


ΥΓ. Δεν θα βαρεθώ να λέω ότι όροι όπως «αντισημίτης» κλπ με την έννοια και τον τρόπο που χρησιμοποιούνται ούτε με τρομάζουν ούτε μου προκαλούν το παραμικρό ενδιαφέρον.
Ο όρος αμφισβητείται επιστημονικά ως εννοιολογικά ανύπαρκτος.

Οι «σημιτικοί» λαοί ξεκινούν την ιστορίας τους πολλές χιλιετίες πριν, αντιγράφω από το live-Pedia: [ … ] Ομάδα λαών με κοιτίδα την Αραβική χερσόνησο. Σ` αυτούς ανήκουν οι Ασσυροβαβυλώνιοι, οι Φοίνικες, οι βόρειοι Εβραίοι και οι νότιοι Άραβες. Οι Σ. ονομάζονταν παλαιότερα "Ανατολική φυλή". Το όνομα Σ. το πήραν από το Σημ, το μεγαλύτερο γιο του Νώε, του οποίου απόγονοι θεωρούνται οι Αραμαίοι, οι Εβραίοι, οι Άραβες κ.λ.π [ … ]
.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails