Πέμπτη, 2 Απριλίου 2009

Ο Δαλάης ο Λάμας και το Θιβέτ


Με αφορμή μια συζήτηση για το ζήτημα του Θιβέτ έγραψα μια σειρά από θέσεις ως μια γρήγορη καταγραφή της μέχρι στιγμής κατανόησής μου για το θέμα.

(Α) Ο ρόλος των βουδιστών παπάδων δεν είναι τόσο άδολος όσο παρουσιάζεται. Η επικράτησή τους στα τέλη του 15ου αιώνα με την παρεπόμενη συντριπτική επικράτηση των μανδαρίνων στην ζωή της Κίνας οδήγησε στην καταστροφή του στόλου του ευνούχου ναυάρχου Zheng He, την συστηματική καταστροφή κάθε γραπτού ή χάρτη ή μνημείου που αφορούσε εμπορικές σχέσεις, τεχνικές ή εξερευνήσεις, την απομόνωση της Κίνας και την παράταση αυτής της σκοτεινής περιόδου μέχρι τον 20ο αιώνα !

Η Κίνα είναι η μοναδική αυτοκρατορία που κατάφερε να επιζήσει έως τις ημέρες μας. Έχει ιδιαίτερα μακρά (από 6000 πχ) και περίπλοκη ιστορία, οπότε καλό είναι να κρατάμε και καμιά πισινή εν είδη ‘φωτισμένης επιφυλακτικότητας’ στις όποιες κριτικές μας. Η φιλοσοφία της (βουδισμός και παρακλάδια του) με τον –εκ’ των πραγμάτων- διπλό του ρόλο της φιλοσοφίας καθ’ αυτής και της θρησκείας, είναι παλαιότερη και τουλάχιστον το ίδιο πολύτιμη με αυτήν των παππούδων μας.

(Β) Μέχρι ο σκληρός και αδίστακτος κινεζικός καπιταλισμός να φέρει το μέσο βιοτικό επίπεδο των Κινέζων σε ανεκτά επίπεδα (και όχι 300 ευρώ τον χρόνο για μια τετραμελή οικογένεια), δηλαδή παρόμοια με αυτά της Ευρώπης (διότι αυτή είναι η δουλειά του και σε αυτό μόνο είναι καλός) δεν θέλω να ακούω για καταπιεσμένες μειοψηφίες και τους ‘καημένους τους Θιβετιανούς’. Σε τρεις περίπου δεκαετίες το συζητάμε παλι. Ελπίζω να μην θεωρεί κανείς ότι ο Σαρκοζί και η Μέρκελ κάθε βράδυ κλαινε στον ύπνο τους από τον καημό που έχουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Θιβέτ.

Οι ευγενείς και διάφοροι (κυρίως Γάλλοι και Βρετανοί) ‘δημοσιογράφοι’ που με το αζημίωτο κόπτονται για την ανεξαρτησία του Θιβέτ γιατί δεν ασχολούνται καλύτερα με την κατάλυση της δημοκρατίας και τον κρατικό αυταρχισμό στις χώρες τους; Ποιος είναι ο εγκληματικά αφελής που πιστεύει ότι τα κρυφά κονδύλια χρηματοδότησης των ‘ευαίσθητων’ εντός και εκτός Θιβέτ από την αιμοσταγή USA και το υπόδουλο στα χρέη του UK έχουν στόχο την ‘ανεξαρτησία’ των απλών και φτωχών αυτών ανθρώπων ; Μήπως αντίθετα φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα σοβαρό πολιτικό (και ανθρωπιστικό) πρόβλημα στα δυτικά σύνορα της Κίνας;

(Γ) Θα πρέπει να επιμείνω στην επισήμανση ότι το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον του Δαλάη του Λάμα βρωμάει πατόκορφα ! Και τι δουλειά έχει αυτός – ένας άδολος θρησκευτικός ηγέτης – να μιλάει για ανεξαρτησία, αυτονομία και ‘ελεύθερες εκλογές’; To βραβείο του (το Nobel ντε!) μήπως παραπέμπει και σε ολίγον από ... Κίσσιγκερ και λοιπούς ‘ειρηνοποιούς’ ;

(Δ) Αυτός δεν είναι ο Δαλάης ο Λάμας που συμμάχησε με τους οπιολάγνους εγγλέζους και χρησιμοποιώντας τμήμα του λαού του Θιβέτ τον οδήγησε –επιδεικνύοντας μέγιστη ιδιοτέλεια- σε άσκοπες και άκαρπες σφαγές ;

(Ε) Στην Κίνα το internet περιορίζεται αλλά στην Δύση το internet παρακολουθείται στενά (όπως και η κρεβατοκάμαρά μας). Απλούστατα ο καπιταλισμός της Δύσης είναι λίγο περισσότερο εκλεπτυσμένος και ύπουλος από αυτόν της Κίνας, κατά τα άλλα ‘όλα τα γουρούνια την ίδια μούρη έχουνε’.

(ΣΤ) Η λυσσαλέα προσπάθεια των δυτικών να δημιουργήσουν με κάθε τρόπο περιφερειακό πρόβλημα στην Κίνα εξηγείται από τις εξής απλές διαπιστώσεις:
- έως το 2016 η κινέζικη οικονομία θα έχει το μέγεθος αυτής των USA.
- έως το 2030 η κινέζικη οικονομία (όντας η μεγαλύτερη του πλανήτη) θα έχει διπλάσιο περίπου μέγεθος αυτής των USA.
- Ο τακτικός στρατός της Κίνας απλά δεν συγκρίνεται με κανέναν άλλο στρατό το παρόντος ή του παρελθόντος, ο στρατός αυτός απορροφά όπως το σφουγγάρι νέες τεχνολογίες.
- Το πυρηνικό της οπλοστάσιο μάλλον προκαλεί σε κάποιους ... ρίγη.

(Ζ) Επειδή στα πεντακόσια περίπου χρόνια απόλυτης κυριαρχίας της η Δύση τα έκανε ΣΚΑΤΑ πιστεύω πλέον πως ‘ότι είναι κακό για την Δύση είναι καλό για την ανθρωπότητα!’. Άλλωστε υπάρχει και ο ταχύτατα ανερχόμενος Αραβικός Ριζοσπαστικός Διαφωτισμός, όλο και κάπου ελπίζουμε ...

Αυτά τα ολίγα, έτσι στα γρήγορα και εκ’ του προχείρου :-)
.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails