Κυριακή 24 Μαΐου 2009

CERN - Ο 53ος (τελευταίος) μαγνήτης του LHC


Στην φωτογραφία ένας τετράπολος μαγνήτης μέσα στον υπόγειο δακτύλιο του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων – LHC (Large Hadron Collider) όπου ‘hadron’ από το Ελληνικό ‘αδρός’ εξ ού και το αδρόνιο.

Αυτό ήταν και το τελευταίο κομμάτι που τοποθετήθηκε στην θέση του την Πέμπτη 30 Απριλίου οπότε και συμπληρώθηκε η επισκευή του επιταχυντή μετά την βλάβη που σταμάτησε το πείραμα τον περασμένο Σεπτέμβρη.
Επί πλέον έχουν εγκατασταθεί νέα συστήματα που θα αποτρέψουν την εμφάνιση της ίδιας βλάβης στο μέλλον.

Ο LHC έχει προγραμματισθεί να επαναλειτουργήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο οπότε και όπως εξηγεί ο Steve Myers (Δ/ντης Επιταχυντών και Τεχνολογίας), θα λειτουργεί συνεχώς μέχρι να συγκεντρωθούν αρκετά στοιχεία τα οποία θα επιτρέπουν την εξαγωγή των πρώτων αξιόπιστων αποτελεσμάτων.

Το σύνολο των 53 μαγνητών είχαν αποσυναρμολογηθεί, 16 από αυτούς επισκευάστηκαν ενώ οι υπόλοιποι 37 αντικαταστάθηκαν. Τα ‘υπολείμματα’ θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για ανταλλακτικά.

Η διαδικασία επισκευής κατανεμήθηκε σε τρία μέρη :

(α) Η επισκευή καθ’ αυτή που κατά το μέγιστο μέρος της ολοκλρώθηκε με την τοποθέτηση του 53ου τετράπολου μαγνήτη.

(β) Η εγκατάσταση νέων συστημάτων ελέγχου που θα αποτρέψουν την εμφάνιση της ίδιας βλάβης στο μέλλον.

(γ) Η εγκατάσταση επί πλέον βαλβίδων εκτόνωσης της πίεσης ώστε να είναι εφικτή η αντιμετώπιση τυχόν διαρροών ηλίου με έναν ελεγχόμενο και ασφαλή τρόπο για διάρκεια συνεχούς λειτουργίας άνω των 15 ετών !

Υπομονή λοιπόν μέχρι τον Οκτώβριο για την επαναλειτουργία και για πολλούς μήνες ή και χρόνια για τα πρώτα συμπεράσματα.

Φαίνεται ότι το μποζόνιο του Χίγκς, αυτό το ‘σωματίδιο του Θεού’ είναι (αν υπάρχει) πολύ καλά κρυμμένο !

Το στοίχημα των 100 δολαρίων που έβαλε ο Στίβεν Χόκινγκ, καθηγητής Μαθηματικών στο πανεπιστήμιο Κέμπριτζ και ο πιο γνωστός εν ζωή φυσικός, ότι το μεγάλο πείραμα του CERN δεν θα βρει το μποζόνιο του Χιγκς και η δήλωσή του ότι «θα ήταν πιο συναρπαστικό» αν το σωματίδιο δεν βρισκόταν, μάλλον δεν άρεσε στον 79χρονο Πίτερ Χιγκς, ο οποίος δείχνει να μην έχει την ίδια αίσθηση χιούμορ με τον πιο διάσημο συνάδελφό του που είναι καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι.
.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails