Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Φορολογήστε την εκκλησία ΤΩΡΑ !



Με αφορμή την απίστευτα υποκριτική και ασυγχώρητα χυδαία απαίτηση του Αρχιεπισκόπου των ορθδόξων για φορολόγηση επί των καθαρών κερδών (!)


Υπογράφουμε εδώ:



... ίσως να σβήσουν με ένα γέλιο ...

Μέσα σε όλα αυτά έφτασε και η Άνοιξη !


Susan Hazard, 2005

Kossovo, αφιερωμένο στην απόγονο του Καρλομάγνου κυρία Α. Μέρκελ


απο άρθρο του Νίκου Πέλπα

Επί τη επετείω (της επαναστάσεως του γένους) κατά το έτος 1821 - MARIOS Z.


Μέσα ο Μάριος, έξω ο Μπάμπης, του Σ. Κούλογλου

Μάλλον θα έχετε ακούσει για την υπόθεση του Μπάμπη. Είναι ένας υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων που εκμεταλλευόταν μια από τις βρόμικες συνήθειες του έθνους των νεόπλουτων: πολλοί οδηγοί πετούν μόλις περάσουν τα διόδια την απόδειξη, προφανώς για να διατηρήσουν καθαρή την Καγιέν, που τώρα θα τους την πάρουν πίσω γιατί δεν θα 'χουν να πληρώσουν τη δόση.
Το θέαμα στα διόδια και της Αττικής Οδού είναι χαρακτηριστικό για τον πολιτισμό της χώρας, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας: ο Μπάμπης ταξίδευε μια φορά τον μήνα σε επαρχιακά διόδια και μάζευε τα χαρτάκια, τα οποία μοιραζόταν με το αζημίωτο με καμιά δεκαριά ακόμη συναδέλφους του, οι οποίοι στη συνέχεια τα εμφάνιζαν ως αποδείξεις για υπηρεσία εκτός έδρας, εισπράττοντας έξοδα μετακίνησης και έξτρα αποδοχές. Στο κόλπο συμμετείχαν ταξιδιωτικά γραφεία και ξενοδοχεία, τα οποία εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια για ταξίδια, διανυκτερεύσεις κ.λπ.
Τα καλά νέα είναι ότι το κύκλωμα εξαρθρώθηκε. Τα κακά ότι τα μέλη του κυκλοφορούν ακόμη ελεύθερα. Ίσως μάλιστα να παραμείνουν ελεύθερα, για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι στην Ελλάδα έχει επικρατήσει ένα πρωτοφανές καθεστώς ατιμωρησίας, που ίσως δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Ο δεύτερος είναι ότι στην εξουσία βρίσκεται μια κυβέρνηση που δυσκολεύεται να καταλάβει ότι αν δεν στείλει κάποιους στη φυλακή, το φθινόπωρο θα την πάρουν με τις πέτρες.
Για κανένα από τα μεγάλα σκάνδαλα που συγκλόνισαν τη χώρα την τελευταία δεκαετία δεν βρίσκεται άνθρωπος στη φυλακή. Καταδικασμένοι σε βαριές ποινές, αφήνονται ελεύθεροι με βάση νομικά τερτίπια, καταλαμβάνοντας μάλιστα και θέσεις στην «κοινωνία», όπως πρόεδροι ποδοσφαιρικών ομάδων. Ο επονομαζόμενος «δικαστής με τη μεζούρα» (μετρούσε τις Ουκρανές) που είχε καταδικαστεί για το παραδικαστικό κύκλωμα αφέθηκε ελεύθερος το καλοκαίρι από το Συμβούλιο Εφετών μετά από μια απλή γνωμάτευση παθολόγου ότι είχε πρόβλημα με το μάτι του.
Στην κυβέρνηση τώρα, οι νέοι υπουργοί, διοικητές κ.λπ. έχουν ανακαλύψει απίστευτα σκάνδαλα με το που ανέλαβαν την εξουσία. Για ανεξήγητους λόγους δεν έχουν στείλει τους φακέλους στον εισαγγελέα, κάτι που, εκτός των άλλων, συνιστά και παράβαση του νόμου. Εν τω μεταξύ, σχεδόν καθημερινά οι στήλες των εφημερίδων είναι γεμάτες με νέες υποθέσεις. Ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, π.χ., αγόρασε το καλοκαίρι του 2009 ασφάλιστρα κινδύνου για να ασφαλίσει τα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου που είχε αγοράσει το Ταμιευτήριο!
Στοιχημάτιζε, δηλαδή, όπως οι κερδοσκόποι που καταγγέλλει συνεχώς ο πρωθυπουργός, ότι η χώρα θα καταρρεύσει, και μάλιστα διατηρώντας το 12,5% από τα ομόλογα για την παγκόσμια κερδοσκοπία εναντίον της Ελλάδας εκείνη τη στιγμή. Η ίδια η αγορά ομολόγων δεν είναι παράνομη, αλλά ο κύριος πρόεδρος είχε προφανώς εσωτερική πληροφόρηση ότι η ελληνική οικονομία πήγαινε κατά διαόλου και τη χρησιμοποίησε. Αν είχε κάνει κάτι τέτοιο στην Αμερική, θα έβλεπε τώρα το Μανχάταν από τις φυλακές του Μπρονξ.
Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, οδηγήθηκε στη φυλακή την προηγούμενη εβδομάδα ο Μάριος Ζ., ένας νεαρός που συνελήφθη σε επεισόδια την ημέρα της γενικής απεργίας. Μόνο ένας αστυνομικός κατέθεσε ότι έριξε μολότοφ και φορούσε κουκούλα, αλλά τα στοιχεία που προέκυψαν λένε μια διαφορετική ιστορία. Από τις φωτογραφίες φαίνεται καθαρά ότι δεν φορούσε κουκούλα, στο σημείο που τον συλλάβανε δεν είχε πέσει μολότοφ και στο σακίδιό του, που δεν μύριζε βενζίνη, υπήρχαν μόνο ένα σαμπουάν και είδη μπάνιου.
Όλα δείχνουν ότι ο Μάριος Ζ. κατηγορείται και προφυλακίστηκε άδικα . Ακόμη όμως και σοβαρά στοιχεία να υπήρχαν σε βάρος του, θα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος μέχρι να κριθεί από τη Δικαιοσύνη. Η κατοχή σαμπουάν( ή ακόμη και βόμβας μολότωφ) δεν είναι βαρύτερο έγκλημα από την καταλήστευση του κράτους. Δεν είναι δυνατόν να προφυλακίζεται ένας νεαρός που αρνείται την ενοχή του και να κυκλοφορούν ελεύθερα όλα τα λαμόγια που ρήμαξαν τη χώρα.

2010, ένα ’21 με πολλά μηδενικά (β')


ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΙΡΕΙ
ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΙΣΜΟΥΣ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ;
 
     Επτά ολόκληρα χωριά της Κυνουρίας είχε αφορίσει -εκτός των άλλων- ο Γρηγόριος Ε΄ λίγο πρίν την Επανάσταση του ΄21, γιατί είχαν ιδιοποιηθεί την περιουσία ενός μοναστηριού (γεγονός, το οποίο αποσιωπάται από τη σύγχρονη ιστοριογραφία, για να μην αλλοιωθεί το προφίλ του «εθνομάρτυρα» πατριάρχη.) Οι σημερινοί όμως,  μεταμεληθέντες ευσεβείς κάτοικοι των χωριών αυτών, «βαρέως φέροντες τον εν λόγω αφορισμόν» αιτήθηκαν πρόσφατα μέσω του τοπικού μητροπολίτη τους από τον νυν πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Βαρθολο- μαίο, να άρει τον αφορισμό, το οποίο και τελικά έγινε· δυό σχεδόν αιώνες μετά ο Βαρθολομαίος ήρε τον αφορισμό κατά των επτά χωριών, που είχε επιβάλει ο Γρηγόριος Ε΄.  

    Ελληνορθόδοξοι θεωρητικοί στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τους πολλαπλούς αφορισμούς, που εξαπέλυσε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εναντίον της Επανάστασης και των επαναστατών του ΄21 ισχυρίζονται, ότι αυτό έγινε υπό την πίεση του σουλτάνου και για την προστασία δήθεν των αφορισθέντων. Ακόμα όμως, κι αν τα επιχειρήματα αυτά ευσταθούν, στις μέρες μας δεν υφίσταται πλέον τέτοιο θέμα. Γιατί λοιπόν δεν προχωρεί -έστω και σήμερα, δύο αιώνες μετά- ο κ. Βαρθολομαίος στην άρση των αφορισμών κατά της Επανάστασης, όπως έκανε και με τους αφορισμούς κατά των κατοίκων των χωριών της Κυνουρίας;

Διαβάστε περισσότερα

2010, ένα ’21 με πολλά μηδενικά


Επειδή πολλά στραμπουληγμένα και ανιστόρητα μας έλεγαν στο σχολείο, αλλά και λόγω της επετείου, ήθελα να πω ότι με τα μετέπειτα διαβάσματα, τις σκέψεις και τις συζητήσεις, πολλές αμφιβολίες και κριτικές σκέψεις γεννήθηκαν στο μυαλό μου για την πρωτοβουλία του ’21.

Η κριτική προς την εξέγερση του '21 στηρίζεται και την απλή όσο και σκληρή διαπίστωση ότι από το 1820 έως το 1920 - κυριολεκτικά - χάθηκαν όλα.
Μιλώ για την χαμένη Ιωνία και την επίσης χαμένη ανατολική Θράκη. Είμαι βέβαιος ότι ένα από τα βασικά 'ιδεολογικά' κίνητρα της απροετοίμαστης κίνησης του '21, που δεν ήταν άλλο παρά μια σμίκρυνση των ιδεών του Ρήγα, ήταν και η σύγχυση των εννοιών 'έθνος' και 'κράτος'.
Σύγχυση που έμελλε να εξελιχθεί σε πολύ αποτελεσματικό και αιμοσταγές εργαλείο ποδηγέτησης των λαών. Ένα εργαλείο που οδήγησε στην αποδυνάμωση και τον κατακερματισμό της βαλκανικής και παρεπόμενα στην οριστική ταφή του μεγαλειώδους και ευγενικού οράματος το Ρήγα.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι το 21, παρ' όλη την μετέπειτα υπερπροσπάθεια φωτισμένων ηγετών με τελευταίο τον Ελευθέριο Βενιζέλο, δεν κατάφερε τίποτα περισσότερο από το να δημιουργήσει ένα κράτος με αμφιλεγόμενη 'κρίσιμη μάζα'.
Ένα κράτος που δεν κατάφερε να συγκρατήσει κανένα από τα βασικά εθνικά του κέντρα.
Ένα κράτος εγγενώς ανίκανο - όπως αποδεικνύεται και στις μέρες μας - να ακολουθήσει εθνική πολιτική.

… χρόνια σας πολλά.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails