Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Καταδικάζονται οι φονιάδες του Ισραήλ


από το tvxs(1):

Με απόφασή του, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα έκθεση της επιτροπής που ερεύνησε το ρεσάλτο των ισραηλινών καταδρομέων στον «Στόλο της Ελευθερίας» που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα Σύμφωνα με την έκθεση αυτή(*), υπάρχουν «αποδείξεις» για να «στηριχθούν διώξεις» κατά του Ισραήλ.

Η απόφαση, η οποία κατατέθηκε από το Πακιστάν εξονόματος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC), ο οποίος συσπειρώνει 57 χώρες, υιοθετήθηκε σήμερα με 30 ψήφους υπέρ, 1 κατά (αυτή των ΗΠΑ) και 15 αποχές.

Στο σχέδιο απόφασης, ο OIC εξέφραζε «βαθύτατα τη λύπη του για τη μη συνεργασία του Ισραήλ στην έρευνα» και ζητούσε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ «να εγκρίνει τα πορίσματα της έκθεσης» και να «εισηγηθεί στη Γενική Συνέλευση (του ΟΗΕ) να λάβει υπόψη της την έκθεση».

Στην έκθεσή τους, οι ειδικοί του ΟΗΕ συμπεραίνουν ότι υπάρχουν αποδείξεις για να στηριχθούν διώξεις κατά του Ισραήλ για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και υποβολή σε βασανιστήρια ή απάνθρωπη μεταχείριση, σκόπιμη πρόκληση μεγάλου πόνου ή σοβαρών τραυματισμών».

Εννέα Τούρκοι επιβαίνοντες σε ένα από τα πλοία του διεθνούς στολίσκου σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση αυτή του ισραηλινού στρατού.


από το tvxs(2):

(*) «Σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» χαρακτηρίζει την επέμβαση καταδρομέων του ισραηλινού ναυτικού στο στόλο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, στο τέλος Μαΐου, σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, των Ηνωμένων Εθνών, που διερεύνησε την υπόθεση. Η ίδια έκθεση κάνει, επίσης, λόγο για «απαράδεκτη χρήση βίας» εκ μέρους των Ισραηλινών.

«Η συμπεριφορά των ισραηλινών δυνάμεων απέναντι στους επιβαίνοντες στο στολίσκο αποκαλύπτει απαράδεκτο επίπεδο βιαιότητας, κάτι που συνιστά "σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου"» υπογραμμίζουν στην έκθεσή τους οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.

«Το Ισραήλ δεν χρησιμοποίησε μόνο δυσανάλογα επίπεδα βίας για τις συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά κατέφυγε σε "εντελώς άχρηστα και απίστευτα επίπεδα βίας» προσθέτουν οι εμπειρογνώμονες.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενέκρινε στις 2 Ιουνίου την αποστολή εμπειρογνωμόνων στην περιοχή για τη διεξαγωγή διεθνούς ανεξάρτητης έρευνας για «τις σοβαρές επιθέσεις που έκαναν οι ισραηλινές δυνάμεις κατά του στολίσκου» που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, που είχε ως συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 9 άνθρωποι και να ξεσηκωθεί ένα κύμα αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο.
.

Sir Timothy John "Tim" Berners-Lee: «Πανούκλα» οι νέοι νόμοι για το Ίντερνετ




Δριμεία κριτική από τον δημιουργό του World Wide Web προς τους νέους νόμους για το Διαδίκτυο.


Εξαιρετικά οξύς ήταν ο δημιουργός του World Wide Web, Τιμ Μπέρνερς Λη, απέναντι στη νέα «τάση» νόμων για το Ίντερνετ, που επιτρέπουν την «αποκοπή» ανθρώπων από το Διαδίκτυο, χαρακτηρίζοντάς τους ως «πανούκλα».
«Έχει υπάρξει μία έκρηξη νόμων που προσπαθούν να δώσουν σε κυβερνήσεις και παρόχους υπηρεσιών Ίντερνετ (ISPs) το δικαίωμα να αποσυνδέουν χρήστες από το Ίντερνετ» είπε σε συνδιάσκεψη σχετικά με τις επιστήμες Ίντερνετ που διοργανώθηκε από τη Royal Society στο Λονδίνο.
Αυτή η «πρόσφατη πανούκλα» όπως τη χαρακτήρισε, περιλαμβάνει ένα γαλλικό νόμο που θα ενεργοποιηθεί αργότερα εντός του έτους, που απειλεί με αποσύνδεση εάν υπάρχει παράνομο download από το Ίντερνετ, και ένας νέος βρετανικός, ο οποίος περάστηκε τον Απρίλιο και κινείται σε αντίστοιχο πλαίσιο.
«Εάν μία γαλλική οικογένεια εξαναγκαστεί σε αποσύνδεση από το Ίντερνετ για ένα χρόνο επειδή ένα από τα παιδιά της κατέβασε κάτι που κάποια εταιρεία θεωρεί ότι δεν έπρεπε, χωρίς δίκη, νομίζω ότι πρόκειται για δυσανάλογη ποινή» είπε σχετικά ο Μπέρνερς Λη, συμπληρώνοντας ότι «Θα ήθελα να μπορώ να χρησιμοποιώ το Ίντερνετ. Αν αποκοπώ, ή κάτι πάει στραβά, σε κάποιες περιπτώσεις όπως εγώ, η κοινωνική μου ζωή θα καταστραφεί, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ανθρώπων θα μπορούσαμε να έχουμε απώλεια πρόσβασης σε σημαντικά ιατρικά δεδομένα».
Ο Μπέρνερς Λη, καθηγητής του ΜΙΤ, ανέφερε επίσης ότι στις ΗΠΑ συζητάται η δημιουργία μίας «μαύρης λίστας» με ιστοσελίδες που οι πάροχοι στις ΗΠΑ θα έπρεπε να αποκλείσουν.
Είκοσι χρόνια μετά την εμφάνιση του Παγκοσμίου Ιστού, ο δημιουργός του λέει ότι «το δίκτυο έχει εξελιχθεί σε κάτι κρίσιμης σημασίας», επισημαίνοντας ότι, δεδομένης της σημασίας του στην καθημερινή ζωή του καθενός, όλοι οι ειδικοί σε θέματα Ίντερνετ θα έπρεπε να αντισταθούν σε αυτή την «εισβολή» στον ελεύθερο για όλους online κόσμο. «Έχουμε αυτό το καθήκον» είπε σχετικά.
Κλείνοντας, ανέφερε ότι αν και οι ISP γενικά δεν θα έπρεπε να θεωρούνται υπεύθυνοι για το υλικό που διακινείται μέσω αυτών, περιπτώσεις που εμπλέκουν τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημα αποτελούν εξαιρέσεις.


(www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑFΡ)
.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails