Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

The United States: A Third World Economy in 20 Years


Οι περισσότεροι από όσους έχουν κάποια επαφή με την επικαιρότητα αντιλαμβάνονται πως μέσα στην επόμενη δεκαετία οι ΗΠΑ όχι μόνο θα χάσουν την υπεροπλία από την Κίνα αλλά θα εμφανιστούν στο προσκήνιο και νέοι ισχυροί παίχτες που θα διεκδικήσουν σημαντικό ρόλο στους παγκόσμιους συσχετισμούς.
.
Οι αδέξιοι σπασμοί της αμερικάνικης πολιτικής και η παράλογη εσωστρέφεια είναι σημάδια ακριβώς αυτής της μεταστροφής των ισορροπιών.
.
Η αμερικάνικη ελίτ πιέζεται έντονα από την ίδια την πραγματικότητα να αντιληφθεί πως οι ΗΠΑ είναι απλώς μια μεγάλη και ισχυρή χώρα ανάμεσα σε άλλες μεγάλες και ισχυρές χώρες. Αν το καταφέρει ίσως να σημάνει μια νέα καλύτερη εποχή για ολόκληρη την ανθρωπότητα.
.
Αν δεν το καταφέρει, αν δηλαδή επιμείνει στην αντίληψη περί παγκόσμιας ηγεμονίας, τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως ο κόσμος θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρή, επιζήμια και επικίνδυνη κρίση η οποία και πάλι, παρά την καθυστέρηση και το πολύπλευρο κόστος, θα οδηγήσει στο ίδιο αποτέλεσμα: την αναδιανομή με νέους όρους της παγκόσμιας ισχύος και την ανάδειξη νέων ισχυρών παικτών.

goo.gl/jq3zXk ]

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails