Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Γιατί η Βρετανία υποστηρίζει σθεναρά την Τουρκία;


Το παρακάτω απόσπασμα βρίσκεται σε ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις με τίτλο «Why Turkey?», η οποία δικαιολογεί τις επιλογές της Γηραιάς Αλβιόνας. Το βρήκα στην ιστιοσελίδα των ανιχνεύσεων.


Η Βρετανία έχει μια σειρά από λόγους οικονομικούς αλλά και στρατηγικούς για τη στάση της αυτή. Πρώτα από όλα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτή στην Τουρκία. Το εμπόριο Βρετανίας – Τουρκίας ανέρχεται σε 9 δις δολάρια και μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται να διπλασιαστεί.
Περισσότερες από 2.000 βρετανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εταιρειών όπως οι Vodafone, Tesco, Marks & Spencer, Rolls Royce κ.ά. Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως, με πληθυσμό 73 εκατομμυρίων, από τα οποία το 60% είναι κάτω των 35 ετών. Μία στις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική είναι τουρκικές, ενώ το 65% των βιομηχανικών εξαγωγών από τις περιοχές αυτές περνάει από την Τουρκία.

Επιπλέον, σε παγκόσμια κλίμακα σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Τουρκία έως το 2017 θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, μετά την Κίνα και την Ινδία, και έως το 2050 θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μετά τη Βρετανία. Ο κατασκευαστικός τομέας της χώρας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο, ενώ παράλληλα είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεοράσεων και συσκευών dvd στην Ευρώπη. Αποτελεί τον 6ο μεγαλύτερο παραγωγό ειδών ένδυσης στον κόσμο και το 2ομεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρώπης. Τέλος, είναι ο 7ος πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στον κόσμο, καθιστώντας τον τουριστικό τομέα της Τουρκίας έναν από τους μεγαλύτερους διεθνώς.
.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails