Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Δίκη για την υπόθεση ΣΠτΦ: Κατασκευασμένοι μάρτυρες



Μας τους διαφημίζουν, χρόνια τώρα, σαν μορφωμένους, έξυπνους, με ιδιαίτερες ικανότητες. Πλην όμως, η πρώτη φορά που ασφαλίτες της Αντιτρομοκρατικής εμφανίστηκαν για να καταθέσουν σε δικαστήριο, απέδειξε ότι και οι ίδιοι και η υπηρεσία τους δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα απλά μπατσάκια, που τους γράφουν τις καταθέσεις οι ανώτεροί τους και όταν εμφανίζονται στο δι-καστήριο παθαίνουν... κλα-κάζ.

Οι τρεις ασφαλίτες της Αντιτρομοκρατικής που κατέθεσαν πρώτοι στη δίκη για την υπόθεση της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» έπεσαν σε σωρεία αντιφάσεων, που προκάλεσαν επικριτικά σχόλια ακόμα και από την απολύτως φιλική (προς αυτούς) έδρα.
Το πιο χαρακτηριστικό ήταν πως ενώ στις αρχικές τους καταθέσεις ανέφεραν ότι δεν μπορούσαν να διακρίνουν χαρακτηριστικά των ατόμων που μπαινόβγαιναν στο σπίτι του Χαλανδρίου, στη συνέχεια πήγαν στον ανακριτή και προέβησαν σε αναγνωρίσεις.

Οταν ρωτήθηκε σχετικά ο πρώτος ασφαλίτης (Γ. Μουρδουκούτας) πώς αναφέρεται σε δυο άτομα, ενώ είχε καταθέσει αρχικά ότι δεν μπορούσε να αναγνωρίσει πρόσωπα, δεν δίστασε ν' απαντήσει με γεμάτο το στόμα: «Μας είπαν ποιοι είναι από την υπηρεσία»!
Ο άλλος ασφαλίτης (Αχ. Σιώκας) έδωσε πιο... σουρεαλιστική απάντηση στο ίδιο ερώτημα: «Πληροφορήθηκα τα ονόματα των ατόμων από τις εφημερίδες και την τηλεόραση»! Οταν ρωτήθηκε πώς γίνεται, ενώ λέει ότι παρακολουθούσε το σπίτι επί 42 ώρες και ότι διαπίστωσε «μεγάλη κινητικότητα», να «αναγνωρίζει» μόνο τρία άτομα, απάντησε λακωνικά και με εμφανή την ταραχή: «Μόνο αυ-τούς είδα»! Ολως τυχαίως, είδε μόνο αυτούς, τα ονόματα των οποίων πληροφορήθηκε από την τηλεόραση και τις εφημερίδες. Και πάλι όλως τυχαίως, «θυμόταν» τα πρόσωπα εκείνων που τα ονόματα τους διοχετεύθηκαν από την υπηρεσία του στα ΜΜΕ!

Ο τρίτος ασφαλίτης (Χ. Ξένος) ήταν πραγματικό περιβόλι, αφού ήταν αυτός που συνέλεξε τα υποτιθέμενα πειστήρια. Οπως κατέθεσε, πήρε κάποιες σακούλες από τα σκουπίδια, τις έψαξε με γυμνά χέρια και μετά τις φόρτωσε στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου, τις πήγε στην υπηρεσία του και τις «χρέωσε» σ' ένα γραφείο!

Οσο για τη... γιάφκα, οι ασφαλίτες κατέθεσαν πως το σπίτι είχε ανοιχτά τα παράθυρα και αναμμένα τα φώτα και μπαινόβγαινε κόσμος, χωρίς να παίρνει μέτρα προφύλαξης. Τέτοια γιάφκα ήταν! Υπάρχει, όμως, το βούλευμα που αναφέρει ότι μπαινόβγαιναν χωρίς προφυλάξεις για να παραπλανήσουν την αστυνομία!
.

O αστυνομικισμός αντικαθιστά τον λαϊκισμό


Από τον πιτσιρίκο

Η εικόνα της Όλγας Τρέμη να είναι έτοιμη να βάλει τα κλάματα –ενώ μιλούσε για το χαμό των δυο αστυνομικών- δημιούργησε αρνητικές εντυπώσεις σε πολλούς και προκάλεσε ειρωνικά σχόλια. Κι όμως, η στάση της ήταν απόλυτα δικαιολογημένη.
Η Όλγα Τρέμη και οι υπόλοιποι τηλεδημοσιογράφοι φυλάσσονται από αστυνομικούς (που πληρώνουμε εμείς). Έχουν προσωπική φρουρά -που τους προστατεύει- και είναι λογικό να αναπτύσσουν μια ειδική σχέση με τους σωματοφύλακες-αστυνομικούς.
Στο πρόσωπο των δυο αστυνομικών που έπεσαν νεκροί από τα πυρά των κακοποιών, οι τηλεδημοσιογράφοι βλέπουν τους δικούς τους αστυνομικούς. Σκέφτονται πως αυτοί οι δυο αστυνομικοί θα μπορούσαν να είναι οι αστυνομικοί που τους προστατεύουν. Και πενθούν. Δεν πενθούν για τους νεκρούς αστυνομικούς. Πενθούν επειδή ξέρουν πως, αν ο αστυνομικός τους πέσει νεκρός, μετά είναι η σειρά τους.
Ο τηλεδημοσιογράφος ξέρει πως οι αστυνομικοί που τον φρουρούν παρακολουθούν το δελτίο – παρακολουθούν τι λέει. Οπότε, ουσιαστικά απευθύνονται στους αστυνομικούς τους. Και λένε αυτά που θέλει να ακούσει ο αστυνομικός, σε μια προσπάθεια να του κρατήσουν το ηθικό ψηλά.
Επίσης, όταν ο Γιάννης Πρετεντέρης γράφει ένα άρθρο για την Αστυνομία, απευθύνεται αποκλειστικά στους αστυνομικούς που τον φυλάνε. Γράφει ό,τι θέλουν να διαβάσουν οι αστυνομικοί. Γίνεται δηλαδή αστυνομικιστής.
Ο λαϊκισμός των τηλεδημοσιογράφων έχει αντικατασταθεί από τον αστυνομικισμό – δηλαδή δεν λένε πια αυτά που θέλει να ακούσει ο λαός αλλά λένε αυτά που θέλουν να ακούσουν οι αστυνομικοί. Αυτό είναι απόλυτα λογικό, αφού –όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- ο λαός δεν έχει απολύτως καμία εμπιστοσύνη στους δημοσιογράφους και είναι έτοιμος να τους πάρει με τις πέτρες.
Οι τηλεδημοσιογράφοι έχουν αντιληφθεί πως ο λαϊκισμός δεν περνάει πια –αφού ο λαός τους έχει πάρει χαμπάρι-, οπότε το έχουν ρίξει στον αστυνομικισμό, με την ελπίδα πως οι αστυνομικοί θα τους σώσουν.
Τα πρώτα δείγματα άκρατου αστυνομικισμού είναι οι ύμνοι στους αστυνομικούς –λες και οι αστυνομικοί είναι ο Γκάντι-, οι αναφορές στις ελλείψεις εξοπλισμού των αστυνομικών, αλλά και η συνεχής αναφορά στους χαμηλούς μισθούς των αστυνομικών. Αφού τα έβαλαν με τους μισθούς και τα δικαιώματα όλων των υπόλοιπων εργαζομένων, τώρα οι τηλεδημοσιογράφοι θα ζητήσουν αυξήσεις μόνο για τους αστυνομικούς –μπορεί να κατέβουν και σε πορεία.
Είναι σίγουρο πως το επόμενο διάστημα οι τηλεδημοσιογράφοι θα αστυνομικίζουν όλο και περισσότερο, θα γίνουν φανατικοί αστυνομικιστές και ο αστυνομικισμός τους θα φτάσει στα ύψη.
Βέβαια, ο αστυνομικισμός δεν αφορά μόνο τους τηλεδημοσιογράφους. Είναι βέβαιο πως οι πολιτικοί οι και πάσης φύσεως νταβατζήδες -που ρήμαξαν τη χώρα και τις ζωές των πολιτών- ελπίζουν πως οι αστυνομικοί θα τους σώσουν και έχουν γίνει μανιώδεις αστυνομικιστές.

(Σήμερα έφερα στην ελληνική γλώσσα τις λέξεις και τους όρους «αστυνομικισμός», «αστυνομικίζω» και «αστυνομικιστής». Ελπίζω οι γλωσσολόγοι να μου το αναγνωρίσουν.)
.

Έλα καημένε, πάλι ωραίοι είμαστε


Grsail: Μιλάει ο επίτιμος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Διαβάστε το, θα πάρετε πτυχίο πολιτικής οικονομίας σε λίγα λεπτά, το βρήκα στο epicurus2day στην ανάρτησή του με τίτλο «Ένας κούκος». Αν δείτε και το Video τότε μάλλον θα αλλάξετε αμέσως χώρα …

-------

Ποιος θα μιλήσει; Ποιος να μιλήσει στην Ελλάδα για οικονομικά; Όλοι είναι τσιράκια των Τραπεζών. Ποιος θα ζητήσει αναδιάρθρωση;
Όσοι μιλάνε για οικονομικά στην Ελλάδα, διατηρούν οργανική σχέση με τις Τράπεζες. Θα το πει η Ξιαφά, ο Προβόπουλος; Ακόμα και ο Στουρνάρας (καθηγητής Οικονομικών) δεν τολμάει να το πει.
Οι Τράπεζες δεν χάνουν. Τα λεφτά τους τα έχουν βγάλει. Θα χάσουν μόνο τους μισούς τόκους. Αλλά λένε, άστους, αυτοί κορόιδα είναι, το τρώνε το παραμύθι (σημ. οπότε ούτε τους μισούς τόκους).
Οι πελάτες - κράτη πόσοι είναι (sovereign market); Πολύ λίγοι και τα κέρδη μεγάλα. (σημ. φυσικά αφού οι δόσεις πληρώνονται από τους φορολογούμενους – το 'πιασες τώρα γιατί και από το 1 ευρώ θα διώκεσαι για φοροδιαφυγή; )

Στην Τραπεζική, υπάρχει μια τριμερής σχέση, όλοι είναι συνυπεύθυνοι Και τα 3 μέρη της εξίσωσης (Τράπεζες - Δανειζόμενος - Εγγυητής) πρέπει να χάσουν συμμέτρως. Η Ελλάδα είναι ιστορικά η μόνο χώρα που θα πληρώσει όλο το χρέος της.
Ο Τραπεζίτης πρέπει να ξέρει που δανείζει αλλιώς είναι άξιος της μοίρας του. Η Ελλάδα δανειζόταν, γιατί να μην τα πάρει τα χρήματα (σημ. τσάμπα πολιτική μαγκιά, Τσοχατζό αλά κρεμ); Την ελέγχανε αλλά δεν λέγανε να μην τα πάρει. Την δανείζανε λες και ήταν η Γερμανία (σημ. και όμως κάποτε ήταν...). Γιατί της τα δίνανε; Να πάνε να τα πάρουν από την Γερμανία. Κάνανε λάθος; Και οι 3 να το πληρώσουν. Γιατί μόνο ο ένας; (σημ. τα κορόιδα οι πολίτες/φορολογούμενοι). Κανείς δεν μιλάει γιατί και τα 3 μέρη είναι συνυπαίτια μέχρι το λαιμό.

Θέλουμε πολιτικούς κομάντος.

Στην Ελλάδα δεν γίνεται κανένας έλεγχος γιατί "είμαστε" όλοι μια οικογένεια. Οι έλεγχοι είναι απλά κάποια "reports", τα κατατάσσεις τυπικά στο αρχείο σου - ποτέ δεν έχει πέσει ποινή για διάπραξη αδικημάτων. Τόσα χρόνια δεν είχαμε ούτε Αρχή Ελέγχου του Ασφαλιστικού Συστήματος, Κοντομηνάς (INTERAMERICAΝ) και Ψωμιάδης (ASPIS) 30 χρόνια αλλάζανε επιταγές, είχανε στήσει παρατράπεζα
Ό,τι ακούτε είναι ψέματα, οι Ισολογισμοί των Τραπεζών, οι Ελεγκτές της ΤτΕ, τα πολιτικά - αν τους πεις μια μικρή αλήθεια τσινάνε.
Εδώ είναι Ανατολική Εκκλησία, παραμύθι, η Αγία Τριάδα, το Θαύμα, τα πετεινά του ουρανού, ο Θεός τα τρέφει, μαζί σου θα τα πάρεις; τα σάβανα έχουνε τσέπες; έλα καημένε, πάλι ωραίοι είμαστε. Ένα σύστημα που παράγει την αμαρτία για να συγχωρεί την αμαρτία.

(χοντρές αλήθειες και άλλα πολλά ωραία φιλοσοφικά και ιστορικά)

Ένα απέραντο μπάχαλο. Με λίγα λόγια, όχι σαν το site του Επίκουρου (και άλλα πολλά)  με τα ατέλειωτα κατεβατά που 3 χρόνια προσπαθεί να τα πει τεκμηριωμένα πλατειάζοντας.

Στην πραγματικότητα; Τα αυτονόητα, ό,τι συζητείται σε όλες τις ιδιωτικές συζητήσεις των "μυημένων" (όχι πια), "κοινό μυστικό" για δεκαετίες.  ΟΧΙ όμως για τα ΜΜΕ - στις κοινωνίες του Όργουελ με τα κοιμισμένα πρόβατα, όπου ζούμε.

Και είναι πραγματικά τόσο απίστευτο ότι στο ΤΟΣΟ εξόφθαλμο κανείς δεν αντιδρά ή αντιδρά σε ασήμαντες κουταμάρες. Διότι εστιάζουμε στο μνημόνιο και στα μέτρα και χάνουμε όλο το δάσος. Ότι πχ το 1/4 των φόρων μας πάει στους τραπεζίτες για να αποπληρώνει τους τόκους μας. Και προς αυτήν την ίδια κατεύθυνση είναι το μνημόνιο, τα μέτρα, κλπ. της εικονικής "εξυγίανσης". Και πάμε λέει να εκποιήσουμε 50 δις κρατικής περιουσίας "για την εξυγίανση" (πάντα) αντί να πούμε "δεν πληρώνω" ή "θα πληρώσω όσο έφταιξα". Διότι ακόμα-ακόμα, και ΕΑΝ επιτύχει (και φανταστείτε, πως και πόσοι θα φάνε...) αυτή η εκποίηση, ούτε το χρέος μας θα μειωθεί ασφαλώς και το πολύ να καλύψει τους τόκους μας 3-4 ετών από σήμερα. Όπως και με το δήθεν Μνημόνιο, σε λίγα χρόνια απλά θα είμαστε ξεπουλημένοι, φτωχότεροι, εξαθλιωμένοι και πλήρως παραδομένοι. Εντελώς ανίκανοι.

Το σύστημα όλο είναι τραπεζικοί εκπρόσωποι, όπως βεβαιώνει και ο κ. Γεννηματάς. Τι ΔΝΤ, ΕΚΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, εγχώριες και ξένες τράπεζες, μηχανισμοί στήριξης, πολυεθνικές (και... εθνικές), τρόϊκες και δεν συμμαζεύεται; Βάλτε σε όλα την ταμπέλα "ιδιώτης τραπεζίτης".  Είναι "φανερό" πως όλα τούτα είναι καμουφλαρισμένα ακόμα. Αόρατα, λες. "Το Μνημόνιο", "Επιτροπές Σοφών", "Πορίσματα", "Εξεταστικές", "Κυρώσεις" και οι ληστές με τις γλαδιόλες. Οργουελικοί ευφημισμοί και διγλωσσία. Αυτά τα χαπάκια τα καταπίνουν μόνο οι υπνωτισμένοι, πολύ απλά όλοι μας.

Η λύση; Το χρήμα το εκδίδει και το διακινεί ΜΟΝΟ το κράτος. Τα έχουμε πει και παλιότερα. Είναι δυνατόν τα κράτη να δανείζονται; Είναι δυνατόν να το πράττουν επειδή αδικαιολόγητα και ανομιμοποίητα εκχώρησαν την σχετική τους εξουσία σε ιδιώτες, αόρατους, μη αιρετούς; Είναι δυνατόν οι φόροι μας να γεμίζουν τις τσέπες των πιράνχας της ΑΙΩΝΙΑΣ ανακυκλούμενης (και διογκούμενης) πίστωσης; Στο κάτω - κάτω, τι αν υπήρχε ΕΣΤΩ ΜΙΑ διάταξη που να έλεγε "θα δανειστείς ως το 30% του ΑΕΠ σου, από 'κει και πέρα κόψε το λαιμό σου"; Είδατε ποτέ περικοπές ή έστω πλαφόν στον δανεισμό σε οποιαδήποτε εθνική νομοθεσία;
Για  να αλλάξει αυτό όμως, θα πρέπει να ανατραπεί μια παγκόσμια (προ)ιστορία αιώνων. Και είναι τόσο γλυκό το μαξιλάρι...
Σαν πολλοί να αρχίσανε να μιλάνε πάντως. Και τούτο είναι η ειδοποιός διαφορά στις μεταβατικές περιόδους. Κάποιοι θα μείνουνε για πάντα τσάτσοι, κάποιοι θα επωφεληθούν από την αλλαγή όταν έλθει και κάποιοι απλά θα κάνουν όλη την φασίνα για τους υπόλοιπους. Και η ζωή συνεχίζεται.
Ησυχία, θα ξυπνήσει το μωρό.

ΥΓ. Στην Ελλάδα φταίξαμε. Στον ίδιο βαθμό που και σήμερα φταίμε. Ότι βολευτήκαμε με την άγνοια και την απραξία μας. Όσοι δεν φάγαμε, φυσικά.
_______________________________________

(*) Ο Παναγιώτης Γεννηματάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949 και είναι Επίτιμος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

·         Πανεπιστήμιο Αθηνών: Νομικά (1967-1972) - Πολιτική Επιστήμη (1972-76)
·         Μεταπτυχιακές σπουδές στο Συνταγματικό Δίκαιο - Πολιτική Επιστήμη - Πολιτική Κοινωνιολογία  Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (1976-79)
·         Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά από το 1974
·         Σύμβουλος στον ΥΕΝ (1974-76)
·         Ειδικός Σύμβουλος Πρωθυπουργού (1980-81)
·         Μέλος Δ.Σ. Εθνικής Λυρικής Σκηνής (1980-81)
·         Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΒΙΠΕΤΒΑ και Σύμβουλος της Διοίκησης ΕΤΒΑ( 1986-88)
·         Γενικός Γραμματέας Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (1987-89)
·         Σύμβουλος Διοίκησης της Τραπέζης Ελλάδος με αυξημένες αρμοδιότητες διοίκησης (1993-94)
·         Αντιπρόεδρος Διευθύνουσας Επιτροπής και Διοικητικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο (1994-2000)
·         Επίτιμος Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο (από τον Ιούνιο του 2000)
·         Πρόεδρος Δ.Σ. Omega Bank
.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails