Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2019

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ως εντεινόμενα αρνητικός συντελεστής της Οικονομικής ΑνάπτυξηςΗ Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ως εντεινόμενα αρνητικός συντελεστής της Οικονομικής Ανάπτυξης
.
Είναι πιά συνεχείς οι σχετικές ειδήσεις και ανακοινώσεις από την περιβόητη ΑΑΔΕ περί ‘μεγάλων επιτυχιών’ στο δήθεν κυνήγι της φοροδιαφυγής της ανίχνευσης αδήλωτων εσόδων, του ‘παράνομου χρήματος’ κλπ.
.
Η ροή αυτών των ειδήσεων και ανακοινώσεων είναι συνεχείς και είναι βέβαιο πως οι πολίτες καταλήγουν κάθε μέρα και περισσότερο ανασφαλείς και τρομοκρατημένοι αφού δεν γνωρίζουν πιά αν ορίζουν την περιουσία και τα εισοδήματά τους αυτοί οι ίδιοι ή κάποιος άλλος που τους κατασκοπεύει, αξιοποιώντας έναν θηριώδη ηλεκτρονικό μηχανισμό επιθετικού ελέγχου, τιμωρίας και καταστολής.
.
Είναι, για όλο και περισσότερους ανθρώπους, εξόφθαλμο το αρνητικό αποτύπωμα της ΑΑΔΕ που πλέον δεν είναι παρά ένας συνεχώς διογκούμενος γραφειοκρατικός μηχανισμός με στόχους που σταθερά διολισθαίνουν από την εξασφάλιση των Δημοσίων Εσόδων στην αναπαραγωγή της γραφειοκρατικής του βάσης διευρύνοντας όλο και περισσότερο τον ελεγκτικό / κατασταλτικό του ρόλο και επιδεικνύοντας μια συνεχώς αυξανόμενη παρεμβατικότητα σε όλο και μεγαλύτερο εύρος της Οικονομικής Ζωής αυτού του τόπου.
.
Αναρωτιέται κανείς αν οι πολιτικοί (σε όλο το εύρος του λεγόμενου πολιτικού φάσματος) κυβερνώντες ή μη,  έχουν την παραμικρή ιδέα για το πόσο σημαντική είναι η Οικονομική Ελευθερία για το γενικότερο θετικό ή αρνητικό κλίμα που επικρατεί σε μία χώρα και για τις δυνατότητες επιτάχυνσης της Οικονομικής της ανάπτυξης.
.
Η Οικονομική Ελευθερία είναι το βασικό δικαίωμα των πολιτών να ορίζουν το προϊόν της εργασίας και την ιδιοκτησία τους. Σε μια οικονομικά ελεύθερη χώρα οι πολίτες είναι ελεύθεροι να εργαστούν, παράξουν, καταναλώσουν και επενδύσουν με οποιονδήποτε τρόπο θεωρήσουν κατάλληλο.
.
Οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν το εύρος της Οικονομικής Ελευθερίας είναι
-προστασία της ιδιοκτησίας
-αξιοπιστία της κυβέρνησης
-αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης
-κυβερνητικές δαπάνες
-φορολογικά βάρη
-οικονομική εξυγίανση
-ελεύθερη επιχειρηματικότητα
-ελεύθερη εργασία
-νομισματική ελευθερία
-ελεύθερη ανταλλαγή αγαθών
-ελεύθερες επενδύσεις
.
Με βάση τα παραπάνω κριτήρια η Ελλάδα βρίσκεται στην 106η θέση του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας(*) μεταξύ 169 κρατών.
.
Είναι σαφές ότι κάθε τέτοια μέτρηση, και μάλιστα από μη διεθνή οργανισμό, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα και σκεπτικισμό. Δεν παύει όμως ο δείκτης αυτός να αποτελεί μια ένδειξη των γενικών συνθηκών που επικρατούν στην Οικονομία μιας χώρας και μάλιστα όταν αυτός συμφωνεί με την εμπειρία της καθημερινής οικονομικής ζωής (συνεχείς έλεγχοι, δυσβάστακτα φορολογικά βάρη, εξοντωτικές κυρώσεις κλπ).
.
Μια ιδιαίτερα ταλαιπωρημένη και αδύναμη Οικονομία όπως η Ελληνική δεν χρειάζεται οργουελικούς μηχανισμούς ελέγχου αλλά βαθμούς ελευθερίας και εμπιστοσύνη.
 .
(*) όπως αυτός υπολογίζεται από το Heritage Foundation, Washington

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails