Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Θα γίνει το δημοψήφισμα των Κούρδων;




Θα γίνει το δημοψήφισμα των Κούρδων;

Πόσο μεγάλη εντύπωση μου κάνει η τόσο αφελής ερμηνεία αυτού του επικείμενου δημοψηφίσματος…

Η ανάδυση του θέματος Κουρδιστάν από τις ΗΠΑ δεν είναι παρά ένας ακόμη μοχλός για την προσπάθεια επιβολής μονοπολικής ηγεμονίας (ας σκεφτούμε ποιοι ωφελούνται και ποιοι βλάπτονται στην περιοχή, τις επιδράσεις σε μια νέα περιφερειακή δύναμη (βλ. Τουρκία), πως μεταβάλλεται ο ενεργειακός χάρτης και πως διαφοροποιούνται οι ισορροπίες). Η μονοπολική ηγεμονία των ΗΠΑ είναι ίσως ο χειρότερος εφιάλτης που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα.

Ο σεβασμός των μειονοτήτων είναι κομβικό ζήτημα του πολιτισμού που αφορά όλους. Άλλο όμως αυτό κι άλλο η δημιουργία ενός ακόμη προτεκτοράτου, κράτους μαριονέτα, στα χέρια των ΗΠΑ και της Δύσης. Ο σεβασμός των μειονοτήτων είναι εφικτό να γίνει πολύπλευρος και με πρακτικό αποτύπωμα. Άλλο όμως αυτό κι άλλο η παραγωγή και νέων συνόρων. Όχι άλλες ‘πατρίδες’…


Δεν έχω εσωτερική πληροφόρηση ούτε είμαι πολιτικός επιστήμονας. Προσπαθώ να βγάλω κάποιο συμπέρασμα και να διαμορφώσω κάποιες θέσεις για το τι συμβαίνει γύρω μου με ελλειπή πληροφόρηση βασισμένος στην κοινή λογική όπως οι περισσότεροι άνθρωποι.
Όμως, αντιμετωπίζοντας τέτοια θέματα θα πρέπει να έχει κανείς συνεχώς στο μυαλό του πως υπάρχουν ριζοσπάστες του νέο-φιλελευθερισμού στην πέρα ακτή του Ατλαντικού, αλλά δυστυχώς όχι μόνο, που ονειρεύονται ένα σενάριο τύπου Συρίας για την Τουρκία. Όποιος έχει τη δυνατότητα να προβάλει στο μυαλό του τις επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης ας το κάνει.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails