Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Πως τα φέρνει η ζωή στον Κακλαμάνη!

από τον άνεμο

Ο μετά-μοντερνισμός και το Άσυλο!


Στην Καθημερινή της Κυριακής 25/01/09 διαβάζω, στις μόνιμες στήλες, το άρθρο του κου Πάσχου Μανδραβέλη ‘Παγκόσμιο Χωριό’ (μπορείτε να το διαβάσετε εδώ).

Στο άρθρο με ενότητες ‘Οι περιπέτειες της γλώσσας’ και ‘Η διάχυση του γαλλικού μεταμοντερνισμού’ γίνεται μία ανάλυση της χρήσης των εννοιών από τον μετά-μοντερνισμό μαζί με κάποιες αναφορές στο φεμινισμό, τον Τζόρτζ Όργουελ και την διάσταση γλώσσας και νοήματος.

Το κείμενο κυλά όμορφα και ξαφνικά – στο τέλος – έρχεται και ο ... λογαριασμός!

Όλο αυτό το εκλεπτυσμένο φιλοσοφικό κείμενο θέλησε να μας καταδείξει την σύγχυση που επικρατεί και η οποία δεν μας επιτρέπει να κάνουμε το αυτονόητο: Να καταργήσουμε επί τέλους το Πανεπιστημιακό άσυλο το οποίο δεν είναι άλλο από «ένα πραγματικό πρόβλημα δυσλειτουργίας των ΑΕΙ και καταστροφών των πανεπιστημιακών χώρων».

Έχω πραγματικά ‘μπερδευτεί’ με τον πραγματικό ρόλο του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Κάτι ‘περίεργοι’ προσκεκλημένοι του κου Άρη Πορτοσάλτε που αποκτούν 30-λεπτο βήμα για έκφραση υπερσυντηρητικών απόψεων με αναφορές στον Ισίοδο κλπ (πρωινή εκπομπή 18/12/08), κάτι με άρθρα του κου Πάσχου Μανδραβέλη, δημιουργείται πλέον η εντύπωση ότι υπό τον μανδύα της ‘νηφάλιας προοδευτικότητας’ και της ‘αντικειμενικής προσέγγισης’ προωθούνται όλο και περισσότερο υπερσυντηρητικές (για να μην πω αντι-δραστικές) απόψεις από τα συγκεκριμένα μέσα.

Είναι έτσι;

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails