Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Το Ηνωμένο Βασίλειο τρίζει ...


Επειδή έχω την εντύπωση - και μακάρι να διαψευστώ - ότι σύντομα πολλοί θα συνειδητοποιήσουν πως το πραγματικό πρόβλημα για την Ευρώπη και τον κόσμο δεν είναι τόσο η Ισπανία ή η Ελλάδα κλπ αλλά το υπερήφανο (κακώς) Ηνωμένο Βασίλειο, σκέφτηκα να μεταφράσω δύο αποσπάσματα από το εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του John Lanchester "The Great British Economy Disaster" που υπάρχει εδώ. Εγώ το βρήκα στο νέο blog youpayyourcrisis.

[ … υπάρχει ένας επί πλέον παράγοντας που περιπλέκει τα πράγματα αυτή την φορά, είναι η ποσότητα ‘καυσίμου’ που η κυβέρνηση (σμ. Του Ηνωμένου Βασιλείου) έχει προσφέρει στην οικονομία. Τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικό πρωτόγνωρο χαμηλό και η κυβέρνηση έχει ξοδέψει 200 δισεκατομμύρια λίρες σε μια προσπάθεια ‘ποσοτικής’ επέμβασης με τον να αγοράσει από τον εαυτό της αγαθά χρησιμοποιώντας ιδεατό (σμ. virtual) χρήμα. Εμφανίζουμε ένα έλλειμμα ρεκόρ που φτάνει το 12,8 % του ΑΕΠ – αυτό είναι απλώς η διαφορά μεταξύ αυτού που η κυβέρνηση εισπράττει και αυτού που ξοδεύει. Αυτό είναι χειρότερο από της Ελλάδας. Κατά το 2008-9 είχαμε μεικτό (σμ. δημόσιο) χρέος που έφτανε το 55% του ΑΕΠ, το 20010-11 θα έχουμε 82%. Σε απλά Αγγλικά βυθιζόμαστε στο χρέος με μια πρωτοφανή ταχύτητα και έχουμε δημιουργήσει χρέη που δεν είχαμε πλησιάσει ποτέ σε καιρό ειρήνης. Το γκάζι είναι τέρμα και η βελόνα δείχνει κόκκινο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να επιβραδύνουμε. Όμως κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πώς να κάνει κάτι τέτοιο αφού δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν … ]

[ … λοιπόν τι θα γίνει με το νομικό πλαίσιο ; Η ιδεώδης λύση θα ήταν αν κάποιος είχε μια μοναδική ιδιοφυή ιδέα πώς ώστε μα μαγικό τρόπο να κάνει τις τράπεζες ασφαλείς – με την έννοια να μπορούν να χρεοκοπούν με ασφάλεια (σμ. χωρίς να θίγεται η αγορά και να καταστρέφεται η οικονομία). Ο Hank Paulson ο τελευταίος Υπουργός Οικονομικών του Bush το έθεσε ορθά :

Για να αντιμετωπίσουμε την αντίληψη ότι μερικοί μηχανισμοί είναι πολύ μεγάλοι για να χρεοκοπήσουν, πρέπει να βελτιώσουμε τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας ώστε είναι δυνατόν να διευκολύνουμε την ομαλή πτώχευση ενός μεγάλου και περίπλοκου οικονομικού μηχανισμού. Το πραγματικό ζήτημα δεν είναι ότι μια Τράπεζα ή άλλος οικονομικός μηχανισμός είναι πολύ μεγάλος και πολύ διασυνδεμένος (σμ. με την  υπόλοιπη οικονομία) για να πτωχεύσει αλλά ότι είναι πολύ μεγάλος και πολύ διασυνδεμένος για να μπορέσει να ρευστοποιηθεί γρήγορα. Σήμερα τα εργαλεία μας είναι περιορισμένα …]

Al Qaeda ...


Οι συμβολισμοί έχουν παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη ιστορία. Ο μύθος της Αλ Κάιντα είναι ένας σύγχρονος συμβολισμός που καταντά πλέον βασικό εργαλείο παραπληροφόρησης και ποδηγέτησης του - δυτικού κυρίως - κοινού.

Μέσα σε αυτό τον στην ουσία ανύπαρκτο μηχανισμό, η δυτική πονηριά ανακατεμένη με την μιλιταριστική προπαγάνδα προσπαθεί να εντάξει κάθε προσπάθεια αντίστασης των αραβικών (και όχι μόνο) λαών στην καταλήστευση και καταδυνάστευση των χωρών τους αλλά και στον επιχειρούμενο εδώ και δεκαετίες βιασμό και εξανδραποδισμό τους.

Ονοματίζουμε πλέον 'Αλ Κάιντα' ότι μάχεται και ότι αντιστέκεται φορτώνοντάς το σε κάθε ευκαιρία με φρικαλέες ενέργειες που, όχι βέβαια όλες, αλλά πολλές από αυτές είναι εμπνευσμένες και εκτελεσμένες από τις Αμερικανικές και Βρετανικές 'μυστικές υπηρεσίες'.

Μην ξεχνάτε πως ονομάτιζαν οι Βρετανοί τους παππούδες και τους πατεράδες μας που μάχονταν τους Γερμανούς στα Ελληνικά βουνά : τρομοκράτες !
.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails