Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Μέτρα, μέτρα και άλλα μέτρα!



Μέτρα, μέτρα και άλλα μέτρα!
.
Ο ίδιος ο καθηγητής Τσιόδρας αναφέρθηκε σήμερα σε επιδημιολογική έρευνα σε πολλές χώρες η οποία κατέληξε σε έναν υπολογισμό της θνητότητας από COVID-19 σε περίπου 0,66%. Η θνητότητα αυτή, ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού και η προβολή των κρουσμάτων στον πληθυσμό δεν φαίνεται να επιδρούν αισθητά στον δείκτη ετήσιων θανάτων είτε τοπικά είτε παγκόσμια.
.
Αν υποθέσουμε, σκεπτόμενοι σε τοπικό επίπεδο, και υποθέτοντας πως υπήρχαν περίπου 3.000 ΜΕΘ και 6.000 ΜΑΦ πλήρως στελεχωμένες, όπως άλλωστε θα έπρεπε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος με πληθυσμό περίπου 11 εκατομμύρια, τότε τι νόημα θα είχαν τα τρέχοντα βάρβαρα(*) και καταστροφικά(**) μέτρα; Μάλλον απολύτως κανένα.
.
Αν ο παραπάνω συλλογισμός είναι ορθός, τότε μπορεί κάποιος να καταλήξει στο συμπέρασμα πως το προαναφερθέντα καταστροφικά και βάρβαρα μέτρα έχουν δύο βασικούς στόχους:
(α) Να αποκρύψουν τις τρομερές επιπτώσεις από την αποψίλωση που υπέστησαν οι δημόσιοι μηχανισμοί υγείας λόγω της έξαλλης νεοφιλελεύθερης πολιτικής που επικράτησε τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη
.
(β) Να αξιοποιήσουν την ‘ευκαιρία’ ώστε να εγκαθιδρύσουν μέτρα ελέγχου και καταστολής διαπαιδαγωγώντας τον πληθυσμό σε μια νέα κουλτούρα υποταγής και ανοχής της κυριαρχίας των ελίτ(***)
.
.
(*) βάρβαρα διότι έρχονται σε ευθεία αντίθεση με κάθε έννοια δημοκρατίας προσβάλλοντας βασικές ελευθερίες αλλά και την ίδια την αξιοπρέπεια των πολιτών.
(**) καταστροφικά διότι στην ‘μετά ιό’ εποχή οι πολίτες -κυρίως της Ευρώπης- θα βρουν μπροστά τους τόσο κατεστραμμένες οικονομίες όπου θα χρειαστούν χρόνια ή και δεκαετίες για να ανακάμψουν (εάν η ανάκαμψη είναι πράγματι εφικτή).
(***) προς επίρρωση, ας σκεφτούμε την θλιβερή πρωτιά της Ουγγαρίας στην de facto εγκαθίδρυση της πρώτης Ευρωπαϊκής δικτατορίας σε Ευρωπαϊκό έδαφος τον 21ο αιώνα.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails