Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Που είσαι βρε Dali …



Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το Συμβούλιο Επικρατείας και γενικά οι θεσμοί, που κανονικά θα έπρεπε να προστατεύουν τους πολίτες και την Κοινωνία από την έκπτωση και την παρακμή των καιρών, αντ’ αυτού επιδεικνύουν υπερ-συντηρητικές απόψεις και πρακτικές όντας πλήρως, και καθόλου τυχαία, συντονισμένοι με το παν-Δυτικό νέο-φιλελεύθερο κλίμα.

Τελευταίο δείγμα είναι η έναρξη εισαγγελικής έρευνας η οποία μεταξύ άλλων θα ελέγξει και τους φαρμακοποιούς για περίπτωση   «συγκαλυμμένης άρνησης παροχής φαρμάκων μέσω της μη παροχής νόμιμης πίστωσης».   Η διατύπωση -όπως ήδη θα προσέξατε- στάζει υποκρισία και ιδεολογική, πλέον, διαπλοκή.

Το περίεργο είναι πως οποιοδήποτε τμήμα της μεσαίας τάξης τυχόν επιβιώνει κατά κάποιον τρόπο της κρίσης ενοχοποιείται κατ’ ευθείαν από τους πραίτορες του Friedman και της Thatcher και σχεδόν άμεσα, στα πλαίσια ενός χυδαίου κοινωνικού αυτοματισμού (που δείχνει όχι μόνο πόσο απαίδευτοι είμαστε αλλά και πόσο ηλίθιοι), και από την ίδια την μεσαία τάξη. Αναρωτιέμαι πολλές φορές πως θα ζωγράφιζε την εποχή μας ο Dali …
.

Το θεώρημα του παπαγάλου




Από το «Θεώρημα του Παπαγάλου», του Denis Guedj. Βιβλίο που -ευτυχώς- ένας φίλος με υποχρέωσε να διαβάσω:

Ελληνικά Μαθηματικά

6ος Αιώνας πχ – οι ιδρυτές: Θαλής, γεωμετρία. Πυθαγόρας αριθμητική.

5ος Αιώνας πχ – οι Πυθαγόρειοι: Φιλόλαος ο Κροτωνιάτης, Ίππασος ο Μτεταποντίνος, Ιπποκράτης ο Χίος, Δημόκριτος ο Ατομιστής, οι Ελεάτες (Ελέα, πόλη της Νότιας Ιταλίας): Παρμενίδης και Ζήνων. Ο σοφιστής Ιππίας ο Ηλείος, γεωμέτρης.

4ος Αιώνας πχ – Αθηναϊκή Σχολή. Πλάτων, εργασίες της Ακαδημίας: Εύδοξος ο Κνίδιος, δημιουργός με τον Αντιφώντα της μεθόδου της εξαντλήσεως, προγόνου του ολοκληρωτικού λογισμού, Θεόδωρος ο Κυρηναίος, Θεαίτητος, Αρχύτας ο Ταραντίνος. Και ο Αριστοτέλης (λογική, συλλογισμός). Μέναιχμος, Αυτόλυκος ο Πιταναίος. Και Εύδημος ο Ρόδιος, ο περιπατητικός, ιστορικός των Μαθηματικών και της Αστρονομίας.

3ος Αιώνας πχ – ο χρυσός αιώνας των Μαθηματικών. Η Μεγάλη Τριάς: Ευκλείδης και Απολλώνιος, στην Αλεξάνδρεια, Αρχιμήδης στις Συρακούσες, οι «νομοθέτες της γεωμετρίας». Ο Ευκλείδης με τα  Στοιχεία,  ο Απολλώνιος με τα  Κωνικά.  Και ο Αρχιμήδης.
[ Το έργο των τριών τελευταίων ήταν σχεδόν αποκλειστικά μαθηματικό. Μετά τον 3ο πχ Αιώνα σχεδόν όλα γίνονται στην Αλεξάνδρεια. Η περίοδος ονομάζεται Ελληνιστική. Γεννημένα μετά τα ταξίδια του Θαλή και του Πυθαγόρα στην Αίγυπτο, τα Ελληνικά μαθηματικά επιστρέφουν στον τόπο της καταγωγής τους. ]
Ερατοσθένης, μαθηματικός, αστρονόμος, γεωγράφος, διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, πραγματοποίησε την πρώτη ακριβή μέτρηση της Γης.

2ος Αιώνας πχ – Ίππαρχος πρόγονος της τριγωνομετρίας και Θεοδόσιος, αστρονόμος

1ος Αιώνας πχ – Ήρων, ο μηχανικός

2ος Αιώνας μχ – Κλαύδιος Πτολεμαίος, γεωγράφος και αστρονόμος. Νικόμαχος ο Γερασηνός, Θέων ο Σμυρναίος (θεωρία αριθμών), Μενέλαος (κωνικές τομές).

3ος Αιώνας μχ – Διόφαντος, ο πατέρας της Άλγεβρας

4ος Αιώνας μχ – Πάππος, σύνθεση της γεωμετρίας των προηγούμενων αιώνων. Θέων ο Αλεξανδρεύς, γεωμετρία. Η κόρη του Υπατία, μόνη γυναίκα μαθηματικός της αρχαιότητας.

5ος Αιώνας μχ – Οι «μεγάλοι σχολιαστές» των Ελληνικών μαθηματικών, ο Πρόκλος που σχολιάζει τον Ευκλείδη, ο Ευτόκιος που σχολιάζει τον Απολλώνιο και τον Αρχιμήδη.

6ος Αιώνας μχ – Βοήθιος, ο τελευταίος μαθηματικός της αρχαιότητας.
Τέλος των Ελληνικών Μαθηματικών.
.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails