Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Το θεώρημα του παπαγάλου




Από το «Θεώρημα του Παπαγάλου», του Denis Guedj. Βιβλίο που -ευτυχώς- ένας φίλος με υποχρέωσε να διαβάσω:

Ελληνικά Μαθηματικά

6ος Αιώνας πχ – οι ιδρυτές: Θαλής, γεωμετρία. Πυθαγόρας αριθμητική.

5ος Αιώνας πχ – οι Πυθαγόρειοι: Φιλόλαος ο Κροτωνιάτης, Ίππασος ο Μτεταποντίνος, Ιπποκράτης ο Χίος, Δημόκριτος ο Ατομιστής, οι Ελεάτες (Ελέα, πόλη της Νότιας Ιταλίας): Παρμενίδης και Ζήνων. Ο σοφιστής Ιππίας ο Ηλείος, γεωμέτρης.

4ος Αιώνας πχ – Αθηναϊκή Σχολή. Πλάτων, εργασίες της Ακαδημίας: Εύδοξος ο Κνίδιος, δημιουργός με τον Αντιφώντα της μεθόδου της εξαντλήσεως, προγόνου του ολοκληρωτικού λογισμού, Θεόδωρος ο Κυρηναίος, Θεαίτητος, Αρχύτας ο Ταραντίνος. Και ο Αριστοτέλης (λογική, συλλογισμός). Μέναιχμος, Αυτόλυκος ο Πιταναίος. Και Εύδημος ο Ρόδιος, ο περιπατητικός, ιστορικός των Μαθηματικών και της Αστρονομίας.

3ος Αιώνας πχ – ο χρυσός αιώνας των Μαθηματικών. Η Μεγάλη Τριάς: Ευκλείδης και Απολλώνιος, στην Αλεξάνδρεια, Αρχιμήδης στις Συρακούσες, οι «νομοθέτες της γεωμετρίας». Ο Ευκλείδης με τα  Στοιχεία,  ο Απολλώνιος με τα  Κωνικά.  Και ο Αρχιμήδης.
[ Το έργο των τριών τελευταίων ήταν σχεδόν αποκλειστικά μαθηματικό. Μετά τον 3ο πχ Αιώνα σχεδόν όλα γίνονται στην Αλεξάνδρεια. Η περίοδος ονομάζεται Ελληνιστική. Γεννημένα μετά τα ταξίδια του Θαλή και του Πυθαγόρα στην Αίγυπτο, τα Ελληνικά μαθηματικά επιστρέφουν στον τόπο της καταγωγής τους. ]
Ερατοσθένης, μαθηματικός, αστρονόμος, γεωγράφος, διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, πραγματοποίησε την πρώτη ακριβή μέτρηση της Γης.

2ος Αιώνας πχ – Ίππαρχος πρόγονος της τριγωνομετρίας και Θεοδόσιος, αστρονόμος

1ος Αιώνας πχ – Ήρων, ο μηχανικός

2ος Αιώνας μχ – Κλαύδιος Πτολεμαίος, γεωγράφος και αστρονόμος. Νικόμαχος ο Γερασηνός, Θέων ο Σμυρναίος (θεωρία αριθμών), Μενέλαος (κωνικές τομές).

3ος Αιώνας μχ – Διόφαντος, ο πατέρας της Άλγεβρας

4ος Αιώνας μχ – Πάππος, σύνθεση της γεωμετρίας των προηγούμενων αιώνων. Θέων ο Αλεξανδρεύς, γεωμετρία. Η κόρη του Υπατία, μόνη γυναίκα μαθηματικός της αρχαιότητας.

5ος Αιώνας μχ – Οι «μεγάλοι σχολιαστές» των Ελληνικών μαθηματικών, ο Πρόκλος που σχολιάζει τον Ευκλείδη, ο Ευτόκιος που σχολιάζει τον Απολλώνιο και τον Αρχιμήδη.

6ος Αιώνας μχ – Βοήθιος, ο τελευταίος μαθηματικός της αρχαιότητας.
Τέλος των Ελληνικών Μαθηματικών.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails