Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Ο Jean-Claude Juncker και η ψυχοπαθολογία του πολιτικού σουρεαλισμού


Ο πρόεδρος του Eurogroup (σσ. είναι η σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών των χωρών της ΕΕ που έχουν νόμισμα το ευρώ, δηλαδή ανήκουν στην ευρωζώνη), Jean-Claude Juncker, θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη υπηρεσία κοινής αποδοχής επιφορτισμένη με την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της στα πρότυπα του μηχανισμού που διαμορφώθηκε για την οργάνωση και την εκτέλεση των ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Μάλιστα ο Juncker συμπλήρωσε ότι η υπηρεσία αυτή θα πρέπει να στελεχωθεί από διεθνείς εμπειρογνώμονες, προκειμένου να εξασφαλίσει έναν ικανό βαθμό ανεξαρτησίας δεδομένου ότι, όπως επιθυμεί ο ίδιος, το Ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να υλοποιηθεί υπό την απ’ ευθείας εποπτεία και τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σαν να μη έφθαναν αυτά ο Juncker δήλωσε ότι τα έσοδα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα θα πρέπει να υπερβούν τον σημερινό στόχο των 50 δις ευρώ όπως επίσης και να εγκαταλειφτεί κάθε σχέδιο ή σκέψη για πιθανή αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους.

Αν πρόκειται απλώς για ένα μπαράζ «δηλώσεων σκοπιμότητας» τότε αποδεικνύεται πόσο αλαζόνες και εξ’ αυτού βαθύτατα ηλίθιοι είναι οι ευρω-ηγέτες τύπου Juncker αφού δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί ότι τέτοιου είδους δηλώσεις όχι μόνο δεν πείθουν κανέναν, αλλά αντίθετα επιτείνουν το κακό κλίμα στο επίπεδο των διαβόητων «αγορών» και υπονομεύουν ακόμη περισσότερο την ήδη κακή ψυχολογία των ευρωπαίων πολιτών (και φυσικά όχι μόνο των Ελλήνων), ενσπείροντας πρόσθετους προβληματισμούς και ανασφάλεια.

Ο κος Juncker δεν αντιλαμβάνεται:
(α) πόσο κακό προηγούμενο θα αποτελούσε μια τέτοια κίνηση για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ
(β) πόσο εκτεθειμένη θα άφηνε την Ελλάδα ένας τέτοιος μηχανισμός στις ορέξεις του διεθνούς κεφαλαίου στην προσπάθειά του να αποκτήσει πόρους με τιμές «κοψοχρονιά»
(γ) πόσο μεγάλο θα ήταν το τραύμα στην ήδη δοκιμαζόμενη σκληρά Ελληνική εθνική κυριαρχία
(δ) πόσο πιο κοντά θα ερχόταν η πιθανότητα ανεξέλεγκτης και ανεπίστρεπτης κοινωνικής έκρηξης στην Ελλάδα
(ε) πόσο γελοία φαίνεται η θέση του για υπέρβαση του στόχου των 50 δις όταν και τα μικρά παιδιά ακόμη αντιλαμβάνονται ότι ένας τέτοιος στόχος είναι εξωπραγματικός και παντελώς ανέφικτος για πάρα πολλούς λόγους

Στην περίπτωση που ο κύριος Juncker πραγματικά πιστεύει αυτά που λέει, τότε βρισκόμαστε πλέον στην σφαίρα του πολιτικού σουρεαλισμού. Τέτοιες θέσεις αποδεικνύουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, και μάλιστα αυτοί που κατέχουν ανώτατες θέσεις, όχι μόνο είναι εκτός τόπου και χρόνου, όχι μόνο κατέληξαν να εκπροσωπούν μια σχεδόν φαιδρή πλέον μορφή πολιτικού εξτρεμισμού, αλλά είναι και απολύτως επικίνδυνοι για την Ευρώπη και τους πολίτες της όντας πια από την φύση και την θέση τους εχθροί της Ευρωπαϊκής ενοποίησης και καταστροφείς κάθε ελπίδας για ομαλή υπερπήδηση των τεράστιων εμποδίων που ορθώνονται μπροστά στην προσπάθεια εξασφάλισης θετικού μέλλοντος για την Ευρωπαϊκή Οικονομία.

Οι δύο αυτές εκδοχές έχουν πολλές ομοιότητες με τον μύθο της Σκύλλας και της Χάρυβδης που αν συνδυαστεί με την έλλειψη μηχανισμού εκπροσώπησης και σύγχρονου ιδεολογικού υπόβαθρού που κατατρύχει τους πολίτες της Ευρώπης, οδηγεί οποιονδήποτε σκέφτεται με την λογική να συνειδητοποιήσει πόσο αδύνατη είναι κάθε πρόβλεψη σχετικά με το μέλλον που αναμένει την Ευρώπη μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια ή ακόμη και μήνες. Πόσο μάλλον όταν πολιτικοί νάνοι τύπου Juncker εξακολουθούν να καταλαμβάνουν κρίσιμες θέσεις μέσα στην ιεραρχία των Βρυξελλών.
.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails