.
Είναι σχετικά εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα καθαυτή αλλά με την προσπάθεια πρόκλησης σοβαρού προβλήματος στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ ως αντιστάθμισμα της εχθρικής προς την Τουρκία πολιτικής του USA.
.
Η πρόσφατη τουρκική επιθετικότητα σχετίζεται φυσικά με την υποστήριξη του USA στους Κούρδους και με την κρυμμένη και εξαιρετικά καταστροφική προσπάθειά τους να αφήσουν πολιτικά ενεργή την πιθανότητα ίδρυσης Κουρδικού κράτους ή έστω κάποιου τύπου αυτόνομου μορφώματος που αν δεν διαλύσει την Τουρκία θα της δημιουργήσει πολύ σοβαρό πρόβλημα (περίπου το 20% των Τούρκων πολιτών είναι κουρδικής καταγωγής) και πιθανότατα θα τίναζε στον αέρα ολόκληρη την περιοχή. Μερικοί αναλυτές θεωρούν πως ήδη το USA προσπαθεί να ιδρύσει στην πέραν του Ευφράτη Συριακή περιοχή ψευδοκράτος που θα υποσκάπτει συνεχώς την κυβέρνηση της Συρίας και θα αποτελεί μοχλό καταστροφής κάθε ειρηνευτικής προσπάθειας.
.
Σε συνδυασμό με τα παραπάνω η Ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική υποτέλειας προς το USA αποδεχόμενη την κυριαρχία των Ισραηλινών στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και παίζοντας ενεργειακά και στρατιωτικά παιχνίδια σε βάρος του γείτονά μας που αποτελεί πλέον υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη με το δεύτερο σε μέγεθος στρατό του ΝΑΤΟ, με μεγάλη βιομηχανική παραγωγή και με 90 εκατομμύρια πληθυσμό.
.
Είναι κατά την άποψή μου εντελώς αφελές και πολιτικά καταστροφικό να φανταστεί κανείς πως η διευθέτηση των όποιων ζητημάτων στο Αιγαίο και στην Κύπρο (ΑΟΖ κλπ) θα λυθούν με την βοήθεια των «φίλων» μας USA και Ισραήλ (από κοντά και η αμερικανόστροφη χούντα της Αιγύπτου) κι όχι με απευθείας ουσιαστική επικοινωνία και συνεργασία με τον γείτονα.
.
Μέσα από αυτό το πρίσμα, αφενός το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν είναι εθνικού αλλά περιφερειακού χαρακτήρα και αφετέρου η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι απολύτως δικαιολογημένη και αποτελεί, δυστυχώς και για την ίδια, έναν δυσάρεστο και γεμάτο ρίσκα μονόδρομο.
.
Σκεπτόμενος κανείς σε αυτό το πλαίσιο και συνυπολογίζοντας και την πρόσφατη τόσο πρόθυμη από την πλευρά της Ελλάδας περίθαλψη των οκτώ Τούρκων πραξικοπηματιών, δεν μπορεί να είναι και πολύ αισιόδοξος για την τύχη των δύο στρατιωτικών που ενεπλάκησαν στο πρόσφατο μεθοριακό συμβάν.