Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Φορολογία του κεφαλαίου στην ΕΕ από το 1995-2010

Στο ερώτημα του "Πώς δημιουργήθηκαν τα ελλείμματα" στη χώρα μας, πέρα από την επίσημη αντι-προεδρική απάντηση ότι τα δημιουργήσαμε εν ίσοις όροις όλοι μας, υπάρχει και μια άλλη, η οποία τα εντοπίζει στις συγκεκριμένες (κάργα-ταξικές) φορολογικές επιλογές των τελευταίων κυβερνήσεων και όχι μόνο αυτής του αντι-προέδρου.

Τα ελλείμματα δημιουργούνται είτε όταν ξοδεύεις περισσότερο από όσα εισπράττεις, είτε όταν εισπράττεις λιγότερα από όσα ξοδεύεις. Όσον αφορά δε το δεύτερο σκέλος, οι μικρότερες εισπράξεις μπορεί να οφείλονται είτε σε φοροδιαφυγή, είτε σε νόμιμες μειώσεις φόρων.

Η επιλογή των φοροελαφρύνσεων μπορεί να αφορά στα χαμηλότερα ή στα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Οι λόγοι για τα μεν χαμηλά είναι αυτονόητοι, για δε τα υψηλά, δικαιολογούνται βάσει του ευφευρήματος ότι με τον τρόπο αυτό αυξάνονται οι επενδύσεις και επέρχεται η ευημερία, η ειδική των ευνοημένων στρωμάτων, αλλά και η γενική όλου του πληθυσμού, βάσει του έτερου δόγματος, αυτού τής προς τα κάτω διάχυσης του πλούτου.

Αν βλέπαμε τα παρακάτω διαγράμματα τα οποία δείχνουν:

το μεν ΠΡΩΤΟ, τη χρονική εξέλιξη του μέσου όρου του ανώτατου φορολογικού συντελεστή, για τα ΑΤΟΜΙΚΑ ΥΨΗΛΑ εισοδήματα, στην ΕΕ-27 και στην ευρωζώνη,


το δε ΔΕΥΤΕΡΟ, την ίδια χρονική μεταβολή, αλλά για τις ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, θα παρατηρούσαμε ότι αμφότερα βαίνουν μειούμενα.


Και το ερώτημα το οποίο επιθυμώ να θέσω είναι, γιατί η δεκαπεντάχρονη συνεχόμενη μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου δεν ελάττωσε την ανεργία, και γιατί τα δημόσια ελλείμματα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές καλές μεριές της ΕΕ-27, έφτασαν σ' αυτό εδώ το ύψος. Έλα ντε;

Στοιχεία: European Comission - Taxation and Customs Union-Taxation trends in the European Union - Main results - pp 9-10.
.
Αναδημοσίευση (χωρίς άδεια) από CYNICAL
.

Η λούμπεν Δικαιοσύνη


Η 27χρονη Γερμανίδα Φέι Μάγιερ –εναντίον της οποίας έχει ασκηθεί δίωξη για «συμμετοχή σε άγνωστη τρομοκρατική οργάνωση»- κρίθηκε προφυλακιστέα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Σύμφωνα με τους δικηγόρους της, τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών αξιολόγησαν ως επιβαρυντικό στοιχείο ότι «κατείχε και διάβαζε δημοσιευμένα κείμενα ατόμων που η ίδια χαρακτηρίζει πολιτικούς κρατούμενους».

Έχω διαβάσει –και μάλλον δεν είμαι ο μόνος- όλες τις προκηρύξεις των επαναστατικών οργανώσεων. Δεν είναι δύσκολο, αφού υπάρχουν όλες στο διαδίκτυο – έχουν δημοσιευτεί σε σάιτ εφημερίδων, σε ιστοσελίδες και σε πάρα πολλά μπλογκ. Πάνω στο γραφείο μου υπάρχουν φυλλάδια αναρχικών και αντιεξουσιαστών – τα μοιράζουν, όταν κάνουν πορεία. Πίσω μου, στη βιβλιοθήκη, υπάρχει το βιβλίο με τις προκηρύξεις της 17Ν – το έχω αγοράσει και υπάρχει σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Θεωρώ τα μέλη των επαναστατικών οργανώσεων πολιτικούς κρατούμενους. Ίσως, κάποιοι να έχουν διαφορετική γνώμη – δικαίωμά τους, αλλά και δικαίωμά μου να σκέφτομαι με το δικό μου μυαλό και όχι με το μυαλό της Όλγας Τρέμη.

Αναρωτιέμαι γιατί προφυλακίστηκε η Φέι Μέγιερ. Αν ο λόγος είναι ότι κατείχε και διάβαζε κείμενα ατόμων που θεωρεί πολιτικούς κρατούμενους, θα έπρεπε να προφυλακίσουν και εμένα – και εκατοντάδες χιλιάδες άλλους πολίτες, για τους οποίους ισχύουν αυτά τα «επιβαρυντικά» στοιχεία. Ο λόγος που προφυλακίστηκε η Φέι Μέγιερ είναι ότι οι δικαστικοί φοβούνται. Ξέρουν πως έχουν κατεβάσει εδώ και δεκαετίες τα βρακιά τους, έχουν υποκύψει σε όλα τα πολιτικά λαμόγια, δεν είναι πια εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης και τρέμουν – κι εγώ στη θέση τους θα έτρεμα.

Οι δικαστικοί νομίζουν πως προφυλακίζοντας και καταδικάζοντας όποιον θεωρούν πως αποτελεί απειλή για αυτούς θα σωθούν. Στην πραγματικότητα, κάνουν τα πράγματα πολύ χειρότερα, μεγαλώνουν το μίσος της κοινωνίας για τους δικαστικούς και τη συνέχεια δεν είναι δύσκολο να την φανταστεί κάποιος. Όταν οι δικαστικοί θα βρεθούν στο εδώλιο, ας προσπαθήσουν να δείξουν λίγη από την αξιοπρέπεια που δείχνουν οι «τρομοκράτες» που προφυλακίζουν και καταδικάζουν. Κι ας μην αρχίσουν να ρίχνουν ο ένας τις ευθύνες στον άλλον. Οι «τρομοκράτες» δεν το έκαναν.
.
Αναδημοσίευση από τον pitsiriko
.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails