Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Το "Λιμενικό Σώμα" ξαναχτυπά ... (εμείς τους πληρώνουμε και αυτούς)


η φωτό από εδώ

Ένα μπουρλότο έσκασε στις Σπέτσες και καταστρέφει μια μοναδική κληρονομιά, τα ιστορικά καρνάγια όπου φτιάχτηκε ο πολεμικός στόλος της Επανάστασης. Πρόκειται για ένα τελεσίγραφο (εδώ το πλήρες κείμενο) που έστειλε το Λιμενικό Σώμα στους ξυλοναυπηγούς των Σπετσών και τους διατάζει να διακόψουν αμέσως τις εργασίες τους και ν’αδειάσουν τον τόπο εντός 30 ημερών. Ποιόν τόπο, μπορείτε να δείτε στις σχετικές φωτογραφίες.

Οι ξυλοναυπηγοί στείλαν έκκληση «προς κάθε φίλο των Σπετσών και της Ιστορίας» όπου αναφέρουν: «Εργαζόμαστε, γενιά με γενιά, στους ίδιους χώρους, στα ίδια καρνάγια πάνω στο κύμα, στον αιγιαλό. Εκεί χτίζαν οι πρόγονοί μας τα πλοία τού εθνικού αγώνα, στον οποίο το κράτος οφείλει την ύπαρξή του. Και τώρα το όργανο αυτού του κράτους που όφειλε να μάς προστατεύει, το Λιμενικό Σώμα, μάς στέλνει τελεσίγραφο να φύγουμε μέχρι τις 6.8.2010!» Επίσης καλούν το Δημοτικό Συμβούλιο «να πράξει το παν για να ακυρωθεί το απαράδεκτο τελεσίγραφο, αλλά και να δρομολογήσει τη σωτηρία των καρνάγιων που αποτελούν έναν εθνικό θησαυρό, ζητώντας την τροποποίηση του σχετικού νόμου.»

Οι Σπετσιώτες έχουν εξαγριωθεί. «Είναι άδικο, λέει ο Α.Τ., ψαράς. Καταστρέφει τους ξυλοναυπηγούς. Πώς ν’αφήσουν στα μισά τα καϊκια που επισκευάζουν ή κατασκευάζουν; Ποιός θα τους αποζημιώσει; Το Λιμενικό Σώμα έτσι διώχνει τους πελάτες, γιατί πώς να δώσουν παραγγελία όταν σε 30 μέρες σού εξαφανίζουν τα ναυπηγεία που υπάρχουν εδώ και 300 χρόνια;»

«Δεν είναι μόνο άδικο, είναι και ανήθικο» προσθέτει ο Ι.Κ., πλοίαρχος. «Αφού το Λιμενικό ξέρει πως δεν υπάρχουν χώροι όπου να πάνε τα καϊκια και τα εργαλεία! Γιατί λοιπόν ζητά κάτι, όταν πρακτικά δεν μπορεί να γίνει; Πώς τη λένε μια τέτοια συμπεριφορά, καψόνι ή τρομοκρατία;

Μια σπετσιώτισσα γιαγιά η Κ.Β. εξοργίζεται: «Αυτό είναι εθνικό αίσχος, θα τρίζουν τα κόκκαλα της Μπουμπουλίνας. Μα Τούρκους βάλανε εκεί στον Πειραιά; Δεν ντρέπονται στο Λιμενικό; Δεν έχουν μια μάνα να τους πει να μαζέψουν αυτό το παλιόχαρτο και να ζητήσουν συγνώμη;»

— 15.7.2010 – από το http://spetses.wordpress.com


Ξεχασμένοι οι άνθρωποι της Αϊτής


Αϊτή: 6 μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό που σκότωσε περίπου 250.000 ανθρώπους, όλοι φαίνεται να την έχουν ξεχάσει.

Διαβάζω στο tvxs:

[ Η περίπτωση Αϊτή είναι χαρακτηριστική για την κατάσταση και τα ήθη του πλανήτη. Αμέσως μετά την καταστροφή εκδηλώθηκε διεθνώς ένα πρωτοφανές κίνημα αλληλεγγύης και έτσι συγκεντρωθήκαν 2 δισ. δολάρια.

Αντίθετα, όμως, με τους πολίτες όλου του κόσμου που έτρεξαν να βοηθήσουν, πολλές φορές με το υστέρημά τους, οι κυβερνήσεις-αφέντες του κόσμου αποδείχθηκαν για μια ακόμη φορά κατώτερες των περιστάσεων.

Οι “δωρητές” που συγκεντρώθηκαν το Μάρτιο στη Νέα Υόρκη υποσχέθηκαν 10 δισ. δολάρια για την αϊτινή ανασυγκρότηση, αλλά μέχρι στιγμής μόνο το 2% της βοήθειας έχει συγκεντρωθεί: στο ειδικό ταμείο που δημιούργησε η Παγκόσμια Τράπεζα έχουν καταθέσει χρήματα μόνο η Βραζιλία και η Νορβηγία.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία, οι δύο χώρες που λεηλατώντας και καταστρέφοντας την Αϊτή για 150 και πλέον χρόνια την κατέστησαν τόσο ευάλωτη σε μία φυσική καταστροφή, λάμπουν διά της απουσίας τους. ]
.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails