Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Έτσι βοηθά η Δύση το Αφγανιστάν



Στο διάγραμμα φαίνεται με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο η «ανάπτυξη» που πέτυχαν οι Κατοχικές δυνάμεις των ΕΠΑ στην παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν. Σας αφήνω να φανταστείτε ποιοί και πως συμμετέχουν στην μοιρασιά των εκατομμυρίων διότι παρά τις τεράστιες αξίες που παράγονται εκεί από την καλλιέργεια της παπαρούνας οι Αφγανοί πολίτες εξακολουθούν εκτός από την χυδαία κατοχή των Δυτικών να αντιμετωπίζουν βαριά φτώχια που φτάνει σε επίπεδα εξαθλίωσης. Η εκτόξευση της παραγωγής συμπίπτει με την μεγάλη Αμερικανική εισβολή στην χώρα μετά την προβοκάτσια των δίδυμων πύργων το 2001.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για τους τρομοκράτες στο Αφγανιστάν και τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας πληροφοριών του Πακιστάν που συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν, φυσικά, με χρήματα από τα ναρκωτικά.
Από την συνολική παγκόσμια παραγωγή, το 44% των παράνομων ναρκωτικών αγοράζονται από τη Βόρεια Αμερική και το 33% από την Ευρώπη. Το παγκόσμιο εμπόριο ναρκωτικών αντιπροσώπευε το 2003 περίπου 250 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η παπαρούνα είναι ίσως το μοναδικό μέσο βιοπορισμού των Αφγανών αγροτών. Λίγο μετά την εισβολή της Δύσης είχαν μοιραστεί υποσχέσεις για γενναίες εξωτερικές επιδοτήσεις με στόχο την μεταστροφή σε άλλες μορφές καλλιεργειών. Οι υποσχέσεις αυτές κατέληξαν … όπως βλέπετε στο διάγραμμα.

Πηγές:

- Congressional Research Service (CRS)
- United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC)
- Ministry of Counter-Narcotics (MCN)


Διαφθορά στις μεθόδους «εξωτερικής πολιτικής» των ΕΠΑ (… μπά!)


Συγκαλυμμένη εξαγορά των ΜΜΕ της Βενεζουέλας από τις ΗΠΑ αποκαλύπτει ευρωπαϊκή έκθεση.

Έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διοχετεύει υπογείως κάθε χρόνο εκατομμύρια δολάρια σε δημοσιογράφους της Λατινικής Αμερικής. Η αποκάλυψη έγινε μέσω έκθεσης από μια κεντροδεξιά ευρωπαϊκή οργάνωση (FRIDE), με την οποία διαπιστωνόταν ότι από το 2002, οι ΗΠΑ δαπανούσαν περίπου 3 με 6 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε «μικρά σχέδια με τα πολιτικά κόμματα και τις ΜΚΟ» στη Βενεζουέλα.

Τα έγγραφα αυτά αποδεικνύουν ότι το χρονικό διάστημα 2007-2009, το ελάχιστα γνωστό γραφείο Δημοκρατίας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εργασίας του ΥΠΕΞ διοχέτευσε τουλάχιστον 4 εκατομμύρια δολάρια σε δημοσιογράφους στη Βολιβία, Νικαράγουα και Βενεζουέλα, μέσω της Pan American Development Foundation (PADF) που έχει έδρα την Ουάσινγκτον αλλά δραστηριοποιείται στη Λατινική Αμερική από 1962.

Μέχρι στιγμής μόνο τα έγγραφα που αφορούν τους δημοσιογράφους της Βενεζουέλας έχουν κυκλοφορήσει και αποδεικνύουν ότι η PADF, συνεργαζόμενη με τις ΜΚΟ της Βενεζουέλας που συνδέονται με την αντιπολίτευση, έχει χρηματιστεί με 700.000 δολάρια για να χορηγήσει επιδόματα σε δημοσιογράφους και να χρηματοδοτήσει δημοσιογραφικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Μέχρι σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει αποκρύψει το ρόλο του στη χρηματοδότηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης της Βενεζουέλας που αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο ισχυρά όπλα της αντιπολίτευσης κατά του προέδρου Ούγκο Τσάβες και της μπολιβαριανής, όπως την αποκαλεί, κίνησής του. Παρά το γεγονός ότι το ποσό των 700.000 δολαρίων, που απαιτεί εγγράφως το αμερικανικό υπουργείο να διατεθεί στην PADF, δε φαίνεται να είναι αστρονομικό, τα μεγάλα κεφάλαια έχουν χρησιμοποιηθεί με στρατηγικό τρόπο στην εξαγορά των καλύτερων μέσων ενημέρωσης της Βενεζουέλας και στην επάνδρωσή τους με νέους δημοσιογράφους.

Αυτό επιτεύχθηκε μέσω της συνεργασίας με τις ΜΚΟ της αντιπολίτευσης, μερικές από τις οποίες επικεντρώνονται πολύ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ωστόσο καμία οργάνωση δεν καθιστά σαφή τη σύνδεσή της με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφού στις επίσημες ιστοσελίδες τους αυτοαποκαλούνται μη κερδοσκοπικές, μη κυβερνητικές πολιτικές οργανώσεις, που είναι ανεξάρτητες και αυτόνομες από τα πολιτικά κόμματα, τα θρησκευτικά ιδρύματα, τους διεθνείς οργανισμούς ή οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Η αποκάλυψη της χρηματοδότησης των ΜΜΕ της Βενεζουέλας από τις ΗΠΑ έρχεται να επιβεβαιώσει έκθεση, που κυκλοφόρησε τον Μάιο από μια κεντροδεξιά ευρωπαϊκή οργάνωση (FRIDE), με την οποία διαπιστωνόταν ότι από το 2002, οι ΗΠΑ δαπανούσαν περίπου 3 με 6 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε «μικρά σχέδια με τα πολιτικά κόμματα και τις ΜΚΟ» στη Βενεζουέλα. Συνεπώς, το δημοσιογραφικό πρόγραμμα της PADF φαίνεται να αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου για την ενδυνάμωση της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα.
.
(το διάβασα εδώ και … δεν μου άρεσε)
.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails