Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Τα λόγια και oι αριθμοί


Επειδή είναι πολλά τα λόγια που γράφονται περί της κρίσης, περί της Ελληνικής οικονομίας και περί της λεγόμενης «πράσινης κυβέρνησης Τσολάκογλου», αλλά δυστυχώς πολύ λιγότεροι οι αριθμοί, θεώρησα καλό να αποτυπώσω μια υποσημείωση από το άρθρο του καθηγητή Θεόδωρου Μαριόλη «Η ζώνη του ευρώ και η διεθνής οικονομική κρίση» που δημοσιεύτηκε στο YouPayYourCrisis (άρθρο που θα έλεγα ότι απαιτεί κάποιο επιστημονικό περί τα οικονομικά υπόβαθρό, αλλά σε κάθε περίπτωση αξίζει να διαβαστεί).


Παρακολουθήστε λοιπόν και τα συμπεράσματα δικά σας:

(a)
Έλλειμμα ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών
2006            11% του ΑΕΠ
2007            14% του ΑΕΠ

1983-85       5 με 10% του ΑΕΠ          (υποτίμηση Εθνικού νομίσματος 15%)
1995-98       3 με 4% του ΑΕΠ            (υποτίμηση Εθνικού νομίσματος 14%)

(b)
Η διεθνής ανταγωνιστικότητα της οικονομίας υποχώρησε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι η πραγματική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία (έναντι 28 εμπορικών εταίρων της χώρας), με βάση τις τιμές καταναλωτή, αυξήθηκε σωρευτικά μεταξύ του 2000 και του 2007 κατά 15%.

(c)
Στην ίδια περίοδο το σχετικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, εκφρασμένο σε κοινό νόμισμα, αυξήθηκε σωρευτικά κατά 20% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 41% στη μεταποίηση (βλ. Τράπεζα της Ελλάδος 2008, σελ. 135).

(d)
Kάτω από το λεγόμενο «όριο της φτώχειας» βρίσκονται περίπου
20% των ελληνικών νοικοκυριών
13% των εργαζομένων
25% των συνταξιούχων
33% των ανέργων
41% των μονογονεϊκών οικογενειών με ένα τουλάχιστον παιδί
(βλ. Τράπεζα της Ελλάδος 2008, σελ. 49).
 .

Ahmadinejad: η Ευρώπη μπορεί να είναι στο πλευρό των ΗΠΑ, αλλά να γνωρίζει ότι η Αμερική είναι σε παρακμή


Ο Mahmoud Ahmadinejad εκτόξευσε σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη που πολλοί το παραγνωρίζουν. Σύμφωνα με το Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «IRNA», ο Ahmadinejad καλεί τη γηραιά ήπειρο να πάψει ν’ αποτελεί δεκανίκι των ΗΠΑ και να εφαρμόσει μια ανεξάρτητη πολιτική απέναντι στο Ιράν.


Μάλιστα, επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Οι Ευρωπαίοι έχουν το δικαίωμα της απόφασης. Μπορούν να είναι στο πλευρό των ΗΠΑ, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε παρακμή και μαζί τους θα συμπαρασύρουν τους συμμάχους τους... Αν μας πλησιάσουν, εμείς τους αναμένουμε με ανοιχτές αγκάλες... Ο κόσμος δεν είναι μόνον η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική. Στη διάσκεψη της NPT (Nuclear_Non-Proliferation_Treaty) συμμετείχαν 180 χώρες που ψήφισαν υπέρ των Ιρανικών προτάσεων κι αυτό δείχνει ποιος στ’ αλήθεια είναι απομονωμένος»

πηγή: σίβυλλα
.



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails