Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2009

Politics μεϊντ ιν γκρής (2)


Ήθελα να συμπληρώσω στο προηγούμενη ανάρτηση ότι κάθε συζήτηση για την Αριστερά δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι υπάρχει και ένα 7 με 8% (του ΚΚΕ) που αποτελεί ένα παγιωμένο αλλά και παγωμένο ποσοστό που δεν έχει καμία απολύτως πολιτική σημασία.

Το ΚΚΕ χρωστάει την ύπαρξή του στην ανοχή της δεξιάς αφού αυτό διαπλέκεται μαζί της σε κάθε ευκαιρία ώστε να του ‘επιτρέπεται’ απλώς να αναπαράγει τον εαυτό του.

Ο βαθύτερος ρόλος αυτού του κόμματος είναι να λειτουργεί ως κυματοθραύστης που πάνω του να συντρίβονται κυριολεκτικά όλες οι προσπάθειες να αρθρωθεί ένας σοβαρός και πραγματικά αποτελεσματικός αριστερός πολιτικός λόγος. Δεν είναι τίποτε άλλο από το μαντρόσκυλο-φρουρός έξω από τις επαύλεις της ‘ολιγαρχίας’ την οποία δήθεν μάχεται.

Χωρίς την αντιδραστική και καταστροφική για το προοδευτικό κίνημα α-πολιτική παρουσία του ΚΚΕ, η Ελληνική αριστερά θα μπορούσε άνετα να απευθύνεται, εδώ και χρόνια – ίσως και αμέσως μετά την μεταπολίτευση, σε μια πολιτική βάση της τάξης του 20%.
.

Politics μεϊντ ιν γκρής


Δεν είμαι πολιτικός αλλά βλέπω και ακούω, επίσης έχω μια αίσθηση της ιστορίας αυτού του τόπου η οποία με βοηθά πότε-πότε να βγάζω συμπεράσματα περί των τεκταινομένων.

Την στιγμή αυτή έχουμε ως γεγονότα την εκλογική επιτυχία του ΛΑΟΣ , μαζί με περίπου δέκα χιλιάδες (10.000) συμπολίτες μας που ψήφισαν Χρυσή Αυγή (!)

Αυτό κατά την ταπεινή μου άποψη σημαίνει ότι το υπερ- ή ακρο- δεξιό ΛΑΟΣ πιέζει από τα δεξιά την ΝΔ με έντονο τρόπο τόσο σε επίπεδο εκλογικής βάσης όσο και επιχειρημάτων αφού αξιοποιεί με απροκάλυπτα δημαγωγικό τρόπο τα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Ο κεντροαριστερός χώρος εκφράζεται καλά από το ΠΑΣΟΚ και τμήματα του ΣΥΝ.

Η υπάρχουσα αριστερά εκφράζεται επίσης ως ένα βαθμό από τον ΣΥΝ. Εδώ έχουμε και ένα 7 με 8% του ΚΚΕ που αποτελεί ένα παγιωμένο αλλά και παγωμένο ποσοστό που δεν έχει καμία απολύτως πολιτική σημασία. (Το ΚΚΕ χρωστάει την ύπαρξή του στην ανοχή της δεξιάς αφού αυτό διαπλέκεται μαζί της σε κάθε ευκαιρία ώστε απλώς να αναπαράγει τον εαυτό του).

Μένει λοιπόν ‘ορφανός’ ο κεντροδεξιός χώρος ο οποίος θεωρείται ότι παραδοσιακά εκφράζεται από την συντηρητική παράταξη και το κόμμα της την ΝΔ.

Η κίνηση που διαφαίνεται ότι επιχειρείται την στιγμή αυτή από τα στελέχη της ΝΔ είναι η πίεση προς τα δεξιά με υιοθέτηση της φρασεολογίας αλλά και των προτεραιοτήτων του ΛΑΟΣ.

Προσπαθούν λοιπόν να διευρύνουν την πολιτική τους επιρροή προς τα δεξιά παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο αφήνουν στην ουσία ολόκληρο το κέντρο στα χέρια του ΠΑΣΟΚ το οποίο αισιόδοξο και έντονα συσπειρωμένο περιμένει να καταλάβει την εξουσία για πολλά χρόνια αν όχι δεκαετίες.
Η κίνηση αυτή αποτελεί κατά την άποψη και την δική μου, καταστροφική κίνηση αυτο-ακύρωσης όσον αφορά στην ΝΔ. (μερικά στελέχη τους το έχουν αντιληφθεί πλήρως).

Αυτό που θα περίμενε κανείς είναι να πιέσει το κόμμα της ΝΔ και προς τα δεξιά αλλά κυρίως προς το κέντρο ώστε να διευρύνει την πολιτική της επιρροή προς μια δεξαμενή πολιτικών δυνάμεων που είναι τεράστια και κοινωνικά ενεργή από συστάσεως του κράτους ! Η δυνατότητα όμως αυτού του προφανούς πολιτικού χειρισμού απλούστατα δεν υπάρχει και δεν υπάρχει για δύο λόγους :

1- Ο ‘χαζός’ Γιώργος έχει ήδη φροντίσει να κλείσει οποιαδήποτε διέξοδο προς τον πολιτικό αυτό δρόμο.

2- Τα ‘υψηλά’ στελέχη της ΝΔ ερωτοτροπούν με ακραίες κοινωνικές και πολιτικές θέσεις και δεν έχουν το επίπεδο, την κουλτούρα και την πολιτική ωριμότητα ώστε να διεκδικήσουν τμήμα του κέντρου. Χαρακτηριστικές είναι οι θέσεις της Θεοδώρας Μητσοτάκη που μετά την κατάπτυστη δημαγωγία περί ασύμμετρων απειλών του 2007 μιλά σήμερα για ‘πάταξη’ της λαθρομετανάστευσης, ‘μέτρα’ ασφάλειας, κατάργηση του ασύλου κλπ. Αυτό το μεγάλο κόμμα καταδικάστηκε από τα μικρά μυαλά που το οδηγούν να τσαλαβουτά στον υπερ-συντηρητισμό, στα νταηλίκια των μαρκογιαννάκηδων και στην απόλυτη απραξία των δελφίνων που έχουν όμως στην ευθύνη τους σημαντικότατα Υπουργεία.
.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails