Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Australia: Η ανατροπή ενός πρωθυπουργού


(αναδημοσίευση από το προφητικό blog macedoine)


Μάιος ήταν όταν ο πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επιβάλει υψηλότερο φόρο στα υπερκέρδη των μεταλλουργικών γιγάντων. Πριν βγει ο Ιούνιος, τον είχαν... "καθαρίσει"! Εκατομμύρια δολάρια ρίχτηκαν για να υλοποιηθεί το σχέδιο ανατροπής του Ραντ. Στην αρχή εμφανίστηκαν δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι μέσα σε δέκα μέρες κατέρρευσε δήθεν η δημοτικότητά του κατά... 13%! Στη συνέχεια εξαγοράστηκαν, εκβιάστηκαν, επηρεάστηκαν οι βουλευτές των Εργατικών. Τον υποχρέωσαν σε παραίτηση και εξέλεξαν ομόφωνα πρωθυπουργό την Γκίλαρντ.

Η πρώτη πράξη της ήταν να καταργήσει ουσιαστικά τον φόρο που σχεδίαζε ο Ραντ. Το πραξικόπημα πέτυχε, αλλά η πραξικοπηματίας χαροπαλεύει...

Ο Κέβιν Ραντ αναγνωριζόταν από τους πάντες ως ένας από τους πλέον επιτυχημένους πρωθυπουργούς στην ιστορία της Αυστραλίας.

Τον Μάιο όμως τόλμησε να τα βάλει με τις γιγαντιαίες μεταλλευτικές εταιρείες της χώρας: ανακοίνωσε την απόφασή του να επιβάλει φόρο 40% στα αστρονομικά υπερκέρδη αυτών των εταιρειών από ένα ύψος και πάνω από το 2012. Τρεις εταιρείες αφορούσε ουσιαστικά αυτός ο φόρος. Τρεις κολοσσούς παγκόσμιων διαστάσεων που όντως βγάζουν μυθώδη κέρδη. Η δεύτερη από αυτές π.χ. είχε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 κέρδη 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Μέσα στα δύο πρώτα χρόνια είσπραξης αυτού του ειδικού φόρου υπολογιζόταν ότι θα εισέρεαν στο δημόσιο ταμείο της Αυστραλίας πάνω από δέκα δισεκατομμύρια δολάρια!

Ο πρωθυπουργός των Εργατικών όμως είχε προφανώς υποτιμήσει τη βιαιότητα και την πολιτική αποτελεσματικότητα της αντίστασης που θα πρόβαλλαν οι "βαρόνοι των μεταλλωρυχείων".

Η υποτίμηση αυτή στάθηκε μοιραία για την πολιτική του καριέρα.
Αμέσως έθεσαν σε κίνηση τους μηχανισμούς ανατροπής του. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, το κεφάλι του "εκλεκτού του λαού" πρωθυπουργού κυλούσε στο χώμα...
και όλοι γιόρταζαν την εκλογή της (a)gap y menis εβραιοπούλας.
.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails