Ο Ανδρέας Μιαούλης στο πλοίο "Κως", Peter von Hess, 1824
Έχω ήδη γράψει πολλά σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, την καταγωγή τους αλλά και τις αιτίες τους που είναι τόσο προφανείς που καμιά φορά περνούν μπροστά από τα μάτια μας χωρίς να τους δίνουμε την σημασία που τους πρέπει.
Στα πλαίσια αυτής της αναζήτησης του αντικειμενικού αλλά και σε μια προσπάθεια να δω – και να μοιραστώ με όποιον με διαβάσει – περισσότερο νηφάλια βασισμένος σε όχι και τόσο μακρινές ιστορικές προβολές την ουσία του προβλήματος που μας κατατρέχει, δηλαδή του δημόσιου χρέους, συγκέντρωσα και εκθέτω δύο κλασικά παραδείγματα δανεισμού. Ένα του Φεβρουαρίου 1824 και ένα στις αρχές του 1825.
Όλοι θυμόμαστε από το σχολείο ότι την έναρξη του απελευθερωτικού μας αγώνα οι ξένοι (Άγγλοι, Γάλλοι κλπ) δεν την είδαν με καλό μάτι. Όταν όμως συνειδητοποίησαν ότι τα κινήματα απελευθέρωσης των Βαλκανίων είχαν ιδιαίτερα ισχυρό κοινωνικό – λαϊκό έρεισμα και αναγνωρίζοντας επίσης την ξεκάθαρη ιστορική ανάγκη ‘αντικατάστασης’ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από άλλα πολιτικά – οικονομικά σχήματα, άλλαξαν συμπεριφορά και πρόσφεραν την υποστήριξή τους προσπαθώντας ταυτόχρονα με θεμιτά και αθέμιτα μέσα να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους στην Βαλκανική.
Στα πλαίσια αυτής της υποστήριξης τον Φεβρουάριο του 1824 οι χρηματιστές του Λονδίνου μας έδωσαν δάνειο, μετά από άδεια της βουλής των Λόρδων, οκτακόσιες χιλιάδες (800.000) λίρες (1 λίρα = 25 χρυσά φράγκα), από τις οποίες μετά από ‘έξοδα εγγυήσεων’, ‘προμήθειες’, ‘εξασφαλίσεις’, δηλαδή κοντολογίς μετά από κάθε είδους τοκογλυφικό τερτίπι, έφτασαν τελικά στην χώρα μας 308.000 σε μετρητά και 11.900 λίρες σε πολεμοφόδια. Για τα χρήματα αυτά μπήκαν – φυσικά – εγγύηση και οι εθνικές μας γαίες.
Ένα χρόνο αργότερα παίρναμε το δεύτερό μας εξωτερικό δάνειο δύο εκατομμύρια (2.000.000) λίρες από τις οποίες όμως έφτασαν στην χώρα μας οι 232.558 λίρες (!) Αυτή την φορά οι Άγγλοι χρηματιστές μας λήστεψαν για τα καλά.
Έτσι στο τέλος του 1826 η χώρα βρέθηκε χρεωμένη με ιδιαίτερα επαχθείς όρους για το ποσό των δύο εκατομμυρίων οκτακοσίων χιλιάδων (2.800.000) λιρών – περίπου 70 εκατομμύρια χρυσά φράγκα. Από τα χρήματα αυτά έφτασαν στην χώρα μας 550.558 λίρες.
Τα Αγγλικά ‘δάνεια’ μαζί με την αδίσταχτη αναμόχλευση από τους Βρετανούς και άλλους των εσωτερικών αντιθέσεων (Κοτζαμπάσηδες, Υδραίοι, Αγγλόφιλοι κλπ) έσυραν το νεοϊδρυθέν κράτος στον πρώτο του εμφύλιο (με αποκορύφωμα τη πυρπόληση του Ελληνικού Στόλου την 1η Αυγ. 1831 από τον Ανδρέα Μιαούλη !) και υποθήκευσαν το μέλλον του αποτελώντας τις απαρχές της μακράς κοινωνικής και οικονομικής εξάρτησης αλλά και της πλήρους – έως και σήμερα - πολιτικής υποτέλειας.
Αναφορές :
Π. Γουλιέλμος – Νεοελληνική πραγματικότητα, 1976
Βερναρδάκης Δ. – Καποδίστριας και Όθων, 1875
Κορδάτος – Εισαγωγή στην ιστορία της Ελληνικής Κεφαλαιοκρατίας, 1930
Άλλες αναφορές στο Blog :
Πώς μας πούλησαν και μας αγόρασαν, του Γιώργου Δελαστίκ
οι τρείς ... χάριτες
Νέα Δημοκρατία : μας είχε καταστρέψει από πολύ νωρίς …
Ποιος είναι τελικά ο κεφάλας ; Ο Γάιδαρος ή ο Πετεινός ;
Mια εξεταστική θα μας σώσει
Η ιδιόρρυθμη Δημοκρατία της Δύσης
Διμερές η Ευρωπαϊκό ; Ευρώπη ή Εθνικισμοί ; Παρελθόν ή Μέλλον ; Αξιοπρέπεια ή Ντροπή ;
Λεφτές απορίες 2 … (ή … δεν 'γε(ν)νιέται' αλλά ‘γίνεται’ Έλληνας ο Daniel Kon Bendit)
Λεφτές Απορίες …
An answer ... please ... !
Η Κίνα τρομοκρατεί τις Βρυξέλλες
Οι ενοχλητικοί παρίες
Τι είν΄ η Οικονομία μας ;
Οικονομικά Ίμια
G. Sachs: Ρυθμιστής για Ελλάδα η Moody΄s ελέω ΕΚΤ
Δεν φταίει το spread, εμείς φταίμε ...
Άρα ;
.