Οικονομία - Πολιτική - Επιστήμη
--- Μια φιλική πλατφόρμα παρουσίασης και ανταλλαγής ειδήσεων και ιδεών.
Το e-mail του blog: grsail@gmail.com
Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011
Όλες οι πυρηνικές εκρήξεις 1945 έως 1998
Το παραπάνω τρομακτικό video το βρήκα στον πιτσιρίκο
Πρόκειται για 2.053 εκρήξεις που μόλυναν σχεδόν όλο το εύρος του πλανήτη και κατανέμονται ανά χώρα όπως παρακάτω:
45 -Αγγλία
210 -Γαλλία
1032 -ΗΠΑ
4 -Ινδία
45 -Κίνα
2 -Πακιστάν
715 -Ρωσία
.
Candide
εξαπατημένοι φιλόσοφοι που φωνάζετε ‘όλα είναι καλά’
βιαστείτε, συλλογιστείτε αυτά τα φοβερά χαλάσματα
αυτά τα συντρίμμια, αυτά τα θραύσματα, αυτές τις άτυχες στάχτες,
αυτές τις γυναίκες, αυτά τα παιδιά που σωριάζονται το ένα πάνω στο άλλο,
σε αυτά τα σπασμένα μάρμαρα αυτά τα σπασμένα μέλη
εκατό χιλιάδες άτυχοι που τους ρούφηξε η γη (...)
στα ουρλιαχτά από τις φωνές τους που σβήνουν,
στο τρομακτικό θέαμα της τέφρας τους που καπνίζει,
θα πείτε: ‘Αυτό είναι το αποτέλεσμα των αιώνιων νόμων
που από ένα Θεό ελεύθερο και καλό δείχνουν την επιλογή ’;
θα πείτε, βλέποντας αυτές τις στρατιές των θυμάτων: ‘Ο Θεός εκδικήθηκε, ο θάνατός τους είναι το τίμημα για τα εγκλήματά τους’;
ποιο έγκλημα, ποια αμαρτία έκαναν αυτά τα παιδιά;... ‘Αν είναι εδώ ο καλύτερος από τους δυνατούς κόσμος, τι είναι λοιπόν οι άλλοι;’
Αυτά έγραφε στο «Candide» ο Βολταίρος, παρατηρώντας την Λισαβόνα κατεστραμμένη από το τρομερό τσουνάμι και τον πανίσχυρο σεισμό του 1755. Αναφέρθηκε σε ένα άρθρο του Franck Nouchi στην εφημερίδα Le Monde που το βρήκα εδώ.
Η πλέον έντονη σκηνή που είδα από όλα όσα παρακολούθησα και διάβασα, ήταν η φιγούρα ενός ηλικιωμένου Γιαπωνέζου που ακολουθούμενος από την γυναίκα του, φώναζε σπαραχτικά το όνομα του γιού του μέσα στα έρημα χαλάσματα.
.
Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, λέει σύμβουλος της κυβέρνησης Μέρκελ.
Αυξάνονται οι φωνές στη Γερμανία που ζητούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της για να ξεπεράσει την κρίση, παρά την ευνοϊκή απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, δήλωσε την Παρασκευή ένας από τους οικονομικούς συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης.
Η απόφαση της Συνόδου δεν αποτελεί παρά μία ανάσα για την Ελλάδα, είπε το μέλος του γερμανικού συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων Lars Feld, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Reuters. «Στην κατάσταση που βρίσκεται αυτή την στιγμή η Ελλάδα, δύσκολα μόνο θα τα καταφέρει χωρίς αναδιάρθρωση. Η απόφαση του περασμένου Σαββατοκύριακου έδωσε στους Έλληνες μία ανάσα [...] θα τους δώσει λίγο χρόνο», είπε ο κ. Φέλντ, απευθύνοντας έκκληση να ξεκινήσουν συνομιλίες με ιδιώτες δανειστές.
«Για να συμμετάσχουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι σε αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας, θα πρέπει να υπάρξει γρήγορα δράση και να γίνει αναδιάρθρωση ακόμα και φέτος ή στο πρώτο εξάμηνο του 2012», συμπλήρωσε. Το ελληνικό χρέος δεν θα αρχίσει να υποχωρεί πριν από το 2016 και αυτό αποτελεί «σχετικά αισιόδοξο σενάριο», σημείωσε.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώνει ετησίως 8-9% του ΑΕΠ της για τόκους, περικόπτοντας παράλληλα προσωπικό στο Δημόσιο. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς πολιτικές αντιπαραθέσεις. Τα πράγματα επομένως θα είναι πολύ δύσκολα», υπογράμμισε. Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών Hans-Peter Keitel.
«Όπως διαπιστώνει κανείς από την εξέλιξη των επιτοκίων, η αγορά έχει ήδη ενσωματώσει τη συμμετοχή των ιδιωτών στα χρέη. Δεν χρειάζεται να περιμένει η Ελλάδα μέχρι το 2013 για να προχωρήσει σε μια οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση, αλλά πρέπει να το κάνει το συντομότερο δυνατό. Αυτό αφορά όλους τους ιδιώτες πιστωτές και μπορεί αλλά και πρέπει να ρυθμιστεί συμβατικά» είχε πει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Είναι προφανές, πλέον, όπως προκύπτει και από παλαιότερες παρεμβάσεις, ότι υπάρχει ένα ισχυρό «λόμπι» στη Γερμανία που πιέζει για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Επισήμως, βεβαίως, αυτό το ενδεχόμενο διαψεύδεται κατηγορηματικά, ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι στο παρασκήνιο γίνονται αρκετές συζητήσεις γι' αυτό. Άλλωστε, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε μιλήσει σε επιτροπή της γερμανικής βουλής, φέρεται να είχε δηλώσει αμέσως μετά πως δεν μπορεί να δοθεί απάντηση σο ερώτημα αν η Ελλάδα χρειάζεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση.
Στο θέμα της αναδιάρθρωσης είχε αναφερθεί και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ: «Δεν υπάρχει ούτε ένας οικονομολόγος στον κόσμο που να πιστεύει ότι η Ελλάδα, ίσως και η Πορτογαλία θα αποφύγουν μια τέτοια αναδιάρθρωση», είχε πει, σε συνέντευξή του στη Suddeutsche Zeitung. «Όταν χώρες, όπως Ελλάδα και Πορτογαλία, αναγκάζονται να δανείζονται με επιτόκια πάνω από 7% όπως συμβαίνει τώρα, δεν θα αντέξουν αυτό το δυσβάστακτο χρέος ακόμα και αν δανείζονται με μηδενικό επιτόκιο», είχε επισημάνει.
[ σημ. grsail: ακόμη και οι ξένοι το κατάλαβαν και πιέζουν, τα δικά μας πουλημένα και Τραπεζόπληκτα τομάρια πότε επί τέλους θα αποφασίσουν να υποστηρίξουν το μέλλον και τα συμφέροντα της χώρας; Είμαστε παγιδευμένοι μεταξύ πλεονάσματος (βάρους) αντιπροέδρου και ελλείμματος (νοημοσύνης και τιμιότητας) προέδρου … Αλί ! ]
.
UN προς Libya ... Είναι πολύ το πετρέλαιο ...
Λιβύη, λίμνη Quem El Ma
Φαίνεται ότι η Δύση (EE και ΗΠΑ) αφού άφησε συνειδητά να ενταθεί η διαμάχη στην Λιβύη σε εκτός ελέγχου επίπεδα μην παίρνοντας καμία πρωτοβουλία και χωρίς να υπάρξει από την πλευρά της καμία ουσιαστική διπλωματική προσπάθεια για ειρηνική επίλυση του προβλήματος, έρχεται τώρα με ένα κατάπτυστο και επικίνδυνο για ολόκληρη την περιοχή ψήφισμα που, μεταξύ άλλων, εμπεριέχει και την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, και στην ουσία, κηρύσσει τον πόλεμο στην Λιβύη.
Συνδυάζοντάς το γεγονός με την προ-προηγούμενη ανάρτησή μου καταλαβαίνω τα παρακάτω:
(01)Προσωπική νίκη της Clinton επί της άποψης Obama για μη επέμβαση, κακό πολύ κακό σημάδι για τις εσωτερικές εξελίξεις και την μελλοντική πορεία των ΗΠΑ
(02)Περίεργη (και επαναλαμβανόμενη) σύμπνοια μεταξύ Ην. Βασιλείου και Γαλλίας υπό το αυτοκρατορικό βλέμμα των ΗΠΑ (5 από τα 15 μέλη, η Γερμανία, Ρωσία, Βραζιλία, Κίνα και Ινδία απείχαν από την ψηφοφορία). Μήπως αυτό σημαίνει ότι εκτός της κρίσης του ευρώ στην ΕΕ σοβεί κα μια, σοβαρότερη ίσως, κρίση φυγόκεντρων πολιτικών δυνάμεων που υπονομεύουν (ίσως τελεσίδικα) την Ευρωπαϊκή ενοποίηση;
(03)Φανταστείτε ένα μελλοντικό καθεστώς στην Λιβύη – χωρίς τον Καντάφι – που θα έχει όμως επιβληθεί με την δύναμη των όπλων της Δύσης. Πόση δημοκρατική γνησιότητα και πόση πολιτική σταθερότητα θα το χαρακτηρίζει άραγε; Σίγουρα όχι πολλή. Η εξέλιξη αυτή ίσως χαρακτηρίσει όλες τις εξεγέρσεις στο βόρειο Αφρικανικό τόξο, σχετικά είχα γράψει εδώ.
(04)Ιδιαίτερα έντονη είναι η υποκρισία που χαρακτηρίζει το όλο εγχειρήμα αφού υποτίθεται ότι στις στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συμμετέχουν το Ην. Βασίλειο, η Γαλλία και το Κατάρ (!) με πιθανή βοήθεια τους πάντα πρόθυμους και όλο και περισσότερο αντιπαθητικούς Νορβηγούς. (Η ‘βοήθεια’ από τις ΗΠΑ θα έλθει μάλλον αργότερα για να ... σώσει την κατάσταση).
(05)Και κάτι τελευταίο: είναι πολύ το πετρέλαιο παιδιά !
Ότι έγραψα παραπάνω είναι αρνητικό και απαισιόδοξο οπότε μακάρι να διαψευστώ αλλά … δεν το βλέπω.
.
Cruelty-Vice-Greed
Σκληρότητα-Κακία-Απληστία. Αυτά νιώθω κοιτάζοντας την φωτογραφία της Hillary Clinton η οποία επιμένει έντονα εδώ και πολλές ημέρες πιέζοντας - ευτυχώς χωρίς επιτυχία - για στρατιωτικού τύπου επέμβαση στην Λιβύη τόσο τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Tom Donilon όσο και τον υπουργό άμυνας Robert Gates.
Φαίνεται ότι οι κύκλοι των γερακιών με τους οποίους συναγελάζεται η Clinton είναι αδύνατον να καταλάβουν ότι μία στρατιωτική επέμβαση την στιγμή αυτή ίσως λειτουργούσε ως σπίθα που θα άναβε μια αφάνταστα μεγαλύτερη φωτιά στην περιοχή.
Επί πλέον η Hillary δήλωσε σε συνέντευξη στον Wolf Blitzer ότι δεν θα παραμείνει στο πόστο της σε περίπτωση δεύτερης θητείας του Obama. Λέτε να πηγαίνει για πρόεδρος η κυρία; Αλίμονό μας ! Πάντως οι ανούσιες πορείες θριάμβου της στην πλατεία Tahrir και στην Τυνησία κάτι τέτοιο προαναγγέλλουν. Μήπως - τηρουμένων βέβαια των αναλογιών - σας θυμίζει την δική μας γνωστή και μη εξαιρετέα Θεοδώρα; Ή μήπως η μία είναι θλιβερή καρικατούρα της άλλης;
ΥΓ. Όπως μόλις διάβασα στους New York Times τα Ηνωμένα έθνη ενέκριναν την επιβολή ζώνης περιορισμού πτήσεων στην Λιβύη. Είναι ένα μέτρο που θα σώσει ζωές ή θα προκαλέσει πολά άσχημα και ανεπανόρθωτα στην περιοχή; Επί πλέον, ίσως να αποτελεί και μια προσωπική νίκη της Clinton επί του Obama στο ζήτημα αυτό. Δεν μου αρέσει. Δεν μου αρέσει καθόλου ...
.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)