Λιβύη, λίμνη Quem El Ma
Φαίνεται ότι η Δύση (EE και ΗΠΑ) αφού άφησε συνειδητά να ενταθεί η διαμάχη στην Λιβύη σε εκτός ελέγχου επίπεδα μην παίρνοντας καμία πρωτοβουλία και χωρίς να υπάρξει από την πλευρά της καμία ουσιαστική διπλωματική προσπάθεια για ειρηνική επίλυση του προβλήματος, έρχεται τώρα με ένα κατάπτυστο και επικίνδυνο για ολόκληρη την περιοχή ψήφισμα που, μεταξύ άλλων, εμπεριέχει και την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, και στην ουσία, κηρύσσει τον πόλεμο στην Λιβύη.
Συνδυάζοντάς το γεγονός με την προ-προηγούμενη ανάρτησή μου καταλαβαίνω τα παρακάτω:
(01)Προσωπική νίκη της Clinton επί της άποψης Obama για μη επέμβαση, κακό πολύ κακό σημάδι για τις εσωτερικές εξελίξεις και την μελλοντική πορεία των ΗΠΑ
(02)Περίεργη (και επαναλαμβανόμενη) σύμπνοια μεταξύ Ην. Βασιλείου και Γαλλίας υπό το αυτοκρατορικό βλέμμα των ΗΠΑ (5 από τα 15 μέλη, η Γερμανία, Ρωσία, Βραζιλία, Κίνα και Ινδία απείχαν από την ψηφοφορία). Μήπως αυτό σημαίνει ότι εκτός της κρίσης του ευρώ στην ΕΕ σοβεί κα μια, σοβαρότερη ίσως, κρίση φυγόκεντρων πολιτικών δυνάμεων που υπονομεύουν (ίσως τελεσίδικα) την Ευρωπαϊκή ενοποίηση;
(03)Φανταστείτε ένα μελλοντικό καθεστώς στην Λιβύη – χωρίς τον Καντάφι – που θα έχει όμως επιβληθεί με την δύναμη των όπλων της Δύσης. Πόση δημοκρατική γνησιότητα και πόση πολιτική σταθερότητα θα το χαρακτηρίζει άραγε; Σίγουρα όχι πολλή. Η εξέλιξη αυτή ίσως χαρακτηρίσει όλες τις εξεγέρσεις στο βόρειο Αφρικανικό τόξο, σχετικά είχα γράψει εδώ.
(04)Ιδιαίτερα έντονη είναι η υποκρισία που χαρακτηρίζει το όλο εγχειρήμα αφού υποτίθεται ότι στις στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συμμετέχουν το Ην. Βασίλειο, η Γαλλία και το Κατάρ (!) με πιθανή βοήθεια τους πάντα πρόθυμους και όλο και περισσότερο αντιπαθητικούς Νορβηγούς. (Η ‘βοήθεια’ από τις ΗΠΑ θα έλθει μάλλον αργότερα για να ... σώσει την κατάσταση).
(05)Και κάτι τελευταίο: είναι πολύ το πετρέλαιο παιδιά !
Ότι έγραψα παραπάνω είναι αρνητικό και απαισιόδοξο οπότε μακάρι να διαψευστώ αλλά … δεν το βλέπω.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου