Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Ασύστολη κοροϊδία



Είναι βαθύτατη η θλίψη που μπορεί να αισθάνεται σήμερα κάθε συνειδητοποιημένος Έλληνας πολίτης μετά την παρακάτω δήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του, τόσο στην Χίλαρυ Κλίντον, όσο και στον Πρόεδρο Ομπάμα, διότι «είναι δίπλα μας σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα».

Ίσως ο Πρόεδρος να παραβλέπει, κάτω από την πίεση της ευθύνης και των απαιτητικών καθηκόντων του βέβαια, ότι τα λεγόμενά του δεσμεύουν τους Έλληνες πολίτες.

Πραγματικά, θα ήθελα να εξηγούσε κάποιος σε όλους εμάς τους «ανώνυμους» Έλληνες που έχουμε όμως και όνομα και επίθετο και που συντηρούμε με τους κόπους μας τα προεδρικά μέγαρα μαζί με ένα τεράστιο όσο και άχρηστο πολιτικό εποικοδόμημα, σε τι ακριβώς «είναι δίπλα μας» η υπουργός και ο πρόεδρος των ΗΠΑ.  Σε τί;
.

Για να μην ξεχνάμε πόσο άνανδρο και κατάπτυστο είναι το Ισραηλινό ψευτοκράτος


Μακριά από τα προϊόντα της Γερμανικής LIDL !



Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου τροφίμων - ΕΦΕΤ εξέδωσε, ανακοίνωση (14.11.2011) στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Σε συνέχεια ερωτημάτων από καταναλωτές καθώς και δημοσιευμάτων που αφορούν στην ανάκληση προϊόντων κιμά από βοδινό κρέας, προέλευσης Γερμανίας, τα οποία διακινήθηκαν από την εταιρεία «Lidl Hellas» (βλ. σχετικό .Δελτίο Τύπου 01.07.2011), ο ΕΦΕΤ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα κάτωθι:
- Τα προϊόντα κιμά από βοδινό κρέας, προέλευσης Γερμανίας, τα οποία αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ στις 01.07.2011 και τα οποία διακινήθηκαν από την εταιρεία «Lidl Hellas», επιμολυσμένα με το παθογόνο βακτήριο Escherichia coli Ο157 (σσ. πρόκειται για το γνωστό εξαιρετικά επικίνδυνο βακτήριο e-coli), αποτελούν παράγοντα κινδύνου για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα και με σχετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου Ελέγχου Τροφίμων του ΕΦΕΤ (ΕΣΕΤ), επικυρωμένη από το Διοικητικό του Συμβούλιο (απόφαση 1459/11.07.2011).
- Η συγκέντρωση των ανωτέρω προϊόντων γίνεται σε συγκεκριμένους αποθηκευτικούς χώρους της εταιρείας «Lidl Hellas» σε Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Θήβα και Πάτρα. Η περαιτέρω διαχείρισή των (όπως κατάσχεση, καταστροφή, επαναποστολή κ.α.) θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με όσα ορίζονται στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Η συνολική ποσότητα, η οποία έχει δεσμευτεί ανέρχεται στα 3401 τεμάχια και για τα δύο προϊόντα. Σημειώνεται ότι σε καμία περίπτωση τα τρόφιμα αυτά ως μη ασφαλή δεν διακινούνται τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στην αγορά οιασδήποτε άλλης χώρας. Σχετικά
έχει ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.»

Επειδή υπήρξε και κάποιο περίπλοκο, ενδιαφέρον αλλά και διδακτικό παρασκήνιο, που σχετίζεται με τα αντανακλαστικά κάποιων Ελληνικών υπηρεσιών προστασίας των πολιτών αλλά και με το ύφος, το ήθος και την συμπεριφορά της Lidl, αν ενδιαφέρεστε, διαβάστε και εδώ.
.

Περί ευρωομολόγων και πάλι



Στις 27 Δεκεβρίου 2010 έγραφα τα παρακάτω, στο μικρό σημείωμα «Περί Ευρωομολόγων», προσθέτω σήμερα και λόγω της επικαιρότητας, μια τρίτη παράγραφο:

Τρία επιχειρήματα υπέρ του ευρωομολόγου:

-         Ένα ομόλογο με την εγγύηση της Ένωσης θα είναι λιγότερο εκτεθειμένο στην κερδοσκοπία και θα έχει χαμηλότερη απόδοση για τους αγοραστές του, δηλαδή χαμηλότερο επιτόκιο και δεν θα επιβαρύνονται υπερβολικά (σσ. από τον δανεισμό) οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών.

-         Η Ευρωζώνη θα γίνει πιο ελκυστικός τόπος χρηματικών επενδύσεων, τα ευρωπαϊκά ομόλογα θα ανταγωνίζονται τα ομοσπονδιακά ομόλογα των ΗΠΑ στη διεθνή αγορά, το ευρώ θα αποκτήσει μεγαλύτερη σταθερότητα και θα ενισχύσει τη θέση του ως νόμισμα στο οποίο τοποθετούν τα κράτη τα αποθέματά τους.

-         Με το ευρωομόλογο θα συνδεθούν οπωσδήποτε ρυθμίσεις διαχείρισής του, κι έτσι θα ενισχυθεί η συνοχή της Ένωσης. Επιπλέον, αν και το ομόλογο θα εκδοθεί για τις ανάγκες των κρατών μελών, σύντομα, αφού θα υπάρχει, η χρήση του θα επεκταθεί για επενδύσεις σε ενωσιακό επίπεδο, σαν τα «δίκτυα» που είχε προτείνει ο Ζακ  Ντελόρ, όταν ήταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτό θα απαιτήσει σταδιακά αύξηση του προϋπολογισμού (σσ. της ΕΕ) κ.ο.κ.

Δύο επιχειρήματα κατά:

-         Ένα ομόλογο που το εκδίδουν όλες οι χώρες μαζί, θα έχει επιτόκιο που θα αντανακλά ακριβώς αυτόν τον συνδυασμό, και επομένως θα είναι υψηλότερο από το επιτόκιο που πληρώνουν σήμερα π.χ. η Γερμανία, η Ολλανδία, η Δανία ή η Αυστρία. Αυτές οι χώρες λοιπόν θα επιβαρύνονται περισσότερο από όσο τώρα, για να στηρίξουν τον δανεισμό κρατών σαν την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

-         Το σχετικά χαμηλό επιτόκιο των ευρωπαϊκών ομολόγων θα είναι κίνητρο γι’ αυτές τις χώρες (σσ. δηλ. τις δανειζόμενες) να πάψουν να τηρούν δημοσιονομική πειθαρχία. Θα συνεχίσουν να δανείζονται ακόμα περισσότερο, και στο τέλος η κρίση χρέους που θέλει να καταπολεμήσει το ευρωομόλογο θα επανέλθει.

Και κάτι ακόμα:

Αν μια πιθανή λύση με ευρωομόλογα, που να αφορά βέβαια συνολικά στην κρίση χρέους και όχι μόνο το Ελληνικό ζήτημα, δεν εμπεριέχει και την συμμετοχή των ιδιωτών (δηλαδή την απώλεια κάποιου τμήματος των απολαβών τους από ομόλογα = «κούρεμα») τότε πρόκειται απλώς για μια μορφή απάτης, για ένα μέτρο αναποτελεσματικό και άδικο για ολόκληρη την Ευρώπη. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι τα βάρη των διορθωτικών κινήσεων για την Ευρωπαϊκή οικονομία και της στήριξης των τραπεζών θα τα αναλάβουν και πάλι αποκλειστικά οι κρατικοί προϋπολογισμοί δηλαδή οι Ευρωπαίοι πολίτες, το «Ευρωπαϊκό Δημόσιο» - αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν τέτοιον όρο. Αν και δεν είμαι οικονομολόγος, νομίζω ότι θα είναι -και πάλι- έτσι, σαν να πολεμούμε το χρέος με άλλο χρέος. Δηλαδή αναποτελεσματικές τρύπες στο νερό.
.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails