Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

TED, Gapminder και ανοικτά δεδομένα


Οι περισσότεροι θα γνωρίζετε τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό TED ο οποίος διοργανώνει events και διαλέξεις από προικισμένα άτομα κάθε σχεδόν ειδικότητας, τα βιντεοσκοπεί και τα διαθέτει ελεύθερα στο δίκτυο. To site είναι το www.ted.org .
Περιπλανώμενος στην τεράστια βάση δεδομένων του, βρήκα την εξαιρετική παρουσίαση του Hans Rosling που μπορείτε και εσείς να την δείτε εδώ . Το θέμα της είναι η αξιοποίηση των στατιστικών και άλλων δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο με ανοικτό και αφιλοκερδή τρόπο, ώστε να είναι δυνατή η παραστατική παρουσίαση στατιστικών στοιχείων και συμπερασμάτων που να είναι χρήσιμα όχι μόνο ως πολυτιμότατο εκπαιδευτικό υλικό αλλά και ως ένα απόλυτα αξιόπιστο και φοβερά αποτελεσματικό εργαλείο λήψης αποφάσεων.
Για τον σκοπό αυτό ο Hans Rosling έφτιαξε μια εφαρμογή που λειτουργεί διαδικτυακά, λέγεται Gapminder και μπορείτε να την βρείτε εδώ www.gapminder.org . Η εφαρμογή καθ' αυτή είναι τόσο χρήσιμη και εντυπωσιακή που μπορεί κάποιος να αφιερώσει, πριν καν το καταλάβει, ώρες ολόκληρες «παίζοντας» με διάφορες εκδοχές και παρουσιάσεις στοιχείων.
Προς το τέλος της παρουσίασής του ο Rosling δείχνει, με τον πλέον απτό και άμεσο τρόπο, την σύγκλιση (προς ελαχιστοποίηση) που παρουσιάζει ο δείκτης γονιμότητας (fertility rate) ανά τον κόσμο, η οποία, για λόγους που θα μας εξηγήσουν φαντάζομαι σύντομα οι ανθρωπολόγοι, είναι πολύ εντονότερη από την σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου. Ειδικά αυτό το τμήμα της παρουσίασης μου άρεσε και γιατί λειτούργησε σαν μια επιβεβαίωση των στοιχείων που είχα παρουσιάσει σε μια ανάρτησή μου με τίτλο Θα χωράμε όλοι στην Γη; τον Απρίλιο του 2009.
.

Πολύ άγρια αυτή η "υπουργός" περιβάλλοντος ...


«Διορία μέχρι τις 22 Νοεμβρίου δίνει η υπουργός Περιβάλλοντος στην πλοιοκτήτρια εταιρία του Sea Diamond, προκειμένου να υποβάλει σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για την παρακολούθηση της περιβαλλοντικής κατάστασης στα Φυρά της Σαντορίνης.»

Πρόκειται για την πλέον γελοία είδηση που διάβασα τους τελευταίους μήνες … «διορία» για υποβολή σχεδίου (χα) και χρονοδιαγράμματος (χα χα) δίνει η «υπουργός». Για ανέλκυση - όπως οφείλει η πλοιοκτήτρια - κουβέντα. Υπενθυμίζω ότι τα σαΐνια άφησαν το σκάφος Sea Diamond να βουλιάξει στα βαθιά ενώ μπορούσε να προσαράξει στα ρηχά και μετά να απομακρυνθεί με κάποιο τρόπο. Σαν να μην έφτανε αυτό κατηγόρησαν το Ελληνικό Δημόσιο ότι εξέδωσε λανθασμένους ναυτικούς χάρτες οπότε και το σκάφος «έπεσε στην ξέρα» παρ’ όλο που και το πλέον αρχάριο καπετανάκι ξέρει ότι εκεί δεν υπάρχει ξέρα. Η «ξέρα» ήταν τον ίδιο το νησί !
Σε ναυτική και περιβαλλοντικά ευαίσθητη χώρα ζούμε, όλοι το γνωρίζουμε εκτός της κυρίας «υπουργού».

Στην άνω φωτο βλέπετε τον χάρτη της περιοχής, στην κάτω φαίνεται αμυδρά η … ξέρα.


.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails