Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010

John Metaxas - la Poupée qui fait ... NON !Τι πραγματικά συνέβη στην οικία του Ιωάννη Μεταξά τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940; Ο πιτσιρίκος ανοίγει τα αρχεία του Φόρεϊν Όφις και αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια. 


Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που γιορτάζει την είσοδό της στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - οι υπόλοιπες χώρες γιορτάζουν το τέλος του πολέμου. Βέβαια, αυτό έχει μια λογική εξήγηση: μιας και λέμε σε όλους «ΝΑΙ», γιορτάζουμε τη μια φορά που είπαμε «ΟΧΙ».(από ένα γουστόζικο κείμενο του πιτσιρίκου, ολόκληρο εδώ)
.

Το σακίδιο, η δίκη των έξι και μία ζαρντινιέρα


Πώς να λειτουργήσει η Δημοκρατία χωρίς Δικαιοσύνη; Και πώς να πάψει η διαφθορά όταν οι κεντρικοί θεσμοί απαξιώνουν την Κοινωνία;

[ Αθώοι κρίθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης οι αστυνομικοί που «φόρτωσαν» ένα σακίδιο με βόμβες μολότοφ στον«φοιτητή με τις πιτζάμες» το Δεκέμβρη του 2009 στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της πορείας για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. ]

Αυτή η είδηση μου έδωσε την αφορμή να γράψω το παρακάτω κείμενο, σκεπτόμενος ότι η Ελληνική «δικαιοσύνη» λειτουργεί μόνο εκεί που δεν χρειάζεται, εκεί όπου υπάρχει η αλαζονεία της εξουσίας και εκεί όπου υπάρχουν σκοπιμότητες. Μόνον. Πουθενά αλλού !
Οι δήθεν «λειτουργοί» δεν είναι παρά αχόρταγοι άρπαγες και - στην ουσία - βιαστές των θεσμών και της Δικαιοσύνης. Έτσι θα τιτλοφορούσα τον παρακμιακό εσμό που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί και λειτουργεί την Δικαιοσύνη στην χώρα μας.
Η τελευταία τραγική κωμωδία με την αναψηλάφηση της δίκης των έξι από τον Άρειο Πάγο και την "αθώωση των κατηγορουμένων" μεταξύ των άλλων και λόγω παραγραφής (!), είναι απλώς ένα επιπρόσθετο σήμα της βαθύτατης σήψης που χαρακτηρίζει τόσο τον θεσμό καθ' αυτόν όσο και τα πρόσωπα που υποτίθεται ότι τον πραγματώνουν.
Οι μοσχοαναθρεμένοι και αμέριμνοι μέσα στον αποστειρωμένο κόσμο τους (που θυμίζει έντονα την χυδαία χλίδα των τελευταίων ημερών της Ρώμης), ανώτατοι δικαστές αφού έχασαν την επαφή τους με οποιοδήποτε επίπεδο ηθικής, αφού καταράκωσαν κάθε έννοια σεμνότητας, κατάφεραν και να αναρριχηθούν στις πλέον ψηλές κορυφές της ασυγχώρητης αλαζονείας αξιώνοντας να ξαναγράψουν την ιστορία με όρους μίζερων δικολάβων. Αποτελεί βαθύτατο ατόπημα που σημαδεύει ολόκληρη την γενιά των Ελλήνων νομικών και δικαστών η ανόητη και άκαιρη (αλλά και με τόση ανεξήγητη σπουδή) αναψηλάφηση, που ξεπερνά σε έπαρση και εσωτερική βρωμιά ακόμη και την πλέον αποτρόπαια ύβρη. Ύβρη που γίνεται πιο παγερή και προκλητικότερη όταν οι ζαρντινιέρες, τα ψευδή στοιχεία, η βία και κάθε είδους αυθαιρεσίες από τους «δικούς τους», τους συναδέλφους των κορκονέων, παραμένουν ατιμώρητες. Αιδώς !


Η πύραυλοι του NATO θα κοιτούν την Περσία αλλά θα βλέπουν την Κίνα;


Η είδηση σχετικά με την συνεργασία NATO – Ρωσίας μου γέννησε σκέψεις σχετικά με την ουσία αυτής της προσέγγισης. Μήπως οι ΗΠΑ παραμερίζοντας εντελώς την ΕΕ προχωρούν σε ένα είδος  ένταξης στο Δυτικό μπλόκ της Ρωσίας, με ότι αυτό συνεπάγεται; Τα φαινόμενα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το κατ’ εξοχήν στρατηγικό όραμα της ΕΕ που αφορούσε στην γεωπολιτική προσέγγιση με την Ρωσία αποτελεί πλέον για τους Ευρωπαίους όνειρο θερινής νυκτός. Η συμπεριφορά της Ευρώπης μου θυμίζει τον Antony Hopkins στα «Απομεινάρια μιας μέρας», όπου βουτηγμένος μέσα στην μιζέρια του αφήνει να του φύγει ο μεγάλος έρωτας της ζωής του. Όταν το κατάλαβε ήταν πια πολύ αργά.

Όμως η είδηση αυτή, η «ευγενική προσφορά» του Medvedev στρατιωτικού υλικού για τον πόλεμο του Αφγανιστάν, καθώς και η «κατανόηση» που ίσως αχνοφαίνεται από την Ρωσική πλευρά για την περιβόητη Αντιπυραυλική Ασπίδα που πρόσφατα αναβίωσε ως ΝΑΤΟικό σχέδιο, επίσης μου γεννά αμφιβολίες και δεύτερες σκέψεις περί του τι ακριβώς συμβαίνει. Εμφανίζεται ως όλο και περισσότερο λογικό – αν όχι αυτονόητο – το συμπέρασμα ότι η περιβόητη αυτή Ασπίδα και οι πύραυλοί της μπορεί να κοιτούν την Περσία αλλά μάλλον θα βλέπουν την Κίνα.


Παρακάτω η είδηση:

Ο γενικός γραμματέας του NATO, Anders Fogh Rasmussen βλέπει ένα «νέο ξεκίνημα» στις σχέσεις του Βορειοατλαντικού Συμφώνου με τη Ρωσία. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times, ο Rasmussen εκφράζει την ελπίδα του για στενότερη και βαθύτερη συνεργασία στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.

Η παρουσία του προέδρου Dimitri Medvedev Dmitry Medvedev στην ετήσια Σύνοδο του NATO το Νοέμβριο στη Λισαβόνα μπορεί να δώσει ώθηση στις σχέσεις συμμαχίας-Ρωσίας, που παρέμεναν τεταμένες από το 2008 και την εισβολή δυνάμεων της Μόσχας στη Γεωργία, σημειώνει ο Rasmussen. «Η σύνοδος θα αποτελέσει μια νέα αρχή στη σχέση ανάμεσα στο NATO και στη Ρωσία. Θα είναι μια πολύ ουσιαστική σύνοδος NATO-Ρωσίας και οπωσδήποτε η πιο σημαντική για τη συνεργασία μας από τη σύνοδο της Ρώμης το 2002 όταν δημιουργήσαμε το συμβούλιο NATO-Ρωσίας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα την εφημερίδας, στελέχη του Συμφώνου λένε ότι ΗΠΑ και Ρωσία διαπραγματεύονται μια συμφωνία βάσει της οποίας η Μόσχα θα δώσει πάνω από 20 ελικόπτερα στις αφγανικές δυνάμεις. Εξετάζεται επίσης, κατά την εφημερίδα, το εάν η Ρωσία θα επέτρεπε στο Σύμφωνο να μεταφέρει περισσότερα αγαθά -περιλαμβανομένων και όπλων- διαμέσου του εδάφους της στις νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

Ο Rasmussen σημειώνει ότι κεντρικό θέμα στη σύνοδο αυτή θα είναι το εάν το NATO και η Ρωσία μπορούν να αρχίσουν να συνεργάζονται σε ό,τι αφορά την δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας -για χώρες όπως το Ιράν. Θεωρεί ότι οι ενστάσεις της Μόσχας έχουν μετριαστεί και ότι μια μέρα η αντιπυραυλική ασπίδα θα εκτείνεται σε όλες τις χώρες-μέλη του NATO και θα συνδέεται με τα Ρωσικά ραντάρ ώστε όλες οι χώρες να προστατεύονται καλύτερα. «Αναμένω ότι η απόφαση για τη συνεργασία όσον αφορά την αντιπυραυλική ασπίδα θα είναι από τις σημαντικότερες της συνόδου... Η συνεργασία Ρωσίας-NATO στην αντιπυραυλική άμυνα θα μας δώσει ένα πολύ ισχυρό πλαίσιο για να αναπτύξουμε μια αληθινή Ευρωατλαντική αρχιτεκτονική ασφάλειας», δηλώνει ο Rasmussen.

.

Δύο ωρολογιακές βόμβες στο μνημόνιο η νέα απειλή για την Ελλάδα

Τη Δευτέρα οι ΗΠΑ πούλησαν ομόλογα προστατευμένα από μία ενδεχόμενη αύξηση του πληθωρισμού 5αετούς λήξης και αξίας 10 δις δολαρίων σε μία δημοπρασία όπου το επιτόκιο των ομολόγων ήταν αρνητικό για πρώτη φορά, στο –0,55%. Το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή οι επενδυτές στρέφονται στην αγορά ομολόγων που προστατεύουν από ενδεχόμενη αύξηση του πληθωρισμού, συνεπάγεται πως φοβούνται ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί.  Το γεγονός, ωστόσο, πως είναι διατεθειμένοι όχι μόνο να μην πληρωθούν επιτόκιο για την αγορά των συγκεκριμένων ομολόγων αλλά και να πληρώσουν προκειμένου να τα αποκτήσουν σημαίνει ότι ο φόβος τους ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει είναι πολύ μεγάλος. Για να γίνει το παραπάνω καλύτερα κατανοητό αρκεί να σκεφτούμε πως προκειμένου οι επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα ζητούν από την Ελλάδα να πληρώσει επιτόκιο, περίπου, 9,50%  ενώ προκειμένου να αγοράσουν τα συγκεκριμένα αμερικανικά ομόλογα που προστατεύουν από αύξηση του πληθωρισμού πληρώνουν τις ΗΠΑ επιτόκιο 0,55%.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Υόρκης (FED), δηλαδή η ναυαρχίδα του έξυπνου χρήματος, φαίνεται διατεθειμένη να προσπαθήσει να ‘πληθωρίσει’ το δρόμο της εξόδου των ΗΠΑ από την ύφεση, ‘τυπώνοντας’ χρήμα και ρίχνοντας το στην αμερικανική αγορά. Έχοντας ήδη ‘τυπώσει’ 1,7 τρις δολάρια από την αρχή της κρίσης χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η FED υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού του αμερικανικού κράτους το οποίο θα κυμανθεί από 1 μέχρι 2 τρις δολάρια (εκτιμήσεις από την Bank of America-Merrill Lynch Global Research και την Goldman Sachs) και με αυτόν τρόπο ελπίζει ότι το φρέσκο χρήμα θα κάνει τιμές των προϊόντων να πάρουν την ανιούσα, πείθοντας τους καταναλωτές ότι είναι ανώφελο να περιμένουν καλύτερες αγοραστικές ευκαιρίες και ωθώντας τους έτσι στην κατανάλωση. Μέσω της αύξησης της κατανάλωσης η FED ελπίζει ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί και ότι τελικά η ανεργία θα μειωθεί.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται αδιάφορα για την Ελλάδα η οποία ταλανίζεται από τη δική της κρίση αλλά δυστυχώς όχι μόνο την αφορούν αλλά και είναι πιθανό να έχουν ήδη πυροδοτήσει μία ωρολογιακή βόμβα που βρίσκεται στην καρδιά των όρων του μνημονίου που έχει υπογράψει με το ΔΝΤ και τις χώρες τις ΕΕ, η οποία αν σκάσει απειλεί να την οδηγήσει σε πολύ πιο δύσκολη και δραματική κατάσταση από αυτή στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Αυτό γιατί σύμφωνα με το μνημόνιο το δάνειο των 110 δις ευρώ για την Ελλάδα έχει εκδοθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο, η βάση του οποίου είναι το 3μηνο euribor (δηλαδή το επιτόκιο με το οποίο οι τράπεζες δανείζονται μεταξύ τους στη διατραπεζική αγορά). Οι όροι της συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών ορίζουν ότι στην τρέχουσα τιμή του κυμαινόμενου euribor προστίθεται ένα επιπλέον 3,00% συν 0,5% ως εφάπαξ χρέωση. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας από το πακέτο στήριξης εξαρτάται από τις διακυμάνσεις του euribor και εδώ ακριβώς βρίσκεται η ωρολογιακή βόμβα η οποία μπορεί να πάρει ‘πυρηνικές’ διαστάσεις στην περίπτωση που η πολιτική που υιοθετούν οι ΗΠΑ προκαλέσει εξαγωγή του πληθωρισμού στην Ευρώπη.

Όταν η Ελλάδα υπέγραψε το μνημόνιο στις 09 Μαΐου του 2010, το euribor κυμαινόταν στο 0,682%, ποσοστό που ήταν πολύ κοντά στο χαμηλότερο στην ιστορία. Σε εκείνη τη φάση Ευρώπη και ΗΠΑ ταλανίζονταν από αποπληθωριστικές πιέσεις γεγονός που έκανε τις Κεντρικές τους Τράπεζες να κρατούν τα επιτόκια τους σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (η FED στο 0-0,25% και η ΕΚΤ στο 1%) πιέζοντας και τα διατραπεζικά επιτόκια και επομένως και το euribor εξαιρετικά χαμηλά.

Παρά τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, ωστόσο και παρά τα πακέτα τόνωσης, τον χωρίς προηγούμενο υψηλό κρατικό δανεισμό αλλά και τα όποια άλλα μέτρα ελήφθησαν από την αμερικανική κυβέρνηση, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μειώθηκε από 2,00% το Μάιο κοντά στο 1,00% σήμερα. Αντίθετα, στο ίδιο διάστημα ο πληθωρισμός στην Ευρώπη αυξήθηκε από το 1,60% το Μάιο στο 1,80% σήμερα, με αποτέλεσμα το euribor να απογειωθεί από το 0,682% στο 1,037% κατακτώντας υψηλό 15αμήνου και κάνοντας το δανεισμό της Ελλάδας ακριβότερο.

Η δραματική πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ είναι που επιτρέπει στη FED να υιοθετήσει το πρόγραμμα ‘επαναπληθωρισμού’ της αμερικανικής οικονομίας γεμίζοντας την με νέο χρήμα. Στην προσδοκία και μόνο της υιοθέτησης αυτής της πολιτικής τα διεθνή χρηματιστήρια μετοχών έχουν καταγράψει ένα από τα μεγαλύτερα ράλι των τελευταίων μηνών, τα εμπορεύματα απογειώθηκαν με το χρυσό να κατακτά νέα ιστορικά ρεκόρ και τα αγροτικά εμπορεύματα να αυξάνουν την τιμή τους ακόμη και κατά 50% σε λίγους μήνες και το δολάριο βούλιαξε σε νέο χαμηλό έτους.

Αν το πείραμα πετύχει τότε η ρευστότητα στην παγκόσμια αγορά θα αυξηθεί και μέσω του χρηματιστηριακού και του τραπεζικού συστήματος θα αρχίσει να πολλαπλασιάζεται με το γνωστό τρόπο που έχουμε ζήσει σε πολλές άλλες περιπτώσεις, με τελευταία αυτήν του 2003-2007. Σε αυτήν την περίπτωση θα δημιουργηθεί, όντως, πληθωρισμός και το euribor θα μπορέσει να επιστρέψει στο 2%, ποσοστό το οποίο ήταν το ιστορικό χαμηλό του πριν την τρέχουσα κρίση. Τότε το κόστος του ελληνικού δανεισμού θα αυξηθεί από το 4,20% που ήταν το Μάιο του 2010 στο 5,5%. Σε αυτό το διάστημα, όμως, ο πληθωρισμός θα οδηγήσει και την ΕΚΤ, μοιραία, να προβεί σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου  αυξάνοντας την πιθανότητα για μία ανατροφοδότηση της ανόδου και του euribor κάνοντας τον ελληνικό δανεισμό ακόμη πιο ακριβό.

Την τελευταία φορά που η FED δοκίμασε ένα παρόμοιο πληθωριστικό πείραμα το euribor οδηγήθηκε από το 2% το 2003 στο 3,00% το 2006, στο 4,00% το 2007 και τελικά πάνω από το 5% στις αρχές του 2008. Δε χρειάζεται καν να επαναληφθεί αυτό το σενάριο προκειμένου η Ελλάδα να μη μπορεί να δανειστεί ούτε από το μηχανισμό στήριξης αλλά αρκεί μία αύξηση του euribor στο 2,50% με 3,00% στα επόμενα 2,5 χρόνια προκειμένου να συμβεί αυτό.

Δυστυχώς, ακόμη και αν η Ελλάδα καταφέρει να αποφύγει την πρώτη ωρολογιακή βόμβα, μετά την πάροδο των 2,5 χρόνων ενεργοποιείται άλλη μία που βρίσκεται κρυμμένη στο μνημόνιο η οποία θα απειλήσει να της δώσει και τη χαριστική βολή. Σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου μετά την πάροδο τριών ετών από την έναρξη της ισχύς του τα ποσά που δε θα έχουν αποπληρωθεί από την ελληνική πλευρά θα χρεώνονται με +4,00% στην τρέχουσα, τότε, τιμή του euribor αντί για +3,00% στα πρώτα τρία χρόνια (δηλαδή μέχρι το Μάιο του 2013). Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν το euribor βρίσκεται στο 2,00% μετά τα μέσα του 2013, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώνει περισσότερο από 6,00% επιτόκιο προκειμένου να αντλήσει δανεικά κεφάλαια. Και καθώς οι ‘αγορές’ θα γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δε θα μπορεί να δανειστεί με επιτόκια χαμηλότερα του 6% ούτε καν από το μηχανισμό στήριξης, είναι πάρα πολύ δύσκολο να αναλάβουν να της δανείσουν αυτές φθηνότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όρος που υπάρχει στο μνημόνιο για αύξηση του κόστους δανεισμού από το +3,00% στο +4,00% επί του euribor μετά την πάροδο τριών ετών από την υπογραφή του, αποτελεί μία σιωπηρή ομολογία τόσο του ΔΝΤ όσο και της ΕΚΤ και της ΕΕ ότι το τριετές πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα πετύχει και ότι είναι πιθανό να χρειαστεί επιμήκυνση του, κάτι το οποίο η ελληνική πλευρά έχει συνυπογράψει.

Μετά από όλα τα παραπάνω προστίθενται βαθμοί επιβεβαίωσης στο σενάριο που έχω υποστηρίξει σχετικά με το πραγματικό στόχο του μηχανισμού στήριξης, ο οποίος δε φαίνεται να είναι αμιγώς η στήριξη και η εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας αλλά κυρίως και πρωταρχικώς η δημιουργία του νομικού εκείνου καθεστώτος μέσα από το οποίο θα αλλάξει το δίκαιο που ρυθμίζει το χρέος της Ελλάδας από το ελληνικό στο αγγλικό, θα μεταφερθεί από τις τράπεζες στο ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τα κράτη της ΕΕ και θα επιβαρυνθεί με εμπράγματες ασφάλειες επί της κρατικής ελληνικής περιουσίας ενώ μέχρι την υπογραφή του μνημονίου ήταν πλήρως απαλλαγμένο από αυτές. Σε αυτήν την περίπτωση αφού πρώτα ο μηχανισμός του μνημονίου θα έχει μετατρέψει πλήρως το ελληνικό χρέος σε αυτό που επιθυμούν οι δανειστές της, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε μίας μορφής ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της, η οποία ποτέ δε θα ονομαστεί επίσημα ‘πτώχευση’ και θα παραμείνει σε μία κατάσταση παρατεταμένης οικονομικής αδυναμίας για πολλά χρόνια, με την επιστροφή της στην προ μνημονίου κατάσταση να μην υπολογίζεται πριν το 2020 και πιθανόν ούτε πριν το 2025.

Και έτσι γεννάται το ερώτημα αν η Ελλάδα γνωρίζει το μέλλον που της επιφυλάσσεται εξαιτίας όσων αποδέχτηκε και υπέγραψε στο μνημόνιο ή αν μέσα σε μία κατάσταση πανικού στο ζενίθ της κρίσης εξωθήθηκε σε ένα καταστροφικό λάθος. Και η ελπίδα που απομένει είναι οι Έλληνες ιθύνοντες να γνωρίζουν πολύ καλά τί κάνουν, να έχουν υπολογίσει όλα τα παραπάνω και άλλα σχετικά με το μηχανισμό στήριξης ρίσκα και να είναι, δικαίως, σίγουροι ότι η εξέλιξη θα είναι θετική και πολύ διαφορετική από αυτήν που μας δείχνουν τα στοιχεία που εξετάζουμε.

Και αν και όλοι θέλουμε να ελπίζουμε για το τελευταίο η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ουσιαστικό στοιχείο που να δείχνει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πάνος Παναγιώτου 
χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
διευθυντής GSTA/EKTA
sofokleous10
.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails