Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Η πύραυλοι του NATO θα κοιτούν την Περσία αλλά θα βλέπουν την Κίνα;


Η είδηση σχετικά με την συνεργασία NATO – Ρωσίας μου γέννησε σκέψεις σχετικά με την ουσία αυτής της προσέγγισης. Μήπως οι ΗΠΑ παραμερίζοντας εντελώς την ΕΕ προχωρούν σε ένα είδος  ένταξης στο Δυτικό μπλόκ της Ρωσίας, με ότι αυτό συνεπάγεται; Τα φαινόμενα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το κατ’ εξοχήν στρατηγικό όραμα της ΕΕ που αφορούσε στην γεωπολιτική προσέγγιση με την Ρωσία αποτελεί πλέον για τους Ευρωπαίους όνειρο θερινής νυκτός. Η συμπεριφορά της Ευρώπης μου θυμίζει τον Antony Hopkins στα «Απομεινάρια μιας μέρας», όπου βουτηγμένος μέσα στην μιζέρια του αφήνει να του φύγει ο μεγάλος έρωτας της ζωής του. Όταν το κατάλαβε ήταν πια πολύ αργά.

Όμως η είδηση αυτή, η «ευγενική προσφορά» του Medvedev στρατιωτικού υλικού για τον πόλεμο του Αφγανιστάν, καθώς και η «κατανόηση» που ίσως αχνοφαίνεται από την Ρωσική πλευρά για την περιβόητη Αντιπυραυλική Ασπίδα που πρόσφατα αναβίωσε ως ΝΑΤΟικό σχέδιο, επίσης μου γεννά αμφιβολίες και δεύτερες σκέψεις περί του τι ακριβώς συμβαίνει. Εμφανίζεται ως όλο και περισσότερο λογικό – αν όχι αυτονόητο – το συμπέρασμα ότι η περιβόητη αυτή Ασπίδα και οι πύραυλοί της μπορεί να κοιτούν την Περσία αλλά μάλλον θα βλέπουν την Κίνα.


Παρακάτω η είδηση:

Ο γενικός γραμματέας του NATO, Anders Fogh Rasmussen βλέπει ένα «νέο ξεκίνημα» στις σχέσεις του Βορειοατλαντικού Συμφώνου με τη Ρωσία. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times, ο Rasmussen εκφράζει την ελπίδα του για στενότερη και βαθύτερη συνεργασία στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.

Η παρουσία του προέδρου Dimitri Medvedev Dmitry Medvedev στην ετήσια Σύνοδο του NATO το Νοέμβριο στη Λισαβόνα μπορεί να δώσει ώθηση στις σχέσεις συμμαχίας-Ρωσίας, που παρέμεναν τεταμένες από το 2008 και την εισβολή δυνάμεων της Μόσχας στη Γεωργία, σημειώνει ο Rasmussen. «Η σύνοδος θα αποτελέσει μια νέα αρχή στη σχέση ανάμεσα στο NATO και στη Ρωσία. Θα είναι μια πολύ ουσιαστική σύνοδος NATO-Ρωσίας και οπωσδήποτε η πιο σημαντική για τη συνεργασία μας από τη σύνοδο της Ρώμης το 2002 όταν δημιουργήσαμε το συμβούλιο NATO-Ρωσίας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα την εφημερίδας, στελέχη του Συμφώνου λένε ότι ΗΠΑ και Ρωσία διαπραγματεύονται μια συμφωνία βάσει της οποίας η Μόσχα θα δώσει πάνω από 20 ελικόπτερα στις αφγανικές δυνάμεις. Εξετάζεται επίσης, κατά την εφημερίδα, το εάν η Ρωσία θα επέτρεπε στο Σύμφωνο να μεταφέρει περισσότερα αγαθά -περιλαμβανομένων και όπλων- διαμέσου του εδάφους της στις νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

Ο Rasmussen σημειώνει ότι κεντρικό θέμα στη σύνοδο αυτή θα είναι το εάν το NATO και η Ρωσία μπορούν να αρχίσουν να συνεργάζονται σε ό,τι αφορά την δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας -για χώρες όπως το Ιράν. Θεωρεί ότι οι ενστάσεις της Μόσχας έχουν μετριαστεί και ότι μια μέρα η αντιπυραυλική ασπίδα θα εκτείνεται σε όλες τις χώρες-μέλη του NATO και θα συνδέεται με τα Ρωσικά ραντάρ ώστε όλες οι χώρες να προστατεύονται καλύτερα. «Αναμένω ότι η απόφαση για τη συνεργασία όσον αφορά την αντιπυραυλική ασπίδα θα είναι από τις σημαντικότερες της συνόδου... Η συνεργασία Ρωσίας-NATO στην αντιπυραυλική άμυνα θα μας δώσει ένα πολύ ισχυρό πλαίσιο για να αναπτύξουμε μια αληθινή Ευρωατλαντική αρχιτεκτονική ασφάλειας», δηλώνει ο Rasmussen.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails