Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Το Nobel της Malala Yousafzai




Η φετινή απονομή του βραβείου Nobel Ειρήνης αποτέλεσε -ως συνήθως- πολιτικό γεγονός αφού δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η Δύση αντιμετωπίζει τον υπόλοιπο κόσμο. Στην πολύ ταραγμένη τρέχουσα περίοδο που απαιτεί προσοχή, μετριοπάθεια και συναίνεση, που χρειάζεται όσο ποτέ ίσως σύγκλιση και αλληλοσεβασμός των πολιτισμών, η Δύση επιμένει να σηματοδοτεί με την συγκεκριμένη απονομή την προκλητική εμμονή της στην αλαζονεία, στην ένταση και στην καλλιέργεια της εχθρότητας.

Είναι προφανές πως δεν μας πήρε ο πόνος για τα κοριτσάκια του Πακιστάν όταν εκατοντάδες Πακιστανοί άμαχοι δολοφονούνται κάθε χρόνο από τα Αμερικανικά drones. Είναι επίσης προφανές πως η ίδια η Malala καθόλου δεν φταίει για τον τρόπο με τον οποίο την μεταχειρίζονται αφού είναι πολύ πιθανόν να μην αντιλαμβάνεται καν την ουσία του παιχνιδιού μέσα στο οποίο έχει θέλοντας και μη εμπλακεί. Η Malala δέχτηκε επίθεση μέσα στο σχολικό λεωφορείο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολύ σοβαρά ώστε μετα βίας  να διαφύγει το θάνατο.

Παρακάτω έγραψα μια πολύ σύντομη παρουσίαση της πορείας του κοριτσιού λίγο πριν και μετά τον τραυματισμό του. Εγώ δεν θα αναλύσω ούτε τον προκλητικό συμβολισμό της επιλογής από την επιτροπή των βραβείων Nobel, ούτε την υπόρρητη αλαζονεία, ούτε για την βαθιά υποκρισία που χαρακτηρίζει την Δυτική συμπεριφορά. Αφήνω όλα τα συμπεράσματα για τον αναγνώστη.

Από το 2008 η Malala, σε ηλικία 12 ετών συμμετείχε στην προσπάθεια του Aamer Ahmed Khan από το BBC για μια καλοστημένη προπαγανδιστική δουλειά με στόχο τους «τρομοκράτες ταλιμπάν».

Μετά την επίθεση που δέχτηκε η Malala, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο στην Peshawar, μετά από λίγο μεταφέρθηκε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείo στην Rawalpindi, μετά η Malala ταξίδεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο για συνέχιση της θεραπείας. Ύστερα πήγε στο Birmingham όπου και εισήλθε στο Queen Elizabeth Hospital, ενώ σε ολόκληρη η οικογένειά της προσφέρθηκε μια ζεστή φωλιά στα  West Midlands. Στο σημείο αυτό ήθελα να παραθέσω έναν πίνακα με τους δολοφονημένους από την Δύση άμαχους Πακιστανούς πολλοί εν των οποίων συνομήλικοι της Malala, αλλά λέω άσε, ας μην το βαρύνουμε.

Λοιπόν, η Malala Yousafzai μίλησε στα ηνωμένα έθνη το 2013 και συναντήθηκε με την βασίλισσα Ελισάβετ το Buckingham Palace. Η Malala είχε εκ βαθέων συζητήσεις με την πρώην πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Laura Bush η οποία έγραψε ένα φωτισμένο άρθρο στην Washington Post συγκρίνοντας την Malala Yousafzai με την ηρωίδα του ολοκαυτώματος Anne Frank. Είναι νομίζω γνωστή η προσήλωση της οικογένειας Bush στις αξίες της ειρήνης και του σεβασμού των πολιτισμών. Μίλησε επίσης και στο Harvard University και τον Οκτώβριο του 2013 συναντήθηκε με τον Barak Obama και τον μάλωσε άσχημα επειδή χρησιμοποιεί drones για να σκοτώνει ανεξέλεγκτα άμαχους στην πατρίδα της. Το 2014 η Malala μίλησε σε συγκέντρωση κοριτσιών στο Λονδίνο και τους εξήγησε τι παίζει γενικά με τα δικαιώματα των κοριτσιών.

Η εταιρεία McKinsey & Company, Inc. είναι μια αμερικάνικη εταιρεία γερακιών χωμένη βαθιά στο χρηματοπιστωτικό παιχνίδι του ακραίου δυτικού νεοφιλελευθερισμου. Όμως την McKinsey την πήρε ο βαρύς πόνος για την Malala και μεσολάβησε για την ίδρυση του φιλανθρωπικού Malala Fund. Στο fund αυτό συνεισέφεραν προσωπικότητες της διεθνούς φιλανθρωπίας όπως η Madonna και η Angelina Jolie (τύφλα να ‘χει η δική μας η Μαριάννα)… Μάλιστα, το 2012 και ενώ η Malala ήταν ακόμη στο νοσοκομείο την επισκέφτηκε ο πρέσβης του ΟΗΕ για την παγκόσμια εκπαίδευση Gordon Brawn (ο γνωστός ειλικρινής θιασώτης της παγκόσμιας συναδέλφωσης) ο οποίος μεσολάβησε για την ανάληψη της προεδρίας του φιλανθρωπικού Malala Fund από το μεγαλοστέλεχος της  McKinsey, Shiza Shahid θερμή φίλη της οικογένειας Yousafzai.

Για όποιον ενδιαφέρεται η Malala Yousafzai έχει γράψει με την βοήθεια (sic) της Αγγλίδας δημοσιογράφου Christina Lamb τα απομνημονεύματά της με τίτλο «I Am Malala: The Story of the Girl Who Stood Up for Education and was Shot by the Taliban» που εκδόθηκε με μεγάλη ξέση και προθυμία τον Οκτώβρη του 2013 ταυτόχρονα, από τους εκδοτικούς οίκους Little, Brown and Company στις Ηνωμένες Πολιτείες και Weidenfeld & Nicolson στο Ηνωμένο Βασίλειο.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails