Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Φυσικό αέριο και αριθμοί


Πολλά ακούγονται για κοιτάσματα φυσικού αερίου (Natural Gas -NG) και πετρελαίου δεξιά κι αριστερά, οπότε από τους πολλούς αριθμούς μπερδεύτηκα και είπα να καταγράψω λίγο τα μεγέθη ώστε να αντιλαμβάνομαι για τι πράγμα μιλάνε οι εγχώριοι και ξένοι ενεργειακοί προφήτες. Η μικρή σπαζοκεφαλιά κατέληξε στα παρακάτω:

Αν όσα λέγονται και γράφονται τους τελευταίους μήνες σχετικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου (NG) της Κύπρου είναι αλήθεια, τότε η Κύπρος διαθέτει στο οικόπεδο 12, κοίτασμα 12 τρις κυβικών μέτρων, ήτοι το ένα τέταρτο περίπου των αντίστοιχων διαθεσίμων της Ρωσίας που είναι και η μεγαλύτερη σε διαθέσιμα χώρα του πλανήτη με 47 τρις m3 και ακολουθούν το Ιράν με 26,4 τρις m3 το Qatar με 25,8 η Σαουδική Αραβία με 6,6 και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 5,8 τρις m3.

Τα συνολικά αποδεδειγμένα αποθέματα(*) του πλανήτη σε φυσικό αέριο είναι της τάξεως των 190 τρις m3.

Τα συνολικά αποδεδειγμένα αποθέματα(**) του πλανήτη σε πετρέλαιο είναι της τάξεως των 1.400 δις βαρέλια (bbl).

Ένα βαρέλι πετρελαίου (bbl) είναι 158,9 λίτρα και ισοδυναμεί ενεργειακά με περίπου 170 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (σε θερμοκρασία 0 °C και πίεση 101.325 kPa). Το Κυπριακό κοίτασμα αντιστοιχεί ενεργειακά σε περίπου 70 δις βαρέλια πετρελαίου (bbl).
Μετατροπή από πετρέλαιο (bbl) σε φυσικό αέριο (NG) και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) γίνεται εύκολα αν θυμόμαστε τα δύο παρακάτω νούμερα:

1 bbl ≈ 170 m3 NG
1 m3 LNG = 609 m3 NG

NG = Natural Gas
LNG = Liquefied Natural Gas

Η παγκόσμια ετήσια κατανάλωση(***) φυσικού αερίου είναι 3,2 τρις κυβικά μέτρα.
Η παγκόσμια ετήσια κατανάλωση(****) πετρελαίου είναι περίπου 31,4 δις βαρέλια πετρελαίου (bbl).

Η ετήσια κατανάλωση της Ελλάδας σε φυσικό αέριο είναι ~4,1 δις m3 και σε πετρέλαιο είναι ~150 εκατομμύρια bbl

Η ετήσια κατανάλωση της Γερμανίας σε φυσικό αέριο είναι ~97,5 δις m3 και σε πετρέλαιο είναι ~890 εκατομμύρια bbl

Η ετήσια κατανάλωση της Γαλλίας σε φυσικό αέριο είναι ~42,5 δις m3 και σε πετρέλαιο είναι ~684 εκατομμύρια bbl. (Μην σας μπερδεύει η περίεργη σύγκριση Γαλλίας – Γερμανίας, ας είναι καλά τα Γαλλικά πυρηνικά).
.

Η Συρία είναι κακή, κακή, κακή !


Η Δύση αποφασίζει την αποβολή της Συρίας από τον Αραβικό Σύνδεσμο, ο οποίος είναι φερέφωνο της Δύσης, λόγω του εμφυλίου πολέμου στην Συρία τον οποίο έχει χρηματοδοτήσει, εξοπλίσει και σχεδιάσει η Δύση (κυρίως αλλά όχι μόνο οι ΗΠΑ). Η Συρία είναι από τους τελευταίους εναπομείναντες πόλους ενότητας του Αραβικού κόσμου αλλά και η μοναδική διέξοδος της Περσίας προς την Μεσόγειο. Για τους λόγους αυτούς γίνεται όλος ο καυγάς και χύνεται όλο αυτό το αθώο αίμα.
.

Κύριε ελέησον


Το παπαδαριό εν πλήρει συνθέσει και με την συνενοχή των παπα-δήμων, παπα-νδρέων, παπα-δων και λοιπών σα(χλα)μαράδων ξεφτιλίζει για μια ακόμα φορά στα μάτια των παιδιών μας (χέστηκα για τους ξένους) την χώρα για την οποία πολέμησαν οι παππούδες μας και κόπιασαν σκληρά οι πατέρες μας αλλά κάποια ιδιοτελή ζώα μετέτρεψαν σε μια κατεστραμμένη θεοκρατική καρικατούρα.
.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails