Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Σχόλιο για τον ηρωικό ΕΛΑΣ (3)




The War Cripples - Otto Dix (1920)

Σχόλιο για τον ηρωικό ΕΛΑΣ (3)

Η καταστροφή της Βιάννου.

Στις 8-9 Σεπτέμβρη 1943 αντάρτες επιτέθηκαν σε γερμανικό φυλάκιο στην Κάτω Σύμη της επαρχίας Βιάννου. Στις 12 Σεπτέμβρη, σε μάχη γερμανικής στρατιωτικής μονάδας με αντάρτες, σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν Γερμανοί και πιάστηκαν 12 αιχμάλωτοι.

Όπως ήταν αναμενόμενο και όπως είχαν ρητά και επανειλημμένα προειδοποιηθεί οι ‘αντάρτες’, από το στρατό κατοχής, ακολούθησαν αντίποινα προς τον άμαχο πληθυσμό. Στις ομαδικές εκτελέσεις, που έγιναν από τις 14 έως τις 16 Σεπτέμβρη, πάνω από 400 κάτοικοι της περιοχής έχασαν τη ζωή τους και 980 κατοικίες σε 10 χωριά καταστράφηκαν.

Οι ‘ηρωικοί αντάρτες’ λοιπόν -έχοντας γνώση και πλήρη συναίσθηση για της επιπτώσεις της πράξης τους στους άμαχους και στον τόπο- προέκριναν πως μια χωρίς κανένα στρατιωτικό ή άλλο νόημα αψιμαχία με ένα Γερμανικό φυλάκιο ήταν περισσότερο σπουδαία από εκατοντάδες ζωές άμαχων, πολλές ζωές Γερμανών και καταστροφή πολλών χωριών και οικισμών.

Με τα δεδομένα αυτά, που δυστυχώς δεν είναι μοναδικά, βρίσκεται κανείς στην ανάγκη να επανακαθορίσει μέσα του έννοιες όπως ‘αντάρτες’, ‘ηρωικό’ και ‘εθνική αντίσταση’.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails