Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Γονείς καρδιοπαθών παιδιών: Επιστολή στον υπ. Υγείας κ.Λοβέρδο

Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2011
Γονείς καρδιοπαθών παιδιών
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2
(Σχετικά με το κλείσιμο του μοναδικού δημόσιου παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου)

Ανοικτή επιστολή στον υπουργό Υγείας κ.Λοβέρδο

Θέμα: Άμεση αποκατάσταση των γιατρών μας!

Οι καρδιοχειρουργοί των παιδιών μας, κ. Γεώργιος Καλαβρουζιώτης και κ. Αντώνιος Καλλικούρδης, δέχονται τις τελευταίες μέρες έναν τραγικά άδικο πόλεμο λάσπης.
 Οι δήθεν «αποκαλύψεις» των Διοικήσεων του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία»  και της 1ης ΥΠΕ, καθώς επίσης και οι χαλκευμένες «κατηγορίες», εναντίον αυτών των δύο εξαιρετικών, ως προς την επιστημονική επάρκεια και το ήθος, γιατρών,  προσέφεραν «πολύτιμο έργο» σε όσους τυχόν ωφελούνται από το κλείσιμο του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου. Η αναστολή άσκησης των καθηκόντων και η παραπομπή αυτών των δύο επιστημόνων στο πειθαρχικό συμβούλιο, είναι ο επίλογος των πολύμηνων δόλιων μεθοδεύσεων της απαξίωσης και τελικά του κλεισίματος αυτού του κέντρου.

Οι εντυπώσεις που δημιούργησε η αβασάνιστη υιοθέτηση εκ μέρους των ΜΜΕ, των ανυπόστατων ισχυρισμών του υπουργού υγείας και της διοίκησης, είναι αναμφίβολα αρνητικές και οπωσδήποτε θίγουν όχι μόνο την τιμή και την υπόληψη των αδίκως διωκομένων, αλλά και όλους εμάς, που από τη δυσχερή θέση του γονέα παιδιών με καρδιοπάθεια, βιώσαμε την αλήθεια. Την αλήθεια, η οποία μέχρι τώρα έκτισε και λειτουργούσε αυτό το κέντρο, την αλήθεια που έσωσε εκατοντάδες καρδιοπαθή παιδάκια μη προνομιούχων. Μας θίγουν επί της ουσίας αυτά τα ψεύδη, διότι αποτελούν την χαριστική βολή στην ελπίδα που μας χάρισε η ανιδιοτελής προσφορά
και ιατρική ικανότητα αυτών των δύο γιατρών, τους οποίους κάποιοι αποφάσισαν να εξοντώσουν, για τους δικούς τους σίγουρα λόγους.

Εμείς, οι γονείς των καρδιοπαθών παιδιών, ως αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες των όσων συνέβαιναν στο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο, καταθέτουμε τη μία και μόνη  αλήθεια:

2010-2011:
Με ευθύνη της Διοίκησης του «Αγία Σοφία», το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας λειτουργεί με σημαντικότατη υποστελέχωση, ώστε να προκύπτει πρόβλημα στις εφημερίες και όχι μόνο. Αντί να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες διορισμών, ο συντονιστής του Κέντρου, κ.  Κουρτέσης, προτείνει ως λύση το κλείσιμο της Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας του Κέντρου.

29 Σεπτεμβρίου 2011:
Με απόφαση της Διοίκησης, τα εγχειρισμένα παιδιά
μεταφέρονται, μέσω κοινόχρηστων ανελκυστήρων, σε Γενικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που βρίθουν μικροβίων (στοιχειοθετουμένου του εγκλήματος εκθέσεως κατ’ εξακολούθησιν).

3 Οκτωβρίου 2011:
Γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, γονείς και σύλλογοι συναντούμε τον Διοικητή του «Αγία Σοφία» κ. Παπασάββα. Διαμαρτυρόμαστε για το κλείσιμο της μονάδας προφορικώς και εγγράφως. Σε ερώτησή μας, ο κ. Παπασάββας μας διαβεβαιώνει ότι, όχι μόνο θα μπορούμε να φέρνουμε εκεί τα παιδιά μας, αλλά και ότι θα γίνονται και περισσότερα χειρουργεία.

7 Οκτωβρίου 2011 :
Επιτροπή γονέων καταθέτουμε επιστολή στο Υπουργείο Υγείας με αίτημα την άμεση στελέχωση του κέντρου και το άνοιγμα της μονάδας. Ο Διευθυντής του υφυπουργού κ. Τιμοσίδη, καθώς και ο κ. Πολύζος (Γενικός Γραμματέας, υπεύθυνος για τα νοσοκομεία) δηλώνουν ότι δε γνωρίζουν τίποτα για όλα αυτά! Ο κ. Πολύζος αναγκάζει τον κ. Παπασάββα σε εκ νέου συμβούλιο, ώστε να ξανασυζητηθεί το άνοιγμα της μονάδας, με την προϋπόθεση να παρευρεθούν,  εκτός του συντονιστή κ. Κουρτέση, και οι έτεροι δύο καρδιοχειρουργοί.

10 Οκτωβρίου 2011:
Το νέο συμβούλιο γίνεται, χωρίς να κληθούν οι δύο καρδιοχειρουργοί. Η Διοίκηση εμμένει στο κλείσιμο της μονάδας.
14 Οκτωβρίου 2011:
Τα χειρουργεία καρδιάς σταματούν και παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Παπασάββα προς τους γονείς, τα παιδιά στέλνονται στο Ωνάσειο, σαν να μην υπάρχουν καρδιοχειρουργοί στο «Αγία Σοφία». Μέσα σε λίγες μόνο μέρες, η λειτουργία ολόκληρου του κέντρου καταλύεται!
Οι γονείς αντιδρούμε δυναμικά. Έκτοτε αρχίζει μια «παράξενη» αλυσίδα γεγονότων:
  • Ο κ. Παπασάββας ενημερώνει ξαφνικά όλους τους Έλληνες, ότι το κέντρο έκλεισε επειδή δυσλειτουργούσε, όχι λόγω υποστελέχωσης (της οποίας την κύρια ευθύνη έφερε ο ίδιος), αλλά λόγω τσακωμών και ασυμφωνίας των γιατρών! Επικαλείται μάλιστα περιστατικό (το οποίο στα ΜΜΕ μεγεθύνθηκε σε «περιστατικά») νάρκωσης παιδιού, που ξύπνησε εν μέσω τσακωμού, χωρίς να έχει χειρουργηθεί.
  • Ο Διοικητής της 1 ης ΥΠΕ κ. Μουσιώνης, ψευδέστατα ανακοινώνει από την κρατική τηλεόραση, ότι οι γιατροί μας δεν ενδιαφέρονταν για τα παιδιά που περίμεναν χειρουργείο καρδιάς, γι΄αυτό τα έστειλαν στο Ωνάσειο. Δηλώνει,  επίσης, ότι εκεί έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τα χειρουργεία, γεγονός ανακριβές! Κάνει, επίσης, νύξεις για παιδιά που στέλνονταν στο παρελθόν στο εξωτερικό, αλλά χωρίς να το καταλαβαίνει, υποστηρίζει τελικά το κέντρο,  αφού ο αριθμός αυτός έχει σήμερα κατά πολύ μειωθεί!.
  • Αυτά και μόνο, χωρίς να ερευνηθούν ενδελεχώς, έκαναν τον κ. Λοβέρδο να σχίζει τα ιμάτιά του από το βήμα της Βουλής και να απειλεί με απολύσεις!
  • Τελευταία δε, αφού οι κατασκευασμένες συκοφαντίες ήταν φανερά ανεπαρκείς, βρέθηκε και νέα «αποκάλυψη»: η δήθεν άρνηση των γιατρών μας να συμμετέχουν σε περιστατικό του ογκολογικού τμήματος.
Διαμαρτυρηθήκαμε και πάλι μέσω του πρώτου μας δελτίου τύπου. Κάποιοι όμως βιάζονταν πάρα πολύ. Έτσι στις 27 Οκτωβρίου, έβγαλαν την ετυμηγορία: Οι γιατροί μας κρίθηκαν ένοχοι, για «σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, όπως παράβαση δεοντολογίας και παράβαση ιατρικού κώδικα» και τέθηκαν σε αργία!
«Πού είναι οι χρήστες της υγείας; Ποιον ρώτησε η εκάστοτε Κυβέρνηση της χώρας για το αν τα κάνει καλά; Ρώτησε κανέναν φουκαρά…; Τον ρώτησε ποτέ αυτόν κανένας αν του αρέσουν οι γιατροί…;»
Αυτά τα λόγια προτάσσει ο κ. Λοβέρδος στο προσωπικό του ιστολόγιο. Εμείς λοιπόν,  όχι ένας και δύο, αλλά πολλές δεκάδες «φουκαράδων», δε ρωτηθήκαμε ποτέ από τον κ. Λοβέρδο, αν επιβεβαιώνουμε τα τραγικά ψεύδη, που κάποιοι του μετέφεραν, για
τους γιατρούς μας.

Και συνεχίζει: «Μόνο το Διοικητικό προσωπικό ρωτάμε; Μόνο αυτούς που είναι μέσα στο σύστημα ρωτάμε;». Μάλλον ο κύριος υπουργός έχει ξεχάσει εντελώς τα ίδια του τα λόγια, διότι σε επιστολή του την 26η Οκτωβρίου 2011 προς τον Διοικητή της 1ης ΥΠΕ, αποκαλύπτει απροκάλυπτα ποιες είναι οι πηγές του, για όσα τον έκαναν να μαίνεται μέσα στη Βουλή: «Ο Υποδιοικητής του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία κ.  Χαρμανίδης, αλλά και εσείς, με ενημερώσατε..».
Κύριε υπουργέ, στην πραγματικότητα συμβαίνουν εντελώς τα αντίθετα από όσα κάποιοι, σκόπιμα, σας μεταφέρουν. Πολύ υπεύθυνα, όλοι οι γονείς, καταθέτουμε πως η μόνη απόκλιση των γιατρών μας από τη «δεοντολογία», είναι ότι την υπερβαίνουν, κάνοντας πολλά παραπάνω από αυτά που απαιτεί ο «τύπος» και το «ωράριο»!

Σπανίως έχουμε συναντήσει ανθρώπους με τέτοιο ήθος και ευσυνειδησία. Όχι απλώς τιμούν τον όρκο του Ιπποκράτη, αλλά γίνονται και παράδειγμα ανθρωπιάς για όλους μας. Εξαίρετοι παιδοκαρδιοχειρουργοί και εξαίρετοι άνθρωποι. Αυτή είναι η κοινή μας εμπειρία. Ικανότατοι στο επάγγελμά τους, με ενδιαφέρον διαρκές και ειλικρινές,  που φτάνει μέχρι θυσίας για τα παιδιά μας.
Όχι μόνο δεν επιδεικνύουν συμπεριφορές «που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές μικρών παιδιών, και δημιουργούν και ανασφάλειες σε όλους τους γονείς», όπως άδικα αναφέρετε, αλλά η παρουσία τους είναι ιδιαίτερα σημαντική για μας και δεν εμπιστευόμαστε άλλους για τα παιδιά μας. Ουδέποτε δε, θέλησαν να εκμεταλλευθούν τη σπάνια ειδικότητά τους. Παραμένουν αδιάφθοροι, χωρίς να χρηματίζονται.

Αυτοί είναι οι γιατροί που θέλετε να απολύσετε και που ως «επίορκοι», αφήνετε να διασύρονται στα μάτια του κόσμου. Ποτέ δεν θα έθεταν προσωπικές ή επαγγελματικές διαφωνίες εις βάρος παιδιών, τα οποία με αυτοθυσία υπηρετούν. Όσο για το ένα περιστατικό που σας μετέφεραν (το οποίο, σκόπιμα τα ΜΜΕ διόγκωσαν στον πληθυντικό ως: «νάρκωναν παιδιά…»), να ξέρετε ότι είναι ανακριβές και ότι οι ίδιοι οι γονείς του παιδιού, δηλώνουν «ευχαριστημένοι από όλα»! Αυτό και μόνο,  λέει πολλά…

Κύριε υπουργέ, αν πραγματικά τιμάτε το λόγο σας, ακούστε τη φωνή μας, που τα ΜΜΕ προκλητικά καταπνίγουν. Ζητάμε την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας και την ταχεία επαναφορά των γιατρών μας στη θέση τους. Αν κάπου θέλετε να καταλογίσετε ευθύνες, αναζητήστε τις αλλού. Ίσως εκεί απ΄όπου προήλθαν…

Μπουλγουρτζής Φώτιος, Καπετανάκη Ευδοξία, Τριαντάφυλλος Δημήτριος, Ντεκούλη Γεωργία, Ρόκας Ιωάννης, Παπαγεωργίου Μαρία, Βλάστος Αχιλλέας, Κατσανέα Μάρω, Κλώνης Γεώργιος, Καπελιέρη Θεοδώρα, Σταυρούλα Ασημίδου, Κόκκας Ηλίας, Παπαδοπούλου Ευαγγελία, Ελαφρής Γεώργιος, Καλαιτζή Αναστασία , Σιάγκας Στυλιανός, Μαγδάκη Αικατερίνη, Γαβριδάκης Νίκος , Σταυροχωριαννάκη Μαρία, Τσιλιμιδός Γεράσιμος, Πέστε Κορίνα, Τσιάμη Εύα, De Giorgio Νικόλαος, Δηλέ Παναγιώτα, Δηλές Διονύσης, Καλογερόπουλος Βλάσσης, Καλογεροπούλου Σταυρούλα , Καραγκιόζης Χρήστος , Κωνσταντίνα Ζαχαριάδου, Αμαργιανακης Εμμανουήλ , Γεωργινέα Μαρία , Κουτσονίκας Παναγιώτης, Μαλε Μαρία, Λόντος Δημήτριος, Δραμητινού Αγγελική, Κοκολάκης π.Βασίλειος, Μιχαλοπούλου Χρυσάνθη, Ζάχη Ρίτμα, Ζάχη Ντιάνα , Διακουτσίδης Δημήτρης , Σκαλιστήρα Μαρία, Μαρκουλάκης Φραγκίσκος, Φραντζεσκάκη Ειρήνη, Zήκας Μιχάλης , Ασλανίδου Χρυσάνθη, Κρητικός Χρήστος, Μπογιατζή Εύα, Ιωαννίδης Κώστας , Χαραλαμπίδου Ελένη, Χοτζάι Άλφρεντ, Χοτζάι Μπρούνα, Ζησούλης Θωμάς, Κρασά Αλεξάνδρα, Μιχαηλίδης Λάζαρος, Στεφανίδου Ελένη, Καρούτσος Δημήτριος , Χατζίνα Μαρία, Κονιαβίτης Ιωάννης, Αδαμαντόπουλος Παναγιώτης, Καπούρου Αθηνά, Κάιο Εμγγελέτα, Κάιο Ληζάρ , Πικριδάς Γεώργιος, Γενίτσαρη Οσία, Ικμπάλ Ανσέρ, Ράπτης Δημήτριος, Τσιγκάνου Γεωργία, Μαυρικάκης Άρης, Μαυρικάκη Άννα, Γεωργιάδης Σταύρος, Καραμλαγλίου Αγγελική, Κούτρας Ηλίας, Κούτρα Μαρία , Γλάβας Βαγγέλης, Σπυριδάκη Αντωνία , Μανωλιτσάκης Γεώργιος, Κασσαπάκη Δέσποινα, Γιαννακοπούλου Βασιλική, Μιχαλόπουλος Ανδρέας, Βακαλούδη Μαρία, Κότσι Ιμπραήμ, Κότσι Εράλντα, Μακρίδης Παναγιώτης, Βαρώτση Ηρώ, Μάλαϊ Έρβις, Πετρίδου Κυριακή, Κυριαφίνης Πέτρος, Ντουρμα Μαρία, Μαρκάκης Νικόλαος, Μαρκάκη Γεωργία, Λουλακάκης Ανδρέας, Παγοροπούλου Μαρία, Μαντζαριάν Γρηγόριος, Ρουμελιώτη Μερόπη, Πραντσίδης Διονύσιος, Πόλκα Παρθένα, Κουρκουμέλης Αντώνιος, Αγγελοπούλου Σοφία, Σίνγκ Ρέγκμπυ, Κουάρ Αρπαρίτ, Πεντερης Νεκτάριος, Κανάκη Ιωάννα, Μάλλιος Δημήτριος, Κακλαμάνου Σταματούλα, Λακάι Μούσα, Λακάι Εμμανουέλλα, Κασιανού-Μαρκουλή Μαρία, Μπαμπαχανιάν Άρσε, Κωνσταντινίδου Ειρήνη, Ντρίζας Σπυρίδωνας, Ντρίζα Ελασάβετ, Τσιτζέλης Χαράλαμπος, Γεωργακοπούλου Παναγιώτα, Βουτυράς Ελευθέριος, Βουτυρά Χρυσάνθη, Φρυγανάς Αναστάσιος, Φρυγανά Δέσποινα, Τσακανίκας Σωτήριος, Κουτσώρη Ευαγγελία

τηλ επικοινωνίας : 6939392314

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails