Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, λέει σύμβουλος της κυβέρνησης Μέρκελ.


Αυξάνονται οι φωνές στη Γερμανία που ζητούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της για να ξεπεράσει την κρίση, παρά την ευνοϊκή απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, δήλωσε την Παρασκευή ένας από τους οικονομικούς συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης.

Η απόφαση της Συνόδου δεν αποτελεί παρά μία ανάσα για την Ελλάδα, είπε το μέλος του γερμανικού συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων Lars Feld, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Reuters. «Στην κατάσταση που βρίσκεται αυτή την στιγμή η Ελλάδα, δύσκολα μόνο θα τα καταφέρει χωρίς αναδιάρθρωση. Η απόφαση του περασμένου Σαββατοκύριακου έδωσε στους Έλληνες μία ανάσα [...] θα τους δώσει λίγο χρόνο», είπε ο κ. Φέλντ, απευθύνοντας έκκληση να ξεκινήσουν συνομιλίες με ιδιώτες δανειστές.

«Για να συμμετάσχουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι σε αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας, θα πρέπει να υπάρξει γρήγορα δράση και να γίνει αναδιάρθρωση ακόμα και φέτος ή στο πρώτο εξάμηνο του 2012», συμπλήρωσε. Το ελληνικό χρέος δεν θα αρχίσει να υποχωρεί πριν από το 2016 και αυτό αποτελεί «σχετικά αισιόδοξο σενάριο», σημείωσε.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώνει ετησίως 8-9% του ΑΕΠ της για τόκους, περικόπτοντας παράλληλα προσωπικό στο Δημόσιο. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς πολιτικές αντιπαραθέσεις. Τα πράγματα επομένως θα είναι πολύ δύσκολα», υπογράμμισε. Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών Hans-Peter Keitel.
«Όπως διαπιστώνει κανείς από την εξέλιξη των επιτοκίων, η αγορά έχει ήδη ενσωματώσει τη συμμετοχή των ιδιωτών στα χρέη. Δεν χρειάζεται να περιμένει η Ελλάδα μέχρι το 2013 για να προχωρήσει σε μια οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση, αλλά πρέπει να το κάνει το συντομότερο δυνατό. Αυτό αφορά όλους τους ιδιώτες πιστωτές και μπορεί αλλά και πρέπει να ρυθμιστεί συμβατικά» είχε πει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Είναι προφανές, πλέον, όπως προκύπτει και από παλαιότερες παρεμβάσεις, ότι υπάρχει ένα ισχυρό «λόμπι» στη Γερμανία που πιέζει για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Επισήμως, βεβαίως, αυτό το ενδεχόμενο διαψεύδεται κατηγορηματικά, ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι στο παρασκήνιο γίνονται αρκετές συζητήσεις γι' αυτό. Άλλωστε, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε μιλήσει σε επιτροπή της γερμανικής βουλής, φέρεται να είχε δηλώσει αμέσως μετά πως δεν μπορεί να δοθεί απάντηση σο ερώτημα αν η Ελλάδα χρειάζεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση.

Στο θέμα της αναδιάρθρωσης είχε αναφερθεί και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ: «Δεν υπάρχει ούτε ένας οικονομολόγος στον κόσμο που να πιστεύει ότι η Ελλάδα, ίσως και η Πορτογαλία θα αποφύγουν μια τέτοια αναδιάρθρωση», είχε πει, σε συνέντευξή του στη Suddeutsche Zeitung. «Όταν χώρες, όπως Ελλάδα και Πορτογαλία, αναγκάζονται να δανείζονται με επιτόκια πάνω από 7% όπως συμβαίνει τώρα, δεν θα αντέξουν αυτό το δυσβάστακτο χρέος ακόμα και αν δανείζονται με μηδενικό επιτόκιο», είχε επισημάνει.

[  σημ. grsail: ακόμη και οι ξένοι το κατάλαβαν και πιέζουν, τα δικά μας πουλημένα και Τραπεζόπληκτα τομάρια πότε επί τέλους θα αποφασίσουν να υποστηρίξουν το μέλλον και τα συμφέροντα της χώρας; Είμαστε παγιδευμένοι μεταξύ πλεονάσματος (βάρους) αντιπροέδρου και ελλείμματος (νοημοσύνης και τιμιότητας) προέδρου … Αλί !  ]

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails