Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009

Πυρηνική ενέργεια ή ... Τι; (3)

Αυτό είναι τρίτο post με τον ίδιο τίτλο και αντικείμενο εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Εδώ απλά περιγράφω μια σχετικά άμεση λύση που προτείνεται πλέον εμπορικά από την General Fusion. Οι εξελίξεις στο τομέα είναι πράγματι ραγδαίες, ίσως η τελική αποδέσμευση των οικονομιών από τα ορυκτά καύσιμα είναι κοντύτερα από ότι νομίζαμε.

Θα ακολουθήσει σύντομα ένα τέταρτο και τελευταίο post που θα αφορά παραγωγή ενέργειας από κινήσεις ωκεάνιων μαζών (παλίρροιες, ρεύματα, κύματα).

Η συγκεκριμένη μέθοδος παραγωγής ενέργειας έχει κατά την δική μου άποψη τα εξής πλεονεκτήματα:
- Είναι καθαρή και ακίνδυνη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον
- Το καύσιμό της είναι ανεξάντλητο
- Μπορεί να παραχθεί σε πολύ μικρή (10MW) ή σε πολύ μεγάλη κλίμακα
- Η τεχνολογία μπορεί να είναι άμεσα προσιτή σε κάθε χώρα
- Αποδυναμώνονται υπέρ-συγκεντρωτικοί μηχανισμοί όπως οι πετρελαϊκές εταιρείες και το πυρηνικό lobby

Η εταιρεία General Fusion Inc. χρησιμοποιεί την τεχνική MTF (Magnetized Target Fusion) σε συνδυασμό με ένα πρωτοποριακό σύστημα συμπίεσης για την παραγωγή ενέργειας από σύντηξη. Στόχος είναι η κατασκευή μικρών σχετικά αντιδραστήρων σύντηξης με ισχύ της τάξης των 100 MW, όσο τριάντα (30) περίπου ανεμογεννήτριες τρέχοντος τύπου και δυνατοτήτων.


Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι κάθε μονάδα παραγωγής θα έχει συνολικό κόστος περίπου 38 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει κόστος παραγωγής περίπου 3 λεπτά ανά κιλοβατώρα (kWh). Με απρόσκοπτη ροή επενδύσεων της τάξης των 350 εκ. ευρώ θα είναι εφικτή η πρώτη εμπορική εγκατάσταση έως το 2018.

Η εταιρεία θα κατασκευάσει ένα σφαιρικό κάνιστρο γεμάτο με υγρό μέταλλο, μείγμα μολύβδου και λιθίου. Ένα κάθετο κυλινδρικό κενό (vortex) δημιουργείται μέσα σε αυτή την σφαίρα με την χρήση εξωτερικού συστήματος αντλιών.

Δύο δακτύλιοι πλάσματος εμψεκάζονται σε κάθε πλευρά του κυλινδρικού κενού έτσι ώστε να συνενωθούν στο κέντρο του σε έναν ενιαίο στόχο πλάσματος.

Το εξωτερικό της σφαίρας περιβάλλεται από αεροκίνητα (pneumatic) κρουστικά έμβολα που οδηγούνται από πεπιεσμένο αέρα ώστε να επιτύχουν ταχύτητες της τάξης των 50 m/s. Τα κρουστικά έμβολα κτυπούν ταυτόχρονα μια σειρά από ειδικούς άκμονες έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα υψηλότατης ισχύος σφαιρικό κρουστικό κύμα εντός του υγρού μετάλλου. Όταν το κύμα πλησιάσει το κέντρο της σφαίρας οδηγεί στην κατάρρευση της κοιλότητας (vortex) η οποία εμπεριέχει το πλάσμα.


Στις συνθήκες αυτές επιτυγχάνεται μέγιστη συμπίεση οπότε συναντώνται ακαριαία οι συνθήκες σύντηξης οπότε απελευθερώνεται μια δέσμη νετρονίων μεγάλης ταχύτητας. Τα νετρόνια επιβραδύνονται από τη σφαίρα υγρού μετάλλου ώστε αυτό θερμαίνεται έντονα.

Η θερμότητα ενεργοποιεί μία θερμική τουρμπίνα ατμού ώστε να παραχθεί ηλεκτρικό ρεύμα.Το λίθιο εντός της σφαίρας υγρού μετάλλου, απορροφά τα νετρόνια οπότε παράγεται τρίτιο το οποίο εξάγεται και χρησιμοποιείται ως ‘καύσιμο’ για την συνέχιση της λειτουργίας του αντιδραστήρα. Ο κύκλος αυτός επαναλαμβάνεται περίπου μία φορά το δευτερόλεπτο.

.

5 σχόλια:

 1. @B.Bimbo
  Τα σχόλια για τον blogger είναι όπως το χειροκρότημα για τον καλιτέχνη (οεο) :-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ..αφού το επιθυμείς τόσο πολύ..
  η General Fusion ειναι μια πολυ ενδιαφέρουσα ιδεα/προταση...
  οι τεχνικες προδιαγραφες της κατασκευης μιας
  τετοιας μηχανης (οχι των υλικων καυσεως/σχασης) μου ειναι αγνωστες προς το παρον...
  παρ ολα αυτα φέρνουν στη μνήμη μου τα εξής...
  1.ελεγχόμενη καυση πυριτίου/silizium/αμμος
  (οπου εχουμε το πρόβλημα αντοχης
  του χώρου καύσης,ασύμετρη/μη ελαγχόμενη)
  2.Την Αγγλική Ατμομηχανη Ευγενων υγρων/αερίων
  του 19 αιώνα,με την οποια πειραματίζονται τα
  τελευταία 10 χρόνια οι Ισπανοί σε συνδιασμο με την ηλιακη ενέργεια.
  (όπου εχουμε το πρόβλημα της ασύμετρης δύναμης/κίνησης..αποκλ. στη μηχανη)
  ας ελπίσουμε ότι κάποια απο αυτές θα βγεί γρήγορα στη παραγωγή..!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλημέρα στην ομήγυρη,

  το 1980, πιστέψαμε ότι οι ΑΠΕ είναι προ των πυλών. Το 1983 η ΔΕΗ επέκτεινε την αιολική σε Σαμοθράκη και Αιγαίο, άρχισε η γεωθερμία στην Κύθνο, έγινε το ηλιακό χωριό στη Λυκόβρυση, γύρω στο 1985, υπάρχει και σήμερα. Μα το θάμα άργησε 35 χρόνια. Από 55 KW Α/Γ αιολική -->3 MW (ελληνικά δεδομένα.

  Σεβόμαστε τα πάντα, στην έρευνα (πέραν των συμβατικών και της πυρηνικής). Αυτά στο χρονοντούλαπο. Η σύντηξη πρέπει να απαντήσει στο θέμα του θερμικού ισοζυγίου (θερμική ρύπανση) πριν συνεχίσει την έρευνα της.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @cirut
  Καλημέρα!
  Στα πυρηνικά εργοστάσια 4ης γενιάς (παρεπόμενα και στα εργοστάσια σύντηξης) δεν υπάρχει θερμική ρύπανση. Αντίθετα το φαινόμενο περιορίζεται δραματικά (α) από την αποφυγή απωλειών (β) από την μείωση εκπομπών θερμοκηπίου που επιδρούν στην μέση θερμοκρασία περιβάλλοντος

  Αυτό που μου έκανε εντύπωση ψάχνοντας είναι ότι πολλοί συμφωνούν ότι σε λίγα σχετικά χρόνια πολλές χώρες (μάλλον και η Ελλάδα) θα χρειαστούν επί πλέον νερό που προφανώς μπορούν να το βρουν μόνο από αφαλάτωση.

  Οι τεράστιες επί πλέον απαιτήσεις σε ενέργεια για αφαλάτωση από που θα βρεθούν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails