Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ο Ομπάμα και η Αντιγόνη


Από το καλό blog του Μάνου Στεφανίδη

Επιτρέπεται μια υπερδύναμη, προασπίστρια των αξιών του δυτικού πολιτισμού να εξοντώνει έναν, έστω βδελυρό, τρομοκράτη χρησιμοποιώντας εξίσου τρομοκρατικές μεθόδους; Μιλώντας για το διεθνές δίκαιο και τη νομική κουλτούρα του πολιτισμένου κόσμου μπορεί ο πρόεδρος της υπερδύναμης να διατάσσει την εκτέλεση ενός κακοποιού-εγκληματία στην επικράτεια ενός ξένου κράτους χωρίς να προσαγάγει σε δίκη τον ανωτέρω κακούργο; Ακόμα και τους αρχιβασανιστές των Ναζί, οι Σύμμαχοι τους οδήγησαν σε δίκη, τους έδωσαν το δικαίωμα της υπεράσπισης και μετά άλλους καταδίκασαν και εκτέλεσαν ή φυλάκισαν κι άλλους αθώωσαν.
Η χρησιμοποίηση τρομοκρατικών μεθόδων και η περιφρόνηση κάθε δικαιικής έννοιας ή διαδικασίας δεν νομιμοποιεί την τρομοκρατία καθιστώντας αναπότρεπτες της μεθόδους της; Δεν αποτελεί κάτι τέτοιο ένα άκρως επικίνδυνο παράδειγμα, μια “διδαχή” που μπορεί αυτεπίστροφα να πλήξει τον καθένα μας δημιουργώντας ένα de facto “δικαίωμα βίας” εκεί που εντοπίζεται χειροπιαστό το έλλειμμα δικαίου;
Επιτρέπονται, επίσης, αρχηγοί κρατών, πρόεδροι, καγκελάριοι, εκπρόσωποι ύπατων, δημοκρατικών θεσμών να εκφράζουν τη χαρά τους για την δολοφονία κάποιου, έστω τρομακτικού, αντίπαλου; Προσέξτε: άλλο πράγμα η έκφραση ανακούφισης ή η ικανοποίηση για την απονομή ipso facto δικαιοσύνης και άλλο η χαρά σαν να πρόκειται για αντιμαχόμενες φράξιες μιας πρωτόγονης μαφίας. Ο θάνατος δεν μπορεί ποτέ να είναι πηγή χαράς σ' έναν κόσμο που αυτοπροσδιορίζεται ως πολιτισμένος.
Και κάτι τελευταίο: το πτώμα ενός εχθρού εκπροσωπεί μιαν άλλη υπόσταση από τον εχθρό τον ίδιο. Και βέβαια δεν τιμωρείται. Ούτε ρίχνεται στη θάλασσα. Αλλιώς γυρίζουμε σε βαρβαρικές, προνεωτερικές κοινωνίες. Ή, μήπως, γυρίσαμε ήδη; Φαίνεται πως στο σχολείο του Ομπάμα δεν δίδασκαν “Αντιγόνη”.

ΥΓ 1. Η κρατική τρομοκρατία πάντα είναι πιο επικίνδυνη από οποιαδήποτε άλλη και το πνεύμα του Γκουντανάμο, δηλαδή η άρση κάθε μορφής δικαίου είναι πάντα σε ισχύ.

ΥΓ 2. Όσο για τον Τάκη Θεοδωρόπουλο, υποψήφιο για το Νόμπελ, να πάρει το μνημόνιο από την Στάη και να το βάλει εκεί που ξέρει, “στο κομμένο χέρι της Αφροδίτης”.
.

3 σχόλια:

  1. Καλησπερα.
    Εδω δολοφονησαν παιδια της Γιουγκοσλαβιας 'παραπλευρες απωλειες'.
    Υπαρχει και το σεναριο ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΟΤΕΜΚΙΝ'' μανουλες σε κατι τετοια...........
    Οσο για τον Θεοδωροπουλο....@@@@@και λιγα λεει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Tasoula

    Η ηγεσία της ηγέτιδας δύναμης του Δυτικού κόσμου και "προστάτιδος της δημοκρατίας" παρακολουθούσε την εν ψυχρώ δολοφονία ανθρώπων ως να ήταν μια αγέλη από αιμοδιψή βαμπίρ. Μετά την ολοκλήρωση του φονικού δήλωσαν όλοι πολύ ευτυχισμένοι ... Αηδία, κι αυτά τα ζώα που πανηγύριζαν στην αυλή του άσπρου μπορντέλου και η σκατο-δημοκρατία τους.

    Αλλά τέλος πάντων τι είπε ή έγραψε αυτός ο Θεοδωρόπουλος;
    .
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα.
    Τι λεει να λες σε καθε παρουσια του, τι γραφει στο 'συγκροτημα' μονιμος 'υπαλληλος' .......
    Ενα βλασταρι της γενιας του '70 ''παρεα'' του Δοξιαδη.........εγωκεντικο και 'δηθεν υπερανω' με θεσεις 'φιλοσοφικες' ενας τυπος ακριβως ,ως ο ΔΗΜΟΥ........Βεβαιως το 'συγκροτημα' ως συνηθως στηριζει τα 'παιδια του''.
    Αυτη την στιγμη απο το 2009 προεδρος του ΕΚΕΒΙ [ Γερουλανος].
    Τα παρακατω ειναι απο διαμαρτυρια του συνδεσμου εκδοτων βιβλιοπωλων
    ..............................................
    Ανακοίνωση του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθηνών σε υβριστικό σχόλιο


    Απάντηση στο απαράδεκτο σχόλιο του συγγραφέα Τάκη Θεοδωρόπουλου, στα χτεσινά «Νέα», με το οποίο κατακεραυνώνει την ορθότατη απόφαση του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθηνών (ΣΕΒΑ) να ματαιώσει την ανακήρυξη της Αγγλίας ως «τιμώμενης χώρας» στη Γιορτή Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως, έδωσε χτες, με ανακοίνωσή του, ο ΣΕΒΑ.

    Ο Σύλλογος σημειώνει ότι ο συγγραφέας βλέπει μόνο ένα «"φιλοπόλεμο παραλογισμό που εξαπλώνεται σαν επιδημία στον πλανήτη", αλλά τον ίδιο τον πόλεμο στο Ιράκ, ή δεν τον έχει δει ακόμα καθαρά ή τον φαντάζεται όχι σαν κάτι συγκεκριμένο, βάρβαρο και αποκρουστικό, αλλά απλώς σαν μέρος μιας "επιδημίας" που "το μόνο όπλο με το οποίο μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε είναι ο πολιτιστικός διάλογος", δηλαδή κόσμια, με ένα site στο διαδίκτυο, με αλληλογραφία, με συνέδρια, σεμινάρια κλπ. Τον ενοχλούν οι πιο πρακτικές διαμαρτυρίες, οι μεγάλες θορυβώδεις διαδηλώσεις, οι αποκλεισμοί των βάσεων και τα κόκκινα αβγά στις πρεσβείες! ΄Η μήπως τον ενοχλεί η λαϊκή συμμετοχή για την αποδοκιμασία και ανατροπή αυτής της πολιτικής ή τον φοβίζει η συμμετοχή των λαών σ' αυτές τις διαμαρτυρίες;».
    Υ.Γ Ελπιζω να πηρες μια εικονα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails