Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Όλα, ακόμα και η αλήθεια, είναι σχετικά ...


η εικόνα από εδώ

Η γνώση που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε για την τρέχουσα οικονομική κρίση στην Ευρώπη αλλά και για τα ειδικά προβλήματα διαφόρων χωρών (ελλείμματα, χρέη κλπ) διαμορφώνεται από τα ΜΜΕ και τις εκτιμήσεις των «αγορών».

Αυτό που χρειάζεται για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της αρνητικής προπαγάνδας και των ψευδών χωρίς όριο που χρησιμοποιούνται από τις λεγόμενες «αγορές» είναι χρόνος και λίγη ενασχόληση με τα δεδομένα τα οποία – εκ των πραγμάτων – κυκλοφορούν ελεύθερα σε διάφορες πηγές.

Αυτό όμως ακριβώς, ο χρόνος, είναι που λείπει από τον μέσο εργαζόμενο στην Ευρώπη ο οποίος παλεύει για να κερδίσει την ζωή την δική του και της οικογένειάς του.

Τα διάφορα γεράκια λοιπόν, οι οικονομικοί (μήπως και φυσικοί;) δολοφόνοι, εκμεταλλεύονται την αδυναμία αυτή του Ευρωπαϊκού κοινού και τον τροφοδοτούν μέσω των εφημερίδων και των καναλιών που ελέγχουν και που δυστυχώς είναι τα περισσότερα, με κάθε είδους στρεβλή και αποπροσανατολιστική μπαρούφα.

Ένα παράδειγμα είναι ότι αποφεύγεται συστηματικά να διευκρινιστεί ότι εκτός από το Δημόσιο υπάρχει και το Ιδιωτικό χρέος των χωρών. Ελάχιστες τέτοιες κουβέντες έχουν γραφτεί στα μέσα ή στο διαδίκτυο και ελάχιστος χρόνος έχει αφιερωθεί για να διευκρινιστεί το πραγματικό ύψος και η σημασία των μεγεθών.

Παραθέτω στον πίνακα που ακολουθεί στοιχεία που αφορούν στο συνολικό χρέος των χωρών, το σύνολο δηλαδή του Δημόσιου και Ιδιωτικού χρέους σε ποσοστά επί του ΑΕΠ των χωρών αυτών.

Ιρλανδία                 1.052% (!)
Βρετανία                431%
Ολλανδία               311%
Ελβετία                  277%
Βέλγιο                    276%
Πορτογαλία            231%
Δανία                     197%
Γαλλία                   191%
Ισπανία                  168%
Ελλάδα                  163%
Γερμανία                161% (ίδιο με το δικό μας …)
Ιταλία                     123%

Τα συμπεράσματα, φυσικά, είναι δικά σας.

Τα στοιχεία είναι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – ΔΝΤ (International Monetary Fund IMF) και δημοσιεύτηκαν την Δευτέρα στην Ισπανική εφημερίδα El Pais. Ο Γιώργος Δελαστίκ έκανε τον κόπο να συγκεντρώσει κάποια στοιχεία και να διατυπώσει κάποιες απλές διαπιστώσεις σε άρθρο του στην εφημερίδα «Έθνος».

Προσπαθώ να ετοιμάσω αντίστοιχο πίνακα με τα ποσοστά δημοσιονομικού ελλείμματος ανά χώρα. Πιστέψτε με θα είναι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, εντυπωσιακός με τον παραπάνω.

Σκεφτείτε όμως και κάτι άλλο: γιατί έχει δοθεί τόσο δυσανάλογα μεγάλο βάρος στα δημοσιονομικά ελλείμματα; Ποια είναι άραγε η τελική σημασία τους και η πραγματική τους βαρύτητα; Μήπως η λύσσα για μείωση των ελλειμμάτων έχει μια απολύτως διαφανή ιδεολογική αφετηρία αφού λειτουργεί ως μοχλός συγκέντρωσης κεφαλαίων και άρα μείωσης της ποιότητας και του επιπέδου ζωής των πολλών;
.

6 σχόλια:

  1. Τι ακριβώς είναι το δημόσιο και τι το ιδιωτικό χρέος; Το ένα είναι να παίρνεις χρήματα από το κράτος και το άλλο από ιδιωτικές τράπεζες ας πούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Saq

    Δημόσιο Χρέος = Εσωτερικό Χρέος + Εξωτερικό Χρέος

    * Εσωτερικό χρέος = (Έντοκα γραμμάτια + Ομόλογα ελληνικού Δημοσίου + Υποχρεώσεις Δημοσίου προς Τράπεζα της Ελλάδος + Ενόπλων δυνάμεων)
    * Εξωτερικό χρέος = (Ομολογιακά και κοινοπρακτικά Δάνεια + Ενόπλων δυνάμεων)


    Ιδιωτικό χρέος = Τα συνολικά χρέη εντός και εκτός χώρας των επιχειρήσεων και των ιδιωτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατάλαβα.
    Όμως, η Ελλάδα, μην κοροϊδευόμαστε, δεν έχει τις επιχειρήσεις της Αγγλίας. Κατά βάση, δουλεύουμε με το εμπόριο. Δεν είναι λογικό να μην υπάρχει τόσο μεγάλο ιδιωτικό χρέως; ποια επιχείρηση δεν χρωστάει; Τέλος πάντων αυτές είναι ερωτήσεις κάποιου που γνωρίζει παρά μόνο λίγα. Γιατί είναι τόσο σημαντικό το ιδιωτικό χρέως στα οικονομίκά μιας χώρας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Saq

    Ας μην μας ξεφεύγει το γεγονός ότι μιλάμε πάντα με αναλογίες. Δεν συγκρίνω τις Αγγλικές βιομηχανίες με τις Ελληνικές όπως δεν συγκρίνω και τις διαφορετικές ιστορικές καταβολές των χωρών. Επίσης δεν μπορώ να συγκρίνω τα 70 εκατομ. Βερτανών με τα 11 των Ελλήνων. Προσπαθώ να σκέφτομαι πάντα με αναλογίες. Γενικά η σύγκριση της Ελλάδας με τις 6-7 μητροπόλεις του Δυτικού καπιταλισμού είναι εγγενώς άδικη και παράλογη.

    ... μα και εγώ είμαι κάποιος που γνωρίζει λίγα και απλώς προσπαθεί να μάθει περισσότερα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "μα και εγώ είμαι κάποιος που γνωρίζει λίγα και απλώς προσπαθεί να μάθει περισσότερα "

    Χαχα, μα και εγώ γιαυτό κάνω τις ερωτήσεις για να μπορέσω να βγάλω συμπεράσματα σωστά. Αμάσητο πλέον δεν κατεβαίνει τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Saq

    Δεν είναι για αμάσητα τέτοιες εποχές. Οι «νεοσοφιστές» του Harvard και του LSE μπορούν να κάνουν το άσπρο μαύρο και το μαύρο … κανελί με βούλες :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails