Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Ο πολιτικός και κοινωνικός σκοταδισμός της ‘Οικολογίας’


Πριν από περίπου τριάντα χρόνια ένας υπερδραστήριος εικοσάρης γεμάτος πάθος και φρεσκοδιαβασμένα βιβλία στο κεφάλι έτρεχε ένα γύρω προσπαθώντας να μεταλαμπαδεύσει τις πρωτοπόρες τότε οικολογικές ιδέες με το ξεκάθαρο και ριζοσπαστικό πολιτικό μήνυμα ... εγώ ήμουνα ... μαζί με άλλους προσπαθήσαμε και νομίζαμε ότι πετύχαμε την ματαίωση της εγκατάστασης πυρηνικού εργοστασίου στην Εύβοια.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στα ποτάμια. Η οικολογία έγινε «επίσημη», απέκτησε ισχυρή πολιτική εκπροσώπηση, υποστήριξη από πανίσχυρα λόμπι (πετρελαιάδες και αυτοκινητάδες), βρήκε καταφύγιο στην αγκαλιά των πλέον σκοτεινών και συντηρητικών κύκλων που προσπαθούν – για να διατηρήσουν την παγκόσμια οικονομική τους κυριαρχία – να τρομοκρατήσουν τους ανθρώπους, να τους ενσταλάξουν την μιζέρια και να τους διαπαιδαγωγήσουν ώστε να είναι ήσυχα και πειθήνια παιδιά.

Η νέα κουλτούρα : ακούστε ότι σας λεει το σύστημα, μάθετε να περνάτε «καλύτερα με λιγότερα» ενώ εμείς πλουτίζουμε ασύστολα εις βάρος δικό σας και του πλανήτη.

Φιλήσυχα και ανυποψίαστα πρόβατα ανοίξτε τα πορτοφόλια σας και αγοράστε εκατοντάδες εκατομμύρια «οικολογικά» αυτοκίνητα που είναι «οικολογικά» εξ’ ου και εξωφρενικά και αδικαιολόγητα ακριβότερα από 20 έως 50% ! Τα παλιά αυτοκίνητα θα τα ανακυκλώσουμε (με τεράστιο ενεργειακό κόστος) ! Το τελικό σύνθημα δόθηκε αυτές της ημέρες από την «μητρόπολη» και το αφεντικό της με το Αφρικάνικο όνομα.

Πετάξτε τους λαμπτήρες πυράκτωσης με το ήπιο φως, το πολύ χαμηλό κόστος, την λογική διάρκεια ζωής, το αμελητέο κόστος ανακύκλωσης και το ιδιαίτερα χαμηλό ενεργειακό φορτίο(*) . Αντικαταστήστε τις λάμπες με «οικολογικές», αυτές με το περίεργο φως που συμπληρώνει το φάσμα του ηλιακού και με άλλες συχνότητες (έτσι μας βγήκε), που είναι πανάκριβες, που έχουν αμφιλεγόμενη διάρκεια ζωής, που ανακυκλώνονται δύσκολα και με σοβαρό κόστος και που έχουν σοβαρό ενεργειακό φορτίο (*) .

Επειδή σας θέλω τρομαγμένους και πληροφορημένους στρεβλά εγώ η γερασμένη υστερόβουλη και γεμάτη σκοτάδι «οικολογία» σας λεω ότι θα ξεμείνουμε και από νερό ! Θα ξεμείνουμε από νερό σε έναν πλανήτη που είναι καλυμμένος κατά 75% από νερό !

Δεν σας εξηγώ ότι η τεχνολογία αναπτύσσεται ταχύτατα και ότι ήδη το κόστος αφαλατωμένου νερού είναι κάτω από τέσσερα λεπτά ανά κυβικό μέτρο και πέφτει συνεχώς !

Επίσης δεν σας εξηγώ ότι οι νέες μορφές ενέργειας επίσης αναπτύσσονται ταχύτατα από τις ανεμογεννήτριες και τους θαλάσσιους συλλέκτες μέχρι την νέα γενιά φωτοβολταϊκών, τα τελευταίου τύπου πυρηνικά εργοστάσια που λειτουργούν χωρίς ρίσκο, με ελάχιστα απόβλητα παράγοντας τα ίδια τα καύσιμά τους !

Δεν σας εξηγώ επίσης την ραγδαία, την ανεπανάληπτη στην ιστορία της επιστήμης πρόοδο στην ενεργειακή παραγωγή σύντηξης ούτε βέβαια ότι οι ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας αυξάνονται με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς από ότι πιστεύαμε πριν χρόνια !

Κρατάω καλά κρυμμένες τις πληροφορίες που δείχνουν ότι οι διακυμάνσεις του διοξειδίου και οι αυξομειώσεις της πλανητικής θερμοκρασίας είναι φαινόμενα που επαναλήφθηκαν εκατοντάδες φορές στα τεσσεράμισι δισεκατομμύρια χρόνια της ζωής του Πλανήτη και πολύ πριν ο άνθρωπος ανακαλύψει καν την ίδια την φωτιά !

Δεν είμαι πλέον ερασιτεχνική ομάδα ... όχι ! παίζω πλέον «επαγγελματικά» έχω να θρέψω εκατομμύρια ανθρώπους που δηλώνουν «επαγγελματίες οικολόγοι».

Σας θέλω φοβισμένους, σας θέλω μακριά από κάθε διεκδίκηση σας θέλω υπάκουους και ανασφαλείς σας θέλω να «περνάτε καλύτερα με λιγότερα».

Έχω έντεχνα μεταθέσει τις ευθύνες για την αδίστακτη καταστροφή των μεγάλων δασών από τους πραγματικούς υπεύθυνους στην συνείδηση του καλοπροαίρετου αλλά ανυποψίαστου μέσου πολίτη.

Έχω δημιουργήσει συλλογική ενοχή με ψυχαναγκαστικές μεθόδους του marketing που θα τις ζήλευε και ο Freud για τα καυσαέρια που εκπέμπει το αυτοκίνητο αλλά αποφεύγω να πω λέξη για τα καυσαέρια των εργοστασίων και κυρίως των πλοίων και των αεροπλάνων που είναι απλώς αναπόφευκτα !

Σας θέλω να κρατηθείτε μακριά από το όνειρο της ανθρωπότητας :



να περνάει καλύτερα με περισσότερα


Όχι ! θα επικρατήσει η κουλτούρα της συστημικής υποταγής, του ιδεολογικά θεμελιωμένου αυτο-περιορισμού (σας θυμίζει κάτι;) και του νοητικού ευνουχισμού !

Διότι έτσι το θέλω εγώ.

Εγώ είμαι η νέα απάνθρωπη Οικολογία ... Δοξάστε με !


(*) η ελάχιστη απαιτούμενη ενέργεια για να παραχθεί ένα προϊόν
.

12 σχόλια:

  1. απ' ότι βλέπω τα "μπάνια του λαού",
    βοηθάνε την ανάπτυξη της καθαρής σκέψης..:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @B.Bimbo
    Μην μου κάνεις θετικά σχόλια ... είμαι απλώς ένας ακραίος εξτρεμιστής, ένας 'εχθρός του λαού', ένας λακές του καπιταλισμού που έχασε τις 'οικολογικές' του ευαισθησίες :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βάλσαμο τα λόγια σου, δεν ξέρεις πόσο ανακουφίστηκα...Στο χρωστάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε πολλά συμφωνώ, ως προς την κατάντια της οικολογικής σκέψης και της υιοθέτησής της, διστρέβλωσής της και χρήσης της από το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά:

    "να περνάει καλύτερα με περισσότερα", αλλά "Ουκ εν τω πολλώ το ευ" λέγαν οι αρχαίοι.

    αυτή η ατάκα από μόνη της του είναι και η υπονόμευση οποιασδήποτε γνήσιας οικολογικής σκέψης, μια και αποτελεί την κεντρική ιδέα του καπιταλιστικού φαντασιακού. και στην προσπάθεια να το υποστηρίξεις δέχεσαι οποιαδήποτε τεχνολογία, η οποία για να δημιουργηθεί απαιτεί φυσικούς πόρους που όχι μόνο δεν είναι ανεξάντλητοι, αλλά αποκτούνται συχνά με μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος και κοινωνικό κόστος. Ούτε τα πυρηνικά είναι ακίνδυνα, όσο σύγχρονη και να είναι η τεχνολογία τους, και έχουν ένα σωρό απόβλητα κατά τη λειτουργία τους και όχι μόνο από την εξάντληση των καυσίμων (όπου ταιριάζει και το επιχείρημα ότι ανακυκλώνουν τα καύσιμά τους).

    Η οικολογική σκέψη είχε πάντα το μοτό: Το μικρό είναι όμορφο. Είναι αδύνατον να πιάσει όλος ο κόσμος καταναλωτικά επίπεδα του μεσου δυτικού ανθρώπου, αλλά δεν σημαίνει ότι η μόνη επιλογή τους έιναι η λιμοκτονία και η μιζέρια. Οι μικρές οικοκοινότητες και συνεταιρισμοί οικολογικών προϊόντων είναι η μόνη ελπιδοφόρα λύση: να είσαι αυτόνομος και αυτάρκης στα λίγα. Να δούμε τότε οι πλούσιοι πού θα βρίσκουν σκλάβους για να έχουν τα ψηλά και πολυτελή επίπεδα διαβίωσης.

    Το θέμα δεν είναι να πιάσουμε και εμείς αυτά, αλλά να μην είναι πλέον εφικτά αυτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Tyler Durden ,
    1.ευημερία δεν σημαίνει κατανάλωση...
    2.μέσος δυτικός άνθρωπος,όλος ο κόσμος...
    οικοκοινότητες,οικολογικά προιόντα...
    είναι μη αντικειμενικές ορολογίες
    3.αυτόνομος και αυτάρκης είναι αοριστολογία
    4.το μικρό είναι όμορφο επίσης....
    5.η έλευση του Σωτήρα(οικολόγων) δεν είναι
    λογική,κοινωνική,δημοκρατική λειτουργία...
    είναι φασισμός ,μεσσιανισμός και υποκρισία,
    ακόμη και εάν το σύνολο των οικολόγων
    δεν λάβουν μορφή μονόφθαλμων
    ιησουητών/ιεροεξεταστών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @tsaousa
    ... κι εγώ σου χρωστάω ... την ανθρωπιά την ειλικρίνεια και το κρυστάλινο και πηγαίο χιούμορ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Tyler Durden

    Αγαπητέ Tyler Durden,

    Οι αρχαίοι έλεγαν πολλά εκ’ των οποίων τα περισσότερα, αλλά όχι όλα, είναι χρήσιμα και διατηρούν και σήμερα την ισχύ τους. Όμως στην περίπτωσή μας το «πολλά» εν έχει την σημασία του καταναλωτισμού που υπονοείς. Ναι πιστεύω ότι ο άνθρωπος πρέπει να ονειρεύεται αλλά και να αγωνίζεται ώστε να περνάει καλύτερα με περισσότερα. Όπου το «περισσότερα» σημαίνει περισσότερο ελεύθερο χρόνο, ασφαλέστερα αυτοκίνητα, φτηνές και ταχύτατες συγκοινωνίες και επικοινωνίες, άμεση, ελεύθερη και πλήρη πρόσβαση στην υγεία και στην παιδεία, λιγότερη ιεραρχία, προτεραιότητα στην ελευθερία και όχι στην ασφάλεια κλπ κλπ.

    Για το ενεργειακό υποστηρίζω (με πάρα πολλά επιχειρήματα) οποιαδήποτε ενεργειακή πηγή δεν είναι κάρβουνο, αέριο και πετρέλαιο. Θεωρείς πχ ότι η καύση των ορυκτών καυσίμων είναι ασφαλέστερη για το περιβάλλον και τον άνθρωπο από ότι τα πυρηνικά; Λαμβάνεις υπ’ όψιν σου εκτός του περιβαλλοντικού και το κοινωνικό κόστος ; (ΙΡΑΚ).

    Οι φυσικοί πόροι με βάση τις τεχνολογίες που έχουμε σήμερα στα χέρια μας και αυτές που περιμένουμε στα επόμενα 10 με 15 χρόνια είναι πρακτικά ανεξάντλητες και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Το φυσικό περιβάλλον του ανθρώπου είναι Ο,ΤΙ βλέπει γύρω του.

    Ο Σούμαχερ όπως και οι Μπούκτσιν και Ρομπερτς μαζί με πολλούς άλλους διαμόρφωσαν πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες ένα πλέγμα αξιών, ένα είδος «οικολογικής ιδεολογίας» πολλά στοιχεία της οποίας είναι χρήσιμα και εφαρμόσιμα σήμερα. Οι μικρές κοινότητες και οι μορφές τοπικής αυτοδιαχείρισης αποτελούν ισχυρότατο εργαλείο κοινωνικής οργάνωσης και πολιτισμού όχι όμως πλήρες μοντέλο «διαχείρισης» της ζωής του Είδους πάνω σε αυτόν τον Πλανήτη ή και αλλού.

    Ένα τελευταίο, η άποψη «είναι αδύνατον να πιάσει όλος ο κόσμος καταναλωτικά επίπεδα του μέσου δυτικού ανθρώπου» αποτελεί απλώς έναν επικίνδυνο και υποβολιμαίο μύθο. Η αντίληψη αυτή που στην ουσία δεν έχει κανένα επιστημονικό ή άλλο στήριγμα, απλώς επισφραγίζει την αλαζονεία του Δυτικού ανθρώπου απέναντι σε όλους τους άλλους και περιφρουρεί με την καλλιέργεια του φόβου «τα κεκτημένα» της Δύσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @B.Bimbo
    Η τάση που έχω να συμφωνώ - εν πολλοίς - μαζί σου έχει καταντήσει πλέον εκνευριστική !!

    :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Grsail όχι και μου χρωστάς εσύ..
    Εγώ σε αυτό το μπλογκ κάνω μαθήματα.
    Διαβάζω και τα σχόλια του B.Bimbo και είμαι έτοιμη για το επόμενο μάθημα.

    @B.Bimbo ερώτηση: δεν έχω κατανοήσει ακόμη πώς λειτουργεί το μπλογκ σου, ή αυτός είναι ο τρόπος σου; (ένα μυστήριο σε καλύπτει κι εγώ τα μυστήρια δεν τα αρπάζω εύκολα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @tsaousa..,
    θα ήταν καλύτερα να ρωτούσες τον grsail,
    που είναι
    και υπομονετικός και κατανοητός και...
    η προσωποποίηση της καλοσύνης..;-)
    ...αλλά θα προσπαθήσω να ξεδιαλύνω το μυστήριον
    των Bimbo όσον μου είναι δυνατόν και
    επιτρεπτόν..:-))

    B.Bimbo..:
    1.Μικρός χαριτωμένος διαολισμένος,
    όπως δείχνει το avatar(εικονίδιο)
    και πεφωτισμένος,έναστρος δηλαδη
    (αυτό βέβαια θα ήταν ευχής έργον,
    αλλά δυστυχώς παραμένει ευχή..)
    2.Υπο Κατασκευήν/Ανέτοιμος όπως
    το πρώτο Β δηλωνει ( beta ),
    ΑΝΩΡΙΜΟΣ δηλαδή..!
    Γι αυτό αναγκάστηκα
    να μπω στον Λάκο με τα Blogs,
    για ν' αποκτήσω χαρακτήρα,
    να Ολοκληρωθώ,
    να πάψω να είμαι ( beta ),
    να ωριμάσω δηλαδη..:-))
    για περισσότερα και πρακτικά
    ενα @ στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση..!

    το macedoine τώρα...
    είναι πιο προβληματικό από μένα..:
    πρέπει να ανοίξεις όλα τα link
    και να τα συνδιάσεις με τις
    ελάχιστες και δυσνόητες προτάσεις
    της ανάρτησης..,
    κάτι σαν puzzle,
    όχι βέβαια για να σου κινήσω το ενδιαφέρον,
    ούτε για σου επιβάλλω γραμμή,
    αλλά για να σου δώσω όσο περισσότερα και
    διαφορετικά στοιχεία/πηγές μπορώ για ένα θέμα
    χωρίς να σε κουράσω..:-))
    (ο grsail ,βέβαια, διαφωνεί πλήρως...αλλά..!)
    εκτός αυτού είμαι και ολίγον τεμπέλης..:-D
    ελπίζω να σε βοήθησα..,
    έστω και κατ' ελάχιστον,
    αλλά όπως είπαμε ένα mail βοηθάει περισσότερο..:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @tsaousa, @B.Bimbo

    Για να διαβάσεις τον Macedoine πρέπει να έχεις γαϊδουρινή υπομονή και ελάχιστο IQ 150 :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άρα
    1) B. Bimbo & Grsail δεν είμαι ιδιαίτερα χαζή που το βλέπω μυστήριο το μπλογκ σου (του)
    2) Beta Bimbo μια χαρά, γιατί μου αρέσουν οι γρίφοι μέχρι το σημείο που δεν υπάρχει περίπτωση να τους λύσω, αλλά νομίζω τον δικό σου θα τον καταλάβω από τη στιγμή που με καταλαβαίνεις κι εσύ όταν γράφω -απλή σκέψη, έτσι; -η καλύτερη-
    3) B.B. σύ έκανες το φιλοσοφείν, λακωνίζειν. (αυτό το κατάλαβε κανείς; εγώ ακόμα το σκέφτομαι)
    4) Ξαναματαχάρηκα για τη γνωριμία!

    (Grsail εν τω μεταξύ έχεις ανεβάσει άλλα 3 ποστ κι εγώ ακόμα αποτρώω σε αυτό. Δε σε προλαβαίνω καρδιά μου.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails