Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Απόδραση στην θάλασσα


Μάλλον αργοπορημένη ήταν η πρώτη μου καλοκαιρινή απόδραση αφού κοντεύει να τελειώσει ο Ιούνιος. Την Πέμπτη λοιπόν μαζί με άλλους τέσσερις αμετανόητους θαλασσινούς πετάξαμε για Σάμο για να πάρουμε ένα ιστιοφόρο και να το γυρίσουμε στο Καλαμάκι. Δεν κρατιόμασταν, πριν περάσουν καλά - καλά 45 λεπτά από την προσγείωση είχαμε εφοδιαστεί, σαλπάραμε και βλέπαμε ήδη το Πυθαγόρειο από κάποια απόσταση.


Οι προμήθειες σε τρόφιμα μάλλον ερασιτεχνικές εκτός από το νερό, διότι χρόνια στη θάλασσα μας έμαθαν να μην μένουμε ποτέ από νερό και πολλά διαλεχτά οινοπνευματώδη.
Η πλώρη μας για Αγαθονήσι, ένα γραφικό νησάκι στα νότια σε απόσταση περίπου 15 μίλια. Η θάλασσα ήρεμη, το τοπίο υπέροχο. Αφού μειώσαμε αρκετά τα αποθέματα οινοπνευματωδών μπήκαμε στο μικρό λιμανάκι πριν το σούρουπο.

Το νησί δοκιμάζεται από κύματα μη κανονικών μεταναστών που έρχονται με στοιχειώδη πλωτά μέσα από Τουρκία. Αυτό εξηγεί το τεράστιο σκάφος των εξήντα μέτρων του λιμενικού που βρήκαμε να πιάνει - σε τουριστική περίοδο - όλο το λιμάνι μαζί με ένα άλλο μικρότερο. Αυτά βέβαια δεν εμπόδισαν την άλλη μέρα το πρωϊ να δούμε είκοσι με τριάντα ανθρώπους, νεαροί άνδρες και γυναικόπαιδα, που βγήκαν κακήν κακώς στο νησί το βράδυ χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς.

Το βράδυ ξεκούραση, περίπατος και πιο αργά μια τεράστια συναγρίδα και πολύ ούζο ολοκλήρωσαν την ημέρα.


Το πρωϊ ένας γρήγορος καφές με λιτό πρωινό και σαλπάρισμα για μια πορεία εξήντα περίπου μιλίων, προορισμός η Δονούσα ανατολικά της Νάξου. Ταξίδι χαλαρό και άνετο με εντελώς ήρεμη θάλασσα χωρίς αέρα - οπότε δυστυχώς και χωρίς πανί. Κάθε απόθεμα σε αλκοόλ έχει πλέον εξαντληθεί, μια επίσκεψη για μπάνιο στην Καλοταρίτισσα, το υπέροχο βορειοανατολικό ακρωτήρι της Δονούσας και μετά κατ’ ευθείαν για το λιμανάκι λίγο κουρασμένοι μετά από οκτώ ώρες πλεύση και με την ανησυχία αν θα βρούμε ‘να δέσουμε’. Πλαγιοδέτηση με προσοχή και λίγη ρεστία στην μέσα πλευρά του ντόκου, προμήθειες, περίπατος στο εσωτερικό του νησιού. Παρασυρθήκαμε σε τρελή κρεοφαγία το βράδυ (που πάνε όλες αυτές οι θερμίδες ...) ... ύπνος μετά από ένα δύο ‘συμπληρωματικά’ ποτά.


Το πρωί σαλπάρισμα με προορισμό την Σύρο. Ο ενδιάμεσος σταθμός στην Ρήνεια για μπάνιο δεν απέδωσε αφού μας έβγαλε άβολη μπουκαδούρα με υπέρ το δέον δροσιά. Κανείς δεν αποτόλμησε βουτιά οπότε συνεχίσαμε τον δρόμο μας για τον γραφικό Φοίνικα νοτιοανατολικό λιμάνι της Σύρου.


Φτάσαμε απογευματάκι ξεκούραστοι και φρέσκοι. Μετά το προσεκτικό δέσιμο για το φόβο πιθανού νοτιά το βράδυ περίπατος προμήθειες και φαντασμαγορική κατάληψη του λιμανιού από σαράντα πέντε αγωνιστικά ιστιοφόρα που έκαναν τον πρώτο σταθμό του αγώνα τους. Η βραδυνή κραιπάλη αυτή την φορά κατέληξε σε πολύ κρασί και αστακομακαρονάδα.


Το πρωϊ σαλπάρισμα με προορισμό το Καλαμάκι. Ενδιάμεσος σταθμός οι Κολόνες στην Κύθνο για μπάνιο στα πεντακάθαρα νερά. Στην διαδρομή αρχίζουν τα πειράγματα για το ποιος κάνει το καλύτερο τιμόνι και ποιος ζαλίζεται στον καιρό, ποιος ξέρει ποια είναι τα νησιά που βλέπουμε στον ορίζοντα και ποιος βλέπει την Γυάρο και νομίζει ότι είναι η ... Κορσική. Παρά την ζιγκ ζαγκ πορεία καταφέρνουμε να βρούμε τις Κολόνες, μια γρήγορη άγκυρα και αμέσως βουτιές.


Ελαφρά κουρασμένοι σαλπάρουμε για Καλαμάκι ... μελαγχολική είσοδος το βράδυ. Άντε ... και εις άλλα με υγεία !
.

4 σχόλια:

  1. Τι μας εκανες.... Ζηλεψαμε τρελλά και για να παρηγορηθεις υπαρχουν κι αλλοι που ουτε απο μακρια δεν την εχουν δει φετος τη θαλασσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @B.Bimbo
    Τι να σου πω ... χάλια, χάλια !

    :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Άνεργοι Δημοσιογράφοι
    Αγαπητοί φίλοι, το σκάφος που βλέπετε πάνω πάνω αποτέλεσε όνειρο ζωής το οποίο χάθηκε μετά από παρατεταμένη περίοδο ανεργίας (και με δυο φοιτητές στο σπίτι). Όμως αφού έχουν και οι φίλοι σκάφος, δεν χάνουμε το κέφι μας ... έχει ο καιρός γυρίσματα :-))
    Να είστε καλά και πάντα ... κοντά στην θάλασσα διότι :

    “And sea will grant each man new hope as sleep brings dreams” (Χριστόφορος Κολόμβος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails