Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009

Περισσότερη ... σκοτεινή ύλη (LUX Davis Dark Matter Laboratory)


Τη μυστηριώδη σκοτεινή ύλη ετοιμάζονται να αναζητήσουν Αμερικανοί φυσικοί στα έγκατα της Γης, κτίζοντας ήδη ένα επιστημονικό εργαστήριο σε βάθος περίπου 1.500 μέτρων, σε ένα εγκαταλειμμένο ορυχείο χρυσού στη Νότια Ντακότα.

Θα είναι το πιο βαθύ επιστημονικό εργαστήριο στον κόσμο και επιλέχτηκε, ώστε η τοποθεσία του να είναι προστατευμένη από τις κοσμικές ακτινοβολίες που μπορεί να παρεμβληθούν στις προσπάθειες ανίχνευσης της σκοτεινής ύλης, η οποία θεωρείται ότι αποτελεί σχεδόν το ένα τέταρτο της συνολικής μάζας του σύμπαντος.

Το πρώτο πείραμα θα λέγεται Μεγάλος Υπόγειος Ανιχνευτής Ξένον (LUX-Large Underground Xenon) και θα επιχειρήσει να ανιχνεύσει τα ασθενώς αλληλεπιδρώντα σωματίδια, που μπορεί να δώσουν στους επιστήμονες μια εικόνα από το αρχικό “Μπινγκ Μπανγκ” που δημιούργησε το σύμπαν. Η σκοτεινή ύλη δεν εκπέμπει ανιχνεύσιμη ακτινοβολία φωτός, αλλά γίνεται αντιληπτή από τις βαρυτικές επιπτώσεις της στην ορατή ύλη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η περισσότερη σκοτεινή ύλη στο σύμπαν δεν περιέχει καθόλου άτομα και δεν αλληλεπιδρά με την κανονική ύλη μέσω ηλεκτρομαγνητικών δυνάμεων. Οι φυσικοί προσπαθούν να κατανοήσουν τι ακριβώς είναι η σκοτεινή ύλη, πόση υπάρχει και ποια επίπτωση μπορεί να έχει για το μέλλον του σύμπαντος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φυσικών, χωρίς τη σκοτεινή ύλη οι γαλαξίες ίσως να μην είχαν ποτέ σχηματιστεί.

Μαθαίνοντας περισσότερα γι’ αυτήν, οι επιστήμονες ευελπιστούν να καταλάβουν αν το σύμπαν όντως διαστέλλεται ή τελικά συστέλλεται. Οι Αμερικανοί φυσικοί θα προσπαθήσουν να παγιδέψουν τα σωματίδια της σκοτεινής ύλης σε μια δεξαμενή 300 κιλών, γεμάτη με υγρό ξένον, μια ψυχρή ουσία που είναι τρεις φορές πιο βαριά από το νερό.

Το εργαστήριο έχει πάρει το όνομα “Σπήλαιο Ντέηβις”, προς τιμήν του νομπελίστα (2002) φυσικού Ρέι Ντέηβις, ο οποίος στη δεκαετία του ΄60 είχε χρησιμοποιήσει το ίδιο υπόγειο ορυχείο για να αποδείξει την ύπαρξη των σωματιδίων που αποκαλούνται ηλιακά νετρίνα.
Παράλληλα, προγραμματίζεται η κατασκευή δύο ακόμα βαθύτερων εργαστηρίων, σε βάθος περίπου 2.400 μέτρων, η οποία αναμένεται να αρχίσει το 2012 και να είναι έτοιμα για λειτουργία μέχρι το 2016. Το όλο εγχείρημα υπολογίζεται ότι θα κοστίσει γύρω στα 550 εκατ. δολάρια και αναμένεται η σχετική έγκριση από το Κογκρέσο.

πηγή: ΕΝΕΤ
.

16 σχόλια:

 1. εεε, ρε και να παγιδεύαμε μερικά σκοτεινά σωματίδια..,
  τι θα παθαίναν οι ρώσοι..:-))

  υγ. ευτυχώς που η παγίδευση της σκοτεινής ύλης,
  προς το παρόν,
  δεν έχει τα ίδια καιρικά αποτελέσματα
  με το tesla 2....!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @B.Bimbo
  Εσύ μπορείς να με κοροϊδεύεις όσο θέλεις αλλά ο έλεγχος του καιρού που έθιξες θα είναι το επόμενο στρατηγικό όπλο των υπερδυνάμεων ... είναι πολύ απλό, αντί να μας λιώσουν ή να μας κάψουν κλπ θα μας πνίξουν !
  Εάν αυτό δεν πετύχει τότε έρχεται και ο έλεγχος των σεισμών ! Και άσε εσύ τον φίλο σου να ψάχνεται με το Μήδεια efect ! Εδώ μιλάμε για τεχνολογία :-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. - πετάω σήμερα για Σάμο από όπου θα πάρω ένα ωραίο ιστιοφόρο για να το φέρω Αθήνα, επιστοφή την Κυριακή ! --- limited network access ---

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. CERN,σκοτεινή ύλη,εργαστήρια σε βάθος 2500 χλμ, καταφύγιο σπόρων στη Νορβηγία.

  Μήπως πρέπει να ανησυχώ;

  Ελπίζω τα μηχανήματα που χρησημοποιούν να μην είναι made in china.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @tiktos
  Όχι, τα μηχανήματα είναι Ευρωπαϊκά αλλά κατασκευάζονται εξ' ολοκλήρου στην Κίνα με Αμερικανικά κεφάλαια και Ρώσους επιστήμονες :-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. έτσι μπράβο,
  να ολοκληρώνεται το κακό..:-)

  η ανάρτηση με το Μήδεια efect
  τιμάται δεόντως εδώ και μισή ώρα
  25.06.09 11:31:12 από
  το Max planck institut fuer molekulare palaiontologie ..:-))

  όσο για τον καιρό....,
  δεν θα...αλλά μας πνίγουν ήδη...,
  έχεις δει πλημμύρες και καταιγίδες
  σε έκταση 3.000 χμ ταυτόχρονα...???
  έχουμε κολυμπήσει εδώ πάνω..:(

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ... μια καλησπέρα από τα έγκατα της Γης ...
  ... έρρωσθε ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Παιδιά, εγώ όλα αυτά τα φοβάμαι, είναι μηχανήματα του διαβόλου, θα πέσει φωτιά και θα μας κάψει.
  Ας μην αμήν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @stavrosx1
  ... εάν ασχολείσαι με το ζήτημα και μάλιστα από τα έγκατα της γης τότε δεν έχω παρά να ευχηθώ ολοψύχως ... καλή επιτυχία !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @tsaousa
  ... εγώ αντίθετα δεν φοβάμαι καθόλου ... τα 'παιχ΄νιδια' αυτά ίσως κάποτε μας χαρίσουν την απόλυτη ελευθερία, την δυνατότητα να πηγαινοερχόμαστε μέσα στο σύμπαν όπως ένα παιδί ελέυθερο μέσα σε ένα τεράστιο κατάστημα παιχνιδιών :-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Αυτοί οι επιστήμονες είναι ντιπ κατά ντιπ άσχετοι.
  Οτιδήποτε θέλουν να μάθουν για οτιδήποτε "σκοτεινό", μαύρο κι άραχνο, αντί να παιδεύονται στα έγκατα της γης,
  θα μπορούσαν απλά να ρωτήσουν την κυβέρνηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @Φοραδα στ΄Αλωνι

  Επειδή φοβάμαι ότι τα λεγόμενά σας έχουν κάποια δόση αλήθειας θα ήθελα να ρωτήσω : ... Ποιά Κυβέρνηση ; :-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Αυτής :)
  http://www.ggk.gr/

  Πριν από λίγο καιρό τα ονόματα του υπουργικού συμβουλίου είχαν ...μείνει κάτι τέρμινα πίσω. Παυλίδηδες, Βουλγαράκηδες, ήταν όλοι στη θέση τους.
  Όταν πήραν πρέφα οι υπεύθυνοι της σελίδας ότι ξεφτιλίζονται, απλά διέγραψαν όλα τα ονόματα και ιδού...
  το απόλυτο κενό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. @Φοραδα στ΄Αλωνι
  αυτό το link είναι τέλειο...!
  έχεις κι' άλλα τέτοια να μας γνωρίσεις/δείξεις..:-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. @Φοραδα στ΄Αλωνι
  Ακόμα και το απόλυτο κενό (της Φυσικής) κάτι έχει να πεί. Αυτό το κενό (στο κεφάλι των ιθυνόντων) δεν ... γεμίζει με τίποτα :-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. @B.Bimbo
  Το ειρωνικό σχόλιό σας για τα κυβερνητικά links απλώς δεν σας τιμά :-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails