Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Ο ακήρυχτος πόλεμος στην παραλία της Πάτρας



Ο 24χρονος Νεντάλ κοιμάται πάνω στην τσιμεντένια εκβολή του αγωγού ομβρίων στην παραλία της Πάτρας. Ενα λιγδερό στρώμα και μερικές κουβέρτες είναι τα «όπλα» στον νέο πόλεμο που έχει εμπλακεί ο Σομαλός: της επιβίωσης σε μια λάθρα ζωή. Ενας φίλος του παραπέρα ξεφλουδίζει ένα σάπιο ανανά που μάζεψε το προηγούμενο βράδυ από τα σκουπίδια σούπερ μάρκετ. Τα ληγμένα και τα σκουπίδια των σούπερ μάρκετ της Πάτρας είναι το «συσσίτιο» ενός πληθυσμού που κυμαίνεται από 1.000 - 3.000 άτομα, ανάλογα με την εποχή. Η φιλανθρωπία είναι απούσα στην πόλη. Ο νεαρός Σομαλός ξεφλουδίζει με υπομονή το σάπιο φρούτο μέχρι να μείνει ένα κομματάκι καθαρό σε μέγεθος λουκουμιού...

Ο 22χρονος Μούσα από τη Σομαλία δείχνει την απόφαση απέλασης που ορίζει να εγκαταλείψει τη χώρα σε ένα μήνα. Ετσι εγκαινιάσθηκε η είσοδός του στην Ευρώπη πριν από ένα μήνα, στη Σύμη. Κοιμάται σ’ ένα δυσώδες υποτυπώδες κατάλυμα από πλαστικό και χαρτόνι σε δυτική παραλία της πόλης, παρέα με ένα ποντίκι... Μαζί του και ο 25χρονος Γιάχα, που έχει όλα του τα χαρτιά τακτοποιημένα: έχει κάνει αίτηση για πολιτικό άσυλο, διαθέτει ΑΦΜ για να εργασθεί, πηγαίνει στα μαθήματα ελληνικών που κάνει η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών, αλλά κανένας δεν τον παίρνει για δουλειά...

Ο φόβος

Οι περισσότεροι Αφρικανοί διώχνουν τους δημοσιογράφους. Φοβούνται να μιλήσουν. Πριν από 15 ημέρες η αστυνομία έκανε «πογκρόμ» και επεφύλαξε πολύ ξύλο για τους 65 πρόσφυγες από τη Σομαλία, την Ερυθραία, το Σουδάν. Σώθηκαν από τους «Πολίτες Πάτρας Εν Δράσει» όσοι είχαν υποβάλει αίτηση πολιτικού ασύλου και δύο από τα πέντε σοβαρά περιστατικά που κατά τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα έχρηζαν άμεσης βοήθειας. Οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν στα σύνορα.

Σε πλατείες και εγκαταλελειμμένα σπίτια γύρω από την Ακτή Δυμαίων έχουν βρει καταφύγιο οι Αφρικανοί. Στην άλλη πλευρά της παραλίας, στην Ηρώων Πολυτεχνείου, στον γνωστό άτυπο καταυλισμό ζουν οι Αφγανοί. Οι δύο κοινότητες δεν επικοινωνούν μετά τα γεγονότα του περασμένου Οκτωβρίου, όταν χύθηκε αίμα για τη δυνατότητα απέλπιδων προσπαθειών φυγής προς τη δυτική Ευρώπη. Αλλά συνεχίζουν να κυκλοφορούν ρακένδυτοι και πεινασμένοι στην παραλιακή ζώνη της εύπορης πόλης, διεκδικώντας τη φυγή από το λιμάνι. Όμως από την πλευρά των Αφρικανών περνά μόλις το 5% των φορτηγών για Ευρώπη, ενώ από την περιοχή των Αφγανών το 95% των φορτηγών.

Η τοπική κοινωνία

Την ίδια στιγμή, αναξιοποίητα έμειναν τα 450.000 από τα 500.000 ευρώ που έδωσε το 2008 το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων ως έκτακτη συνεισφορά για στέγαση των αιτούντων άσυλο στην Πάτρα. Οι προσδοκίες του Υπ. Υγείας να αξιοποιήσει τα χρήματα βούλιαξαν σε υπηρεσιακές προτάσεις και την άρνηση της τοπικής κοινωνίας να αποδεχθεί με ωριμότητα το πρόβλημα. Στην πρόταση για δημιουργία καταυλισμού με σκηνές δεν βρέθηκε χώρος. Η προσπάθεια για στέγαση των ανηλίκων στο Ίδρυμα Κωφών βρήκε αρνητική απάντηση. Ανάλογο ήταν το αποτέλεσμα στις προσπάθειες αξιοποίησης κτιρίου του Ερυθρού Σταυρού στον Ψαθόπυργο και των καπναποθηκών της Πάτρας. Εξίσου έχει βουλιάξει η προσδοκία του Υπ. Εσωτερικών για κατασκευή Κέντρου Κράτησης στο Δρέπανο. Φέτος, αναμένεται να δοθεί άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ από τον επίτροπο Μπαρό, για να τερματισθεί το αίσχος.

Αλλά η τοπική κοινωνία και οι αρχές της δείχνουν να προτιμούν τη λοιδορία των ανεπιθύμητων...

«Το θέμα δεν είναι αν θέλει η πόλη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Το πρόβλημα υπάρχει» σημειώνει ο κ. Σπύρος Ριζάκος, συντονιστής του προγράμματος «Πολίτες Πάτρας εν Δράσει». «Το θέμα είναι να τακτοποιηθεί η διαμονή και η νομιμότητα διαμονής αυτών των ανθρώπων. Μόνο έτσι θα αμβλυνθεί το πρόβλημα στην πόλη».

Η Πάτρα έχει και θα έχει οξυμένο πρόβλημα ως πέρασμα προς την Ευρώπη. Μόνο αν η κοινωνία το αναγνωρίσει, θα μπορέσει να δεχθεί τρόπους διαχείρισής του. Αντίστοιχη κρίση στο Καλέ της Γαλλίας διευθετήθηκε με τη δημιουργία μεγάλου καταυλισμού του Ερυθρού Σταυρού.

.

24 σχόλια:

  1. @B.Bimbo

    guten morgen !

    (... εδώ σταματά η επαφή μου με την γλώσσα του Goethe ... αλίμονο !)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευτυχώς για σένα,
    διότι η γλώσσα του Goethe είναι τόσο
    υποκριτική όσο και η γλώσσα του βυζαντίου
    και της πλουτοκρατίας..:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η μοναδικη λυση στο προβλημα των παρανομων αλοδαπων ειναι η μεταφορα τουs στην μακρονησο σε εξι μηνεs θα εχουν καταλαβει οτι πρεπει να πανε αλλου η να γινουν νομιμοι εκει θα ξεκαθαρισουν οι κινηγημενοι οι μισθοφοροι του κισινγερ και οι πρακτορεs των τουρκων και οπιοι προδοτεs κρυβονται πισω τουs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ανώνυμος

    Ομολογώ ότι πρόκειται για μία πρωτότυπη προσέγγιση. Η μέθοδος θα μπορούσε να δοκιμασθεί στα παιδιά τους συγγενείς και τους φίλους μας ώστε να είμαστε σίγουροι ότι λειτουργεί.

    Αμέσως μετά την επεκτείνουμε μαζικά στους λαθρομετανάστες ... θα είναι ένα μοναδικό δείγμα ανθρώπινης ευαισθησίας και πολιτισμού.

    Εγώ πάλι θα πρότεινα η πλούσια Δύση να κάνει τρία πράγματα :

    (a) Να προωθήσει αναπτυξιακές επενδύσεις στις πάμφτωχες χώρες της Αφρικής και της Ανατολής
    (b) Να πάψει να καταστρέφει τις χώρες αυτές απομυζώντας τους πόρους και τον πλούτο τους
    (c) Να πάψει να δημιουργεί περιφερειακούς ή εμφύλιους πολέμους για να υποστηρίξει τα τοπικά άνομα συμφέροντά της

    Με τα τρία αυτά απλά βήματα η χώρες αυτές δεν θα είχαν κανένα σοβαρό πρόβλημα και οι άνθρωποι δεν θα άφηναν τους συγγενείς τους φίλους και τον τόπο τους για αν τρέχουν, με κίνδυνο της ζωής τους, σε χώρες όπως η δική μας όπου μάλιστα υπάρχουν κάποιοι που πιθανόν να τους εξοστρακίσουν στην Μακρόνησο.

    Νομίζω ότι ο δικός μου τρόπος είναι απλούστερος και κυρίως πιο δίκαιος ... τι λετε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @B.Bimbo
    Τι εννοείς; Η Μακρόνησος είναι νησί, έχει θάλασσα γύρω, άμα σε στείλουμε εκεί θα ζαλιστείς !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΥΜΦΟΝΩ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑ ΠΑΝΩ ΓΙΑΤΙ Ο ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΦΟΝΩ ΜΕ ΟΛΟΥΣ 'ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΔΥΟ Η ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΟΥ 'ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΥΣ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΤΟΤΕ ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΝΑ ΣΟΥ ΣΥΣΤΗΣΩ ΤΟΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΟΥΡΑΡΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥ ΖΗΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εγώ συμφωνούσα μαζί σου,
    αλλά με τις εξηγήσεις και τις νουθεσίες σου
    μου άναψες την περιέργειαν και την επιθυμίαν
    να ζήσω κάτι τις ιδιαίτερα τυχοδιωκτικόν....
    θα γίνω λοιπόν ο φύλαξ και αγγελος της
    Μακρονήσου και των νέων της αποίκων..!
    σε παρακαλώ πληροφόρησε αμέσως
    τον γνωστό κύριο μαρκογιαννάκη
    - να ετοιμάζει το κατά κεφαλήν Παραδάκι
    διότι έλαβον την απόφασιν τούτην..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Ανώνυμος
    Το ζήτημα που θέτεις – του ζωτικού χώρου - είναι προφανώς σοβαρό.
    Ουδείς θεωρεί ότι το μεταναστευτικό είναι εύκολο ή ανώδυνο πρόβλημα.

    Οι διαφωνίες υπάρχουν στα μέτρα και στον τρόπο αντιμετώπισης.

    Προσπάθησα αλλά χωρίς επιτυχία, να βρω ένα κείμενο να σε παραπέμψω που λέγεται «το πείραμα της τουαλέτας» ή κάπως έτσι. Με δυο λόγια λεει ότι αν έχεις σε ένα χώρο 1000 πολύ καλλιεργημένα άτομα και το κάθε ένα έχει τη δική του τουαλέτα τότε μπορούν να διατηρηθούν όλα τα χαρακτηριστικά του πολιτισμού, η ευγένεια, η ηρεμία, η φιλία κλπ. Αν όμως αφαιρέσεις τις 999 τουαλέτες τότε ο πολιτισμός καταρρέει όσο εκλεπτυσμένα άτομα και να αποτελούν τον πληθυσμό των 1000 !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @B.Bimbo
    Να πας στα νησιά Γκαλαπάγκος με τις σαύρες !
    Η Μακρόνησος κατελήφθει (ατύπως) από άξεστους γιδοβοσκούς !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. AΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΑΝ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ Η ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΓΙΑΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ ΒΟΛΙΚΑ ΝΗΣΑΚΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΦΥΛΑΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. επίσης ωραία ιδέα,αν και όχι πρωτότυπη
    μιάς και ο δαρβίνος τα επισκεύθηκε για τον ίδιο λόγο..:
    του ήταν αδύνατο να εξηγήσει το ότι
    η γηραιά Αλβιώνα κατοικείτο μόνον
    από άξεστους ιδιοκτήτες αιγοπροβάτων...

    υπάρχει μόνον μια μικρή δυσκολία
    με την λυπητερή....

    μήπως,λέω μήπως,θα σου ήταν εύκολο να
    μεσολαβήσεις στον γνωστό κύριο
    μαρκογιαννάκη..,
    ώστε ν' αναλάβει τα έξοδα της εκδρομής..???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Ανώνυμος
    Η αλήθεια είναι ότι η Μακρόνησος μου κάνει λίγο σε κακό κάρμα ...
    Αν είναι όμως για άλλα νησάκια δεν πάμε εμείς εκεί και να αφήσουμε τους υπόλοιπους Αθηναίους να λύσουν το πρόβλημα ;

    Αφού δεν προνοήσαμε να φέρουμε και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους προ των ευθυνών τους (Ευρωαπαϊκά σύνορα είμαστε)καλά να πάθουμε !

    Πάντως ο -λάθρο κακώς μπαίνει στην χώρα, από την στιγμή όμως που καταφέρει (κακώς - εμείς φταίμε) να μπεί, τότε πρέπει να του συμεριφερθούμε με ανθρωπιά και πολιτισμό !

    Αλλιώς είναι σαν να 'ακυρώνουμε' την ίδια μας την πατρίδα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @B.Bimbo

    Πολλές παρατηρήσεις :

    Πρώτον: ξέχασες και τους γουρουνοτρόφους και τους cow-τρόφους !

    Δεύτερον: Ο Ανθυπιερέας της δημοσίας (δήθεν) τάξεως δεν αδειάζει διότι περιφρουρεί την παιδική χαρά του Άει ... παντελεήμονα, επί πλέον ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ λέμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. κατι τέτοιες παρατηρήσεις με κάνουν να ονειρεύομαι
    τον τυχοδιωκτισμό και τα ευεργετήματά του..:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ σημαντικό το θέμα, που έχει περάσει στα ψιλά.

    Αν ήταν στο κέντρο της Αθήνας βέβαια, θα μας τα είχαν κάνει τώρα...ξέρετε ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Μάνος
    Για λόγους που δεν μπορώ να αντιληφθώ η ισχυρή πόλη των Πατραίων δεν αντιδρά ! Αφήνεται να διασυρθεί από την μιζέρια και την επίδειξη αναλγησίας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. H ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΠΑΤΡΕΩΝ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΟΙ /ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΗΣ/ ΑΥΤΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΗΓΑΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΠΑΤΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ'ΤΟΥ ΕΙΠΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΒΓΑΛΕΙ ΕΝΑ ΚΑΚΟ ΣΠΥΡΙ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΙΣ ΩΣ Ο ΜΟΝΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ'ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ ΒΡΗΤΕ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΛΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΑ ΤΟ ΒΑΛΩ ΕΚΕΙ' ΑΥΤΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΦΥΓΑΝΕ ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΛΟ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ 'ΒΡΗΣΚΩ ΠΟΛΥ ΕΥΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ 'ΩΣ ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ//?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. προς grsail 11-6 01:25

    Οπότε μία από τις λύσεις για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης είναι να φυλάξουν οι αρμόδιοι φορείς τα σύνορα μας και ειδικά στο Αιγαίο και στον Έβρο που είναι οι κύριες πηγές λαθρομετανάστευσης ( Τουρκία ).Όμως θα πρέπει να παρθούν δραστικά μέτρα. Π.χ. στον Έβρο να μπούν συρματοπλέγματα με νάρκες ή ρεύμα ή οτιδήποτε άλλο και ταυτόχρονα να υπάρχουν πινακίδες που να ενημερώνουν σε 10 - 15 γλώσσες οτι κίνδυνος - θάνατος μην προχωράτε!(χωρίς καμία πρόθεση να γίνει ύπουλα ) . Έτσι όποιος θέλει να περνάει τα σύνορα θα πηγαίνει από τον κανονικό δρόμο ο οποίος θα ελέγχεται και φυσικά αυτοί που θα τα περνάνε θα είναι οι νόμιμη πολίτες.Επιπλέον όσον αφορά το Αιγαίο, να μπει το λιμενικό σε θέσεις κλειδιά που πολύ καλά γνωρίζουν και όταν βλέπουν οτι έρχεται κάποιο λαθρέο πλοιάριο, να ρίχνουν προειδοποιητικές βολές, να τους προτρέπουν να γυρίσουν πίσω διότι σε διαφορετική περίπτωση θα τους βυθίσουν ή θα τους εγκαταλήψουν στο νερό και εάν αυτοί παρ' όλα αυτά επιμένουν να βουτήξουν στο νερό....( Δεν είμαι ούτε πολιτικός ούτε αρμόδιος.

    Όμως νομίζω οτι από την στιγμή που εμείς μπορούμε να κάνουμε προτάσεις και να προτείνουμε λύσεις πόσο μαλλόν οι ειδικοί που τα ζουν και τα βιώουν καθημερινά μπορούν να τα εφαρμόσουν με κάποιο αντίστοιχο τρόπο )
    Από εκεί και πέρα συμφώνω απόλυτα οτι από την στιγμή που κάποιος μπεί στην χώρα μας δεν θα πρέπει να του φερθούμε λες και είναι ζώο. Όμως θα πρέπει να ληφθεί μια οργανωμένη πολιτική η οποία να καθορίζει τι ακριβώς θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους.Π.χ. να τους στείλουν από εκεί που ήρθαν ( διότι δεν παύουν να είναι λαθραίοι ) ή μερικούς να τους μοιράσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Μέχρι όμως να παρθούν όλες αυτές οι αποφάσεις να τους παρέχεται μια στοιχειώδη τροφή , στέγη και ιατρική περίθαλψη. Εντέλη το πρόβλημα πιστεύω οτι είναι η συνεχόμενη και συνεχιζόμενη ροή λαθρομεταναστών.
    Αν κοπεί αυτό το ρεύμα το πιθανότερο είναι να βελτιωθεί κατά πολύ η κατάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Ανώνυμος
    Αυτά με τις νάρκες και τα σύρματα όπως επίσης και το λιμενικό μου προκαλούν διαταραχές του ύπνου ... δεν ενθουσιάστηκα ...

    Πάντως κοίτα τι κάνουν οι Ισπανοί που έχουν (ή μάλλον είχαν) πάρα πολύ έντονο πρόβλημα :

    (a) ΚΑΘΕ μετανάστης κανονικός (με χαρτιά και βίζα) ή OXI, εντάσσεται στον πληθυσμό του Δήμου στον οποίον βρίσκεται και έχει πλήρη πρόσβαση στις κοινωνικές παροχές όπως υγεία, εκπαίδευση κλπ Επίσης υπάρχει πρόνοια να τους βρίσκουν δουλειά ώστε να μην ξεπέφτουν στο περιθώριο και παρουσιάζονται προβλήματα όπως εγκληματικότητα κλπ

    (b) Υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας, επιδοτήσεων, μεταφοράς know-how, εκπαιδευτικών ανταλλαγών, τουρισμού κλπ με τις γειτονικές χώρες της Αφρικής από όπου και ξεκινούν οι μετανάστες. Όλες αυτές οι συμφωνίες έχουν μόνο μία προϋπόθεση : την άμεση επανα-προώθηση των μη κανονικών μεταναστών στις χώρες αυτές !

    Με τους δύο αυτούς τρόπους οι Ισπανοί έλυσαν όμορφα γρήγορα και ανθρώπινα το πρόβλημα. Σχεδόν δεν χρειάζεται καν να φρουρούν τα νερά τους !!

    Η εισροή μη κανονικών μεταναστών σχεδόν εξαλείφθηκε ... τι λες, δεν είναι μαγκιά ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. προς grsail 17-6-09 02:58
    από ανώνυμο 17-6-09 01:35

    Αυτό αφορά το δεύτερο ζήτημα που έθεσα (σχετικά με το αφού έχουν είδη μπει στην χώρα μας ) και είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πράξη από την μεριά των Ισπανών ( αν και δεν γνωρίζω λεπτομέριες ) που ίσως να μπορεί να γίνει με κάποιες τροποποιήσεις και στην Ελλάδα.

    Παρ' όλα αυτά νομίζω οτι το κυρίαρχο πρόβλημα είναι η συνεχόμενη ροή λαθρομεταναστών. Ακόμα και αν "μιμηθούμε" τους Ισπανούς δεν νομίζω οτι θα σταματήσουν να έρχονται άλλοι λαθρέοι.

    Φυσικά από εκείνο το σημείο και ύστερα δεν θα μπορεί το κράτος να διαθέσει πόρους αφού δεν θα τους έχει ( εδώ καλά καλά για εμάς δεν έχει να διαθέσει σήμερα ). Επίσης θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν και τις διαφορές στην οικονομία κ.α. μεταξύ Ελλάδας - Ισπανίας (Ισπανία ραγδαία ανάπτυξη χρόνο με τον χρόνο , βιομηχανίες , ανθρώπινο δυναμικό , μέγεθος κράτους../ Ελλάδα μικρή χώρα, υπογεννητικότητα, μέτρια ανάπτυξη, παράγει κυρίως υπηρεσίες τουρισμό κτλ ) καθώς επίσης και ποιους έχουμε για γείτονες και πόσο εύκολο είναι να μπούνε λαθρομετανάστες από τις γειτονικές χώρες ( Ισπανία, συνορεύει με Γαλλία και είναι πολύ πιο δύσκολο να πάει από θάλασσα κάποιος -// Αντίθετα Ελλάδα, συνορεύει με Τουρκία βουλγαρία Αλβανία Γιουγγοσλαβία δηλαδή όλες χώρες υποανάπτυχτες τουλάχιστον ακόμα, που μπορούν πολύ πιο εύκολα να περάσουν τα σύνορα ).

    Τέλος μαγκιά των Ισπανών. Η Ελλάδα δυστυχώς σήμερα δεν κάνει μαγκιές εξετείας του σάπιου πολιτικού συστήματος που την τρώει, τροφοδοτούμενο πάντα από το ρουσφέτι και την απραξία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Ανώνυμος 17-06-09 22:57

    Η θέση μας είναι πράγματι δυσκολότερη.
    Συμφωνώ με τα περισσότερα από όσα λες.

    Οι Ισπανοί έχουν όπως και να το κάνουμε 'περισσότερα κυβικά' :-)

    Εμένα με ενοχλεί πάτως ο φόβος και η εχθρότητα.
    Με ενοχλεί επίσης η ισχυροποίηση ορισμένων στρατόμυαλων και τσαμπουκάδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails