Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Η νοσταλγία της φευγαλέας πληροφορίας


Τέτοιες μέρες που είναι και δεν μπορώ να αφήσω το πληκτρολόγιο ... Έγραψα δύο posts από αυτά που δεν πολυσυνηθίζω, ένα για την καλλιτεχνική έκθεση σε εκκλησία όπου με αφορμή αυτή ομολογείται ότι το πρόβλημα είναι η σταύρωση ενός ανθρώπου (!) και το άλλο είναι η έμμεση επιβράβευση των πρωταγωνιστών της καθολικά καταδικασμένης υπόθεσης της ζαρντινιέρας.

Όμως αυτό που με απασχολεί τις τελευταίες ώρες είναι οι πραγματικές δυνατότητες επικοινωνίας που υπάρχουν μέσα στο περιβάλλον των blogs. Η εμπειρία που έχω τους τελευταίους μήνες όπου και αποφάσισα να λειτουργήσω αυτό το blog, είναι πραγματικά ... καταιγιστική.

Είναι φυσικά ενδιαφέρουσα και γοητευτική η συνεχής ανταλλαγή απόψεων που γίνεται μέσα στα ίδια τα πλαίσια του blog με τις αναρτήσεις και τα σχόλιά του. Άλλες φορές εύστοχο άλλες αδιάφορο ή εχθρικό ή πραγματικά ‘φωτισμένο’ ή γεμάτο χιούμορ και σκανδαλιά, ένα σχόλιο από τακτικό αναγνώστη ή περαστικό ανώνυμο κινεί πάντα το ενδιαφέρον !

Το ζήτημα όμως που θέλω να θίξω είναι πέρα από την συνήθη καθημερινή λειτουργία του blog, είναι ο πραγματικός κατακλυσμός από νέα πρόσωπα, πληροφορίες απόψεις, εικόνες και αισθήματα που βλέπω μπροστά στα μάτια μου κάθε φορά που διαβάζω φίλους bloggers ή ψάχνω για κάποια πληροφορία. Μπορεί κάποιος να αισθανθεί πραγματική λύπη ή απογοήτευση απλά και μόνο γιατί κάποια στιγμή αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει όσο τακτικά θα ήθελε τις αναρτήσεις φίλων, ότι δεν είναι δυνατόν να σχολιάσει επιτυχημένες αναρτήσεις με τον τρόπο που πραγματικά τους αξίζει.

Σε ποιόν φίλο έγραψα εκείνο το σχόλιο το πρωϊ, που είδα αυτό το άρθρο που πραγματικά με ενδιαφέρει; τι καταπληκτικό Video υπήρχε για το θέμα ‘τάδε’ αλλά ... που, πού το είδα;

Βρίσκεσαι συχνά με την αίσθηση ότι περνά μπροστά από τα μάτια σου ένα υπέροχο ποτάμι πληροφορίας, φιλίας και ζωντάνιας αλλά εσύ μόνο λίγες σταγόνες, μόνο μια ελάχιστη, μικρή γεύση μπορείς να ‘δρέψεις’, λίγα, πολύ λίγα μπορείς να συνεισφέρεις !

Είναι ίσως ένα μικρό τίμημα σε αντιστάθμισμα της νέας εποχής που ανατέλλει, η πίκρα που αισθάνεται κανείς από την εκ’ των πραγμάτων ‘περιορισμένη’ πρόσβαση που έχουμε σ΄ αυτό το ασύλληπτο παιχνίδισμα της γνώσης και της γνώμης. Περιορισμένη μόνο από τα όρια του δικού μας νου.

Στην 'πίκρα' αυτή εγώ απονέμω τον τίτλο : ... η νοσταλγία της φευγαλέας πληροφορίας ...
.

12 σχόλια:

  1. ...αναρωτιέμαι ,τελικά , γιατί πέφτει συνέχεια σε μένα ο κλήρος του πρώτου σχόλιου..;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ... σχόλιο σε _τέτοιο_ post πρέπει να είναι από 5.000 λέξεις και πάνω, αλλιώς ... δεν κάνουμε τίποτα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μόλις έκλεψα,εναν μυστικό δείπνο
    πού ταίριαζε στην ανάρτηση για την
    G20 protest videos ....
    απ' τον Atsarantos, Ατσάραντος,
    και γλύτωσα το φόρτωμα από 7 φλάς-βίντεο..:-)

    παρ' όλα αυτά όμως νοιώθω κουρασμένος..;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @B.Bimbo
    Μπά !
    Οπότε τώρα έχουμε _δύο_ κουρασμένους ... χαθήκαμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ''Βρίσκεσαι συχνά με την αίσθηση ότι περνά μπροστά από τα μάτια σου ένα υπέροχο ποτάμι πληροφορίας, φιλίας και ζωντάνιας αλλά εσύ μόνο λίγες σταγόνες, μόνο μια ελάχιστη, μικρή γεύση μπορείς να ‘δρέψεις’, λίγα, πολύ λίγα μπορείς να συνεισφέρεις'' !

    Μου αρεσε πολυ αυτη η παρατηρηση σου! Ετσι ακριβως ειναι και ευτυχως να λεμε που υπαρχει ακομη και αυτη η μορφη επικοινωνιας...Ποιος ξερει για ποσο ακομη θα μπορουμε να ανταλασσουμε ελευθερα αποψεις για το ενα και το αλλο και για ποσο ακομη θα μπορουμε να ‘δρέψουμε’ κατι απο ενα αλλο ατομο που συμμεριζεται τις αποψεις μας; Για οσους δεν τις συμμεριζονται,αλλη φορα... :)

    Εχει πεσει ομως η κινηση, εφυγαν πολλοι ΗΔΗ για Πασχα; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Elva
    - Ελπίζω για πολύ ακόμη !!

    - Έφυγαν όλοι, κι εγώ φεύγω ... όπου φύγει-φύγει :-)

    .. καλά να περάσεις :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @katerina
    Καλή Ανάσταση , καλά να περάσεις !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου grsail,

    συμμεριζομαι την αγωνια σου, αλλά ειναι πρακτικα αδυνατον κάποιος να μπορει να παρακολουθει οχι μονο τα βλογς αλλα και ολη τη γνωση που αποθηκευεται καθημερινα στο διαδίκτυο. Γιαυτο χρειαζεται σχεδιο πλοηγησης εξ αρχης για το τι ερωτηματα θα βαλουμε για το τι απαντησεις θα ζητησουμε. Εσυ σαν καπετανιος θα το γνωριζεις. Καλο Πασχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @cynical
    ... παλιά με άφηναν οι γονείς μου 'μόνο μου' μέσα σε μεγάλα μαγαζιά παιχνιδιών να διαλέξω αυτό που ήθελα ... κάπως έτσι είναι η αίσθηση ... ποιο να αφήσω και ποιο να πάρω, και ... μήπως είχε τίποτα ωραίο και δεν το είδα; ... αυτή κι αν ήταν αγωνία :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Χρήστος Χ.
    Καλή Ανάσταση Χρήστο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails