Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2009

Επιστήμη vs Τεχνολογία


Μετά από μια συζήτηση με παιδικό μου φίλο πάνω στο θέμα, πρόχειρα και γρήγορα μάζεψα μερικές σκέψεις, έτσι ... για να μην ξεχνιόμαστε !

- Η τεχνολογία εφαρμόζει αλλά δε βασίζεται απαραίτητα στην επιστήμη.

- Η επιστήμη είναι η μελέτη της φύσης (συμπεριλαμβανομένου και του κοινωνικού περιβάλλοντος) και της επακόλουθης ανάπτυξης των επιστημονικών νόμων.

- Η επιστήμη είναι αυτή που δημιουργεί κοινά αποδεκτούς (και ελέγξιμους) κανόνες επικοινωνίας και ‘αξιολόγησης’ των απόψεων και αντιλήψεων. (Ακριβώς το ίδιο αλλά με τελείως διαφορετικό τρόπο κάνει η τέχνη).

- Η δραστηριότητα αυτή (επιστήμη) αποτελεί (μαζί με την Τέχνη) την βάση της προόδου στο επίπεδο του πολιτισμού.

- Η τεχνολογία είναι η πρακτική εφαρμογή αυτών των νόμων με όχι αυστηρό τρόπο και σκοπούς που πολλές φορές έρχονται σε αντίθεση ακόμα και με την καθ’ αυτή ύπαρξη του είδους (οι βόμβες των Αμερικάνων, τα τεράστια υδροηλεκτρικά φράγματα των Κινέζων, η πειραματική ψυχολογία εφαρμοσμένη στο Marketing, οι μεταλλαγμένες τροφές, τα βιο-καύσιμα αλλά ΚΑΙ η τυπογραφία, η διώρυγα του Παναμά, το αεροπλάνο, το Διαδίκτυο, ο αξονικός τομογράφος, η γενετική ιατρική κλπ κλπ).

- Η τεχνολογία εφαρμόζεται προς επίτευξη κάποιου σκοπού, που συνήθως είναι υλικός και δεν σχετίζεται με αξίες ή αρχές αφού είναι συνυφασμένος με την έννοια του κέρδους.

- Οι κοινωνίες που προτάσσουν την τεχνολογία εις βάρος της επιστήμης είναι θνησιγενείς και πάσχουν στο επίπεδο της εσωτερικής συνοχής αφού στην ουσία στρέφονται εναντίον των αξιών και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.


Έτσι γεννιέται και ένα ζήτημα που έχει συνάφεια με την ουσία της Δημοκρατίας αφού η ύπαρξή της φαίνεται ότι δεν είναι τελικά δυνατή αν οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται εκεί που υπάρχει η γνώση!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails