Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Πολιτικός υπερρεαλισμός…




Από την αρχή του τελευταίου 15-ημέρου υποστήριξα πως αν οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές για τρίτη εβδομάδα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μη αναστρέψιμη καταστροφή. Ήταν έξω από τη φαντασία μου πως αυτό θα μπορούσε πράγματι να συμβεί και υποστήριξα την άποψη αυτή με πάθος… Όμως διαβάστε:

-     πρέπει να έχουμε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία για την Ελλάδα έως τη Δευτέρα για να αποφύγουμε προβλήματα
-         οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα θα είναι μακρές και δύσκολες
-        πρώτα πρέπει να πληρωθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας και μετά οι μισθοί και οι συντάξεις

Αυτά υποστήριξε ο W. Schauble μετά το Ecofin.

Αν αυτή είναι η κυρίαρχη άποψη που θα επικρατήσει και πρακτικά, τότε όλοι, πράσινοι, κόκκινοι, μπλε ή κανελί με βούλες, κλάψτε γοερά. Κλάψτε !

Από τις λεπτομέρειες που διαρρέουν και τις πληροφορίες που συνεχώς συγκεντρώνονται φαίνεται πως τα λεπτομερή χαρακτηριστικά των τελικών συμφωνιών του τρίτου μνημονίου που έχουν κατά νου οι ‘εταίροι’ είναι εξαιρετικά σκληρά, επιβάλλουν βαθιά ύφεση, πολλαπλασιάζουν το χρέος και δεν προσφέρουν λύση ή διέξοδο για την Ελλάδα σε κανένα επίπεδο.

Μια νέα διαπίστωση που ισχυροποιείται συνεχώς είναι πως δεν φαίνεται να υπάρχει καμία πολιτική δύναμη που να μπορεί να εφαρμόσει μέτρα της μορφής που προτείνονται.

Επί πλέον, μέτρα όπως η συγκέντρωση 50 δις από Δημόσια περιουσία ή ακόμη και η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων με εισφορές, 100% προκαταβολές φόρων κλπ δεν μπορούν να εφαρμοστούν για τον απλούστατο λόγο πως δεν υπάρχουν πλέον οι αντίστοιχοι πόροι οπότε οι ‘μεταβιβάσεις’ αυτές είναι πρακτικά αδύνατες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails