Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ο Ψεύτης


Δεν υπάρχει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Δεν υπάρχει διάλυση της Ευρωζώνης. Δεν υπάρχει κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έξοδος οποιασδήποτε χώρας από το ευρώ ή κατάρρευση του ευρώ δεν υπάρχει. Είναι σαν να περιμένουμε την αυτοκατάργηση του καπιταλισμού.

Ειδικά για την Ελληνική περίπτωση θα έλεγα ότι ουδείς θεωρεί τους «εταίρους» μας αρκετά χαζούς ώστε να χάσουν την καλόβολη γαλακτερή αγελάδα που βόσκει στην ανατολική Μεσόγειο και να ρισκάρουν, και στο συμβολικό επίπεδο, ολόκληρο το ευρω-οικοδόμημά τους. Ας μην χάνουμε τον χρόνο μας με υποθέσεις “φούσκες”. Άλλωστε η Ελλάδα δεν έχει πλέον το παραμικρό περιθώριο για οποιαδήποτε δική της επιλογή πάνω σε ζητήματα τέτοιου διαμετρήματος. Μια επιλογή εξόδου θα προϋπέθετε την κινητοποίηση των πολιτών μέσω της ύπαρξης μιας γνήσιας και αποτελεσματικής πολιτικής εκπροσώπησης που να είναι συνδεδεμένη με την κοινωνία. Όπως γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, τέτοιο πράγμα, προς το παρόν, δεν υπάρχει. Επίσης ας μην παραβλέψουμε ότι το τελευταίο που θα σκεφτόταν η τρέχουσα οικονομική και πολιτική ελίτ θα ήταν να βγάλει την χώρα από το ευρώ ή την ΕΕ. 

Τα άρθρα του Spiegel και διάφορα άλλα δημοσιεύματα (FT κλπ) περί καταστροφής του ευρώ και διάλυσης της ευρωζώνης παίζουν ένα παιχνίδι Βρετανικής κυρίως κοπής, αφού οι πρώην αριστοκράτες νησιώτες κοιτούν πλέον από μακριά -δηλαδή οικονομικά και πολιτικά απομονωμένοι- τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη από την οποία αποκλείστηκαν μετά τις επιλογές τους στον Β’ πόλεμο αλλά και με την πρόσφατη πείσμονα παραμονή τους εκτός ευρωζώνης. Νομίζω ότι μικροπολιτικές τέτοιας μορφής, που συχνά συδαυλίζονται και από τους υπερατλαντικούς «φίλους» μας, δεν μπορούν πλέον να ξεγελούν κανέναν.

Η γνώμη μου είναι βέβαια και τίποτα παραπάνω αλλά, αν δεν γίνομαι εκνευριστικός, παρακαλώ επιτρέψτε μου να επιμείνω. Δεν υπάρχει έξοδος ούτε κατάρρευση του ευρώ. Το νόμισμα αυτό είναι το δεύτερο και απολύτως απαραίτητο πόδι του καπιταλισμού, Το τρίτο πόδι, δηλαδή το γιέν, έχει μάλλον αποσυρθεί διότι οι Γιαπωνέζοι φαίνεται ότι έκαναν χωριστή συνθήκη ειρήνης ‘για τον εαυτό τους και την οικογένειά τους αποκλειστικά’.

Την κατάσταση αυτή προφανώς την γνωρίζει ο διορισμένος από την τριμερή «πρωθυπουργός». Όμως ο κεντρικός άξονας των προγραμματικών του δηλώσεων (sic) και το κεντρικό διακύβευμα που επικαλέστηκε ήταν η πιθανή -αν δεν είμαστε καλά παιδιά- έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη. Την επιμονή αυτή σε κάτι το οποίο ο ίδιος γνωρίζει ότι δεν έχει βάση αλλά και την προσπάθεια να τρομοκρατήσει το Ελληνικό κοινό με μια δήθεν προοπτική που ουδείς πραγματικά την στιγμή αυτή επιθυμεί, χαρακτηρίστε την εσείς όπως θέλετε.

Προσωπικά θα την χαρακτήριζα ως χονδροειδές και συνειδητό ψέμα. Μετά από συνταγματικές πιρουέτες και πολιτικές φιοριτούρες ανακατεμένες με ολίγη προδοσία η χώρα ξέφυγε από την καταστροφική ανικανότητα ενός ψεύτη για να πέσει στα χέρια ενός καινούργιου ψεύτη … ο αδιέξοδος φαύλος κύκλος καλά κρατεί.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails