Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

Deutschland über alles – χάθηκε το Ευρωπαϊκό όνειρο;


Στην φωτό πρόθυμοι Ευρωπαίοι που τρέχουν για να καλύψουν τις ανάγκες της Ursula

«Έχουμε ένα εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας και υπάρχουν ελλείψεις ιδιαιτέρως σε μηχανολόγους, ηλεκτρολόγους μηχανικούς και γιατρούς» δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εργασίας Ursula von der Leyen προαναγγέλλοντας την ψήφιση νόμου που θα διευκολύνει την είσοδο και εγκατάσταση ξένου εργατικού δυναμικού στη χώρα.

Η ανατριχιαστική αυτή δήλωση που μας παραπέμπει ευθέως σε εποχές σκότους και αίματος, την ίδια στιγμή που στην Ισπανία υπάρχει επίσημη ανεργία 21%, αποτελεί την πλέον ωμή και ξεκάθαρη ομολογία της Γερμανίας όσον αφορά στον διαλυτικό και καταστροφικό για το ευρώ και την ΕΕ ρόλο της.

Ίσως είναι καιρός να αφεθούν στην άκρη οι ευγένειες και τα μισόλογα και να ονοματίζεται πλέον η Γερμανική συμπεριφορά ως αυτό ακριβώς που είναι: Ένας ‘φίλος’ από τα παλιά: Η αναβίωση του άκαμπτου και πολύ επικίνδυνου Γερμανικού Εθνικισμού.

Αρχίζει, αργά αλλά σταθερά, να γίνεται κατανοητό ότι εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία η Γερμανία αποτελεί εμπόδιο για την  ανάκαμψη της ευρωζώνης. Η καθήλωση των μισθών από το 1990 με μηδαμινές αυξήσεις παρά την αυξημένη παραγωγικότητα και την αύξηση του Γερμανικού ΑΕΠ αποτελεί στην ουσία αθέμιτο ανταγωνισμό εντός των πλαισίων της Ευρώπης και καταστρατήγηση βασικών κανόνων της ΕΕ. Η συμπεριφορά της Γερμανίας είναι σήμερα ξεκάθαρα εθνικιστική και αντιευρωπαϊκή. Ενώ η Ελλάδα δανειζόταν, αυτή αποταμίευε. Ενώ η Ισπανία ξόδευε, αυτή έκανε περικοπές. Ενώ η Ιρλανδία ανέβαζε τον πληθωρισμό της, αυτή τον μείωνε.
Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα.
Η ανάπτυξη του Γερμανικού πλεονασματικού ισοζυγίου συναλλαγών σε μέγεθος μαμούθ, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο της Daily Telegraph, αποτελεί το κεντρικό άξονα της Ευρωπαϊκής κακοδαιμονίας και της κρίσης του ευρώ.

Τα στελέχη και οι πρωταγωνιστές της Γερμανικής οικονομίας που είναι μαθημένοι να σκέφτονται με έναν συγκεκριμένο εθνοκεντρικό τρόπο φοβάμαι ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο  -κάνοντας μια θεμελιώδη ιστορική υπέρβαση- να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους. Αν ο Γερμανικός εθνικισμός δεν χαλιναγωγηθεί έγκαιρα και ριζικά τότε είναι πιθανόν η Ευρώπη να γνωρίσει μια μακρόχρονη και ιδιαίτερα σκοτεινή περίοδο με άγνωστη αλλά καθόλου αισιόδοξη κατάληξη.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails