Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

The Agitator – Τα τύμπανα του πολέμου;




Το βρήκα στην tasoula και μου άρεσε …

του Δημήτρη Αναστασόπουλου - Ελευθεροτυπία

Δύο τύμπανα και οι φωνές τριών εικοσάρηδων είναι αρκετά για τη δημιουργία μιας μινιμαλιστικής και επίφοβης μουσικής, που στολίζει κοφτούς -σαν συνθήματα- στίχους. Με αυτόν τον ήχο, οι The Agitator, ένα τρίο από τη Βρετανία, φιλοδοξεί να γίνει το συγκρότημα που θα εκφράσει την οργή των συνομηλίκων τους.
Οι φοιτητικές διαδηλώσεις ενάντια στον τριπλασιασμό των διδάκτρων που έγιναν τον Νοέμβριο στο Λονδίνο και κατέληξαν σε καταστροφές στο κέντρο της πρωτεύουσας και σε βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης, ήταν καθοριστικές για την πορεία των The Agitator. Γι' αυτούς, όπως και για τους φοιτητές που βγήκαν στους δρόμους, η εποχή απαιτεί πια έναν νέο ήχο. Οπότε το τρίο προσφέρει αυτό το γυμνό πολεμικό γκόσπελ, όπου υπάρχουν μόνο τα τύμπανα και μια φωνή που μιλάει ενάντια στην οικονομική ύφεση και τους πρωταίτιους της κρίσης.
Οι The Agitator, που προσφέρουν και τα πρώτα τραγούδια τους στο Myspace, πλησιάζουν το πολιτικό τραγούδι με μια νέα φιλοσοφία. «Θέλω να γράψω τραγούδια που να αντανακλούν τη σημερινή κατάσταση» εξηγεί στις συνεντεύξεις του ο τραγουδιστής Derek Meins. «Πιστεύω ότι δεν έχει ακόμα γεννηθεί μια μουσική που να συνοψίζει μέσα σε ένα τραγούδι την απόγνωση που νιώθουν οι νέοι τώρα, καθώς όλοι φαίνονται να καταπιέζονται από τράπεζες και κυβερνήσεις και κανείς δεν έχει το κουράγιο να σταθεί και να πει ότι όλο το σύστημα είναι αποτυχημένο».
.

3 σχόλια:

  1. ΕΡΤ3, κατι περισσοτερο απο υπεροχο.
    Ειλικρινα εμεινα αφωνη.
    Ευχαριστω, για την ειδοποιηση!!!!
    Ο Γιατρος τα ειπε ολα............'περι μορφωσης και παιδειας'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Tasoula

    Επίσης: http://www.lyravlos.gr

    :-)
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ονομα Θεμελης και το πραο καθολου επηρμενο υφος του παραβρισκομενου κεντρισε την μνημη μου........τι,που;;;;
    Ωσπου προ ολιγου , θυμιθηκα.
    Ο Σταυρος Κουγιουμτζης [ πρωτα ο ανθρωπος] τον αναφερει στο βιβλιο του ''Ανοιχτα παραθυρα με κλειστα παντζουρια'' οπου καταθετει την πορεια του.
    Το ανοιξα στην σελ.49 οπου αναφερεται στην αποφαση του ν'αναιβει τα σκαλια του ΩΔΕΙΟΥ Θεσ/νικης.
    Χαρι στην επιμονη του και ευαισθησια του επιστατη ,μπαινει σ' ενα δωματιο οπου καποια νεαρη ασκειται στο πιανο κι ενας νεαρος την συνοδευει με το βιολι.
    Οι δυο τους αναλαμβανουν να βοηθησουν τον φτωχοντιμενο ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ προκειμενου να παρει μερος σε εξετασεις για την εισοδο του στο ΩΔΕΙΟ.
    Η κοπελα ηταν η Καιτη Σουρβαλη-Πολυζωιδη, καθηγητρια στην Μουσικη Ακαδημια του ΓΚΡΑΤΖ, Ο νεαρος ηταν ο Δημητρης Θεμελης -γιος του ποιητη Γιωργου Θεμελη, σημερα καθηγητης Μουσικολογιας στο ΑΠΘ.
    Ελπιζω να μη σε κουρασα,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails